2012-11-11 00:51:26
Φωτογραφία για Η ακτινογραφία ενός ντέρμπι
Αν υποθέσουμε πως το βράδυ της Κυριακής εμφανιζόταν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ ένας φίλαθλος που είχε να... παρακολουθήσει μπάλα από το περσινό παιχνίδι ΑΕΚ-Ολυμπιακός, το πιθανότερο είναι πως θα ένοιωθε άγνωστος μεταξύ… αγνώστων. Στο ντέρμπι (με τις ιδιαιτερότητές του) της 10ης αγωνιστικής θα παρουσιαστούν δύο ομάδες που ελάχιστα θυμίζουν τον εαυτό τους.

Το sport-fm σας θυμίζει πόσο άλλαξαν οι δύο μονομάχοι.

Από το αντίστοιχο περσινό παιχνίδι, όταν «Ένωση» και «ερυθρόλευκοι» έμεναν στο 1-1, δεν έχουν περάσει ούτε 13 μήνες. Ελάχιστοι από τους θεατές εκείνου του αγώνα θα μπορούσαν να φανταστούν πως θα μετριόνταν στα δάχτυλα οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων που θα συμμετείχαν και στο φετινό, μετά από ένα τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Κι όμως, μόνο 10 παίκτες (3 για την ΑΕΚ και 7 για τον Ολυμπιακό) βρίσκονται στις αποστολές των δύο ομάδων και είχαν την τύχη να μπουν στο ίδιο… πούλμαν και τη σεζόν 2011-12.


Πλέον όμως, ο χρόνος στο ποδόσφαιρο δείχνει να κυλά σε πιο γρήγορους ρυθμούς και τις αλλαγές που κουβαλά μαζί του δυσκολεύεται να της ακολουθήσει ο λιγότερο μυημένος φίλαθλος. Ας θυμηθούμε λοιπόν, με πόσο διαφορετικές συνθέσεις ενδέχεται να αγωνιστούν οι δύο ομάδες.

Το… βίαιο «λίφτινγκ» της «Ένωσης»

Για την ΑΕΚ οι αλλαγές ήρθαν βίαια και αναγκαστικά. Η δεινή οικονομική θέση της ΠΑΕ άφησε την άλλοτε κραταιά αθηναϊκή ομάδα με μοναδική της επιλογή το απόλυτο «λίφτινγκ». Σχεδόν όλα τα πρωτοκλασάτα ονόματα αποχαιρέτησαν την ομάδα, αφήνοντας σε νεαρούς και άπειρους κατά κύριο λόγο ποδοσφαιριστές, το δύσκολο έργο του να σηκώσουν το βάρος μιας από τις πιο σοβαρές φανέλες στην Ελλάδα. Σ’ εκείνο το 1-1 απέναντι στον Ολυμπιακό, ο τότε τεχνικός της «Ένωσης», Νίκος Κωστένογλου χρησιμοποίησε 14 παίκτες.

Συγκεκριμένα τους Αραμπατζή, Γεωργέα (Κοντοέ 84'), Μανωλά, Κάλα, Καράμπελα, Μάκος, Βάργκας, Λαγό, Λεονάρντο (Κάρλος 75'), Γκούντγιονσεν (Καφέ 46') και Λυμπερόπουλο.

Από αυτούς μόνο τρεις ενδέχεται να πατήσουν είτε ως βασικοί, είτε ως αλλαγή το χορτάρι του ΟΑΚΑ. Στην αποστολή του αυριανού ματς συναντά ξανά κανείς μόνο τους Κοντοέ, Αραμπατζή και Λαγό. Όσο για τους υπόλοιπους Ο Νίκος Λυμπερόπουλος αποφάσισε να πει οριστικά το μεγάλο «αντίο» από τα γήπεδα, ενώ ξεχωρίζει σίγουρα η περίπτωση του Κώστα Μανωλά, ο οποίος θα ήταν αναμφισβήτητα το πρόσωπο του αγώνα, καθώς θα βρισκόταν αντιμέτωπος με την παλιά του ομάδα, αν ένας τραυματισμός δεν τον άφηνε στα… πιτς. Γεωργέας και Καφές βρήκαν καταφύγιο στη Βέροια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι… πρώην την «έκαναν» για… άλλη γη κι άλλα μέρη.

Η μαμά-πατρίδα, δηλαδή η Ισπανία, άνοιξε ξανά την αγκαλιά της για τον επαναπατρισμό των Κάλα (Σεβίλλη) και Κάρλος (Ράγιο Βαγιεκάνο) αλλά και για έναν ποδοσφαιρικό «μετανάστη», τον Καράμπελα που πια αγωνίζεται στη Λεβάντε. Προς βορρά τράβηξαν Μάκος (Μόναχο 1860) και Γκούντγιονσεν (Σεκλ Μπριζ), ενώ τα πιο μακρινά ταξίδια τα φύλαγε η μοίρα σε Βάργκας (Ιντεπεντιέντε) και Λεονάρντο, που πλέον βγάζει το ψωμί του αγωνιζόμενος -και όχι οδηγώντας- για λογαριασμό της Χιουντάι στην Κορέα.

Συμπέρασμα: Μόνο Κοντοές, Λαγός, Αραμπατζής έμειναν να θυμίζουν το περσινό παιχνίδι, με τους δύο πρώτους να είναι πιο κοντά στο να πάρουν και φέτος γεύση ντέρμπι από μέσα, αφού λογικά στο τέρμα θα καθίσει ο Κωνσταντόπουλος.

Ένας πρωταθλητής… transformer!

Λένα πως ομάδα που κερδίζει, δεν αλλάζει. Συνταγή που δεν ισχύει για το φετινό Ολυμπιακό. Οι πρωταθλητές άλλαξαν πολύ σε σχέση με την περσινή ομάδα που στο δρόμο για τον τίτλο πήραν το 1-1 κόντρα στην ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ. Όχι τόσο όσο η «Ένωση» τον χιλίων και βάλε προβλημάτων, αλλά σίγουρα περισσότερο από όσο θα περίμενε κανείς.

Ο Ερνέστο Βαλβέρδε σ’ εκείνο το ματς της 15ης Οκτωβρίου παρέταξε τους Πειραιώτες με Κοστάντσο, Χολέμπας, Μαρκάνο, Αβραάμ Παπαδόπουλο, Μοντέστο, Ορμπάιθ, Ιμπαγάσα (Μακούν 92'), Φουστέρ (Μέλμπεργκ 46'), Μιραλάς, Αμπντούν (Φετφατζίδη 63') και Τζεμπούρ.

Από αυτούς οι Χολέμπας, Μοντέστο, Ιμπαγάσα, Φουστέρ, Αμπντούν, Φετφατζίδης και Τζεμπούρ βρίσκονται στην αποστολή του φετινού ντέρμπι. Ακριβώς οι μισοί δηλαδή από εκείνους που χρησιμοποίησε ο τότε προπονητής των «ερυθρολεύκων». Για τους άλλους μισούς υπάρχουν πολλές διαφορετικές ιστορίες που εξηγούν την απουσία τους.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Αβραάμ Παπαδόπουλος, που πληρώνει ακόμη την ατυχία του στο EURO, όταν τραυματίστηκε στον αγώνα της Εθνικής με την Πολωνία και κάνει ακόμη υπομονή προκειμένου να επιστρέψει στα γήπεδα.

Αντίθετα, δύσκολα θα ξαναδεί χορτάρι τον Κοστάντσο. Τον τερματοφύλακα που ήρθε με καλό βιογραφικό και περγαμηνές στον Πειραιά, αλλά το πέρασμά του από τα δοκάρια του Ολυμπιακό αποδείχτηκε τόσο τραυματικό (για την ομάδα και τον ίδιο) που αποφάσισε να το γυρίσει στο ψάρεμα και να τερματίσει την καριέρα του!

Ο έτσι κι αλλιώς δανεικός Μακούν παίζει πλέον στη Ρεν, ενώ Ορμπάιθ και Μαρκάνο πήγαν «πακέτο» στη Ρούμπιν Καζάν.

Για το τέλος αφήσαμε τους δύο παίκτες που μάλλον αποτελούν και τις μεγαλύτερες απώλειες (αλλά και ατραξιόν της περσινής ομάδας). Ο ένας, ο Όλοφ Μέλμπεργκ, προτίμησε τη β’ κατηγορία της Ισπανίας και τη Βιγιαρεάλ, ενώ ο άλλος, ο Κέβιν Μιραλάς, άνοιξε τα φτερά του για ένα πρωτάθλημα και περιβάλλον πιο κοντά στα… κυβικά του και τώρα πια δημιουργεί θαυμαστές στην Αγγλία, όπου αγωνίζεται για λογαριασμό της Έβερτον.
sport-fm
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ