2012-11-11 09:19:00
Φωτογραφία για Προσεκτική χρήση FRONTEX για παράνομους μετανάστες  ΥΠΕΣ: Υπάρχει συνεργασία αλλά δεν ζητήθηκε έκθεση για κατεχόμενα
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΙΜΠΙΣΙΗΣ

Η ΚΥΠΡΟΣσυνεργάζεται με τον FRΟΝΤΕΧ (την υπηρεσία παρακολούθησης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ) σ’ ό,τι αφορά στη διακίνηση λαθρομεταναστών στην περιοχή αλλά δεν έχει ζητηθεί οποιαδήποτε παρέμβαση στο θέμα των λανθρομεταναστών που εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα. Σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικών, Ελένη Μαύρου, δεν έχει ζητηθεί «από τον FRΟΝΤΕΧ να ετοιμάσει έκθεση για την είσοδο παράνομων μεταναστών από τις κατεχόμενες περιοχές της Δημοκρατίας, αφού εκτιμούμε ότι μια τέτοια κίνηση είναι πιθανόν να τύχει εκμετάλλευσης από την Τουρκία στο πλαίσιο των προσπαθειών της για αναβάθμιση του καθεστώτος του ψευδοκράτους». Απ’ εκεί και πέρα ο FRΟΝΤΕΧ, σύμφωνα με το ΥΠΕΣ, σε συνεργασία με τις Αρχές της Δημοκρατίας, παρακολουθεί ήδη τις ροές λαθρομεταναστών στο πλαίσιο των αναφορών του και των αναλύσεων κινδύνου που διεξάγει για το σύνολο της Κυπριακής Δημοκρατίας»
. Λόγω της συνεχιζόμενης έκρυθμης κατάστασης στη Συρία, οι Αρχές της Δημοκρατίας βρίσκονται σε πλήρη συνεννόηση με τον FRΟΝΤΕΧ και έχουν ήδη εκπονηθεί σχεδιασμοί για ανάπτυξη επιχειρησιακής δραστηριότητας και αύξηση του βαθμού ετοιμότητας για αντιμετώπιση παράνομων ροών προς την Κύπρο, είτε μέσω Τουρκίας, είτε απευθείας προς τις κατεχόμενες περιοχές». Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα που έθεσε ο βουλευτής Γιώργος Περδίκης, η κ. Μαύρου σημειώνει ακόμα ότι «είναι γεγονός ότι οι κατά καιρούς εκθέσεις του οργανισμού FRΟΝΤΕΧ επιβεβαιώνουν το πρόβλημα των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την ΕΕ. Το γεγονός αυτό, αλλά και η γενικότερη κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπου παρουσιάζονται αυξημένες παράνομες ροές συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρές ανησυχίες.

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλείται από τη συνεχιζόμενη αστάθεια στην περιοχή μας». Στο πρόσφατο Συμβούλιο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών (που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 25-26 Οκτωβρίου) υιοθετήθηκε έγγραφο της Κυπριακής Προεδρίας για την αναθεώρηση της στρατηγικής αντίδρασης της ΕΕ για τις μεταναστευτικές πιέσεις, το οποίο περιλαμβάνει μέτρα για αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ. Σε ό,τι αφορά ειδικά στο θέμα των παράνομων μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία, η κ. Μαύρου παρέπεμψε στα συμπεράσματα του Συμβουλίου της 21ης Ιουνίου όπου καλείται η Άγκυρα να ενισχύσει τις προσπάθειες για την αποτελεσματική πρόληψη και αντιμετώπιση των ροών παράνομων μεταναστών που φθάνουν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ από την εν λόγω χώρα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και για την εξουδετέρωση των εγκληματικών ομάδων που διευκολύνουν την παράνομη μετανάστευση.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ