2012-11-11 13:20:06
Φωτογραφία για Ψηφίζεται με άνετη πλειοψηφία και ο Προϋπολογισμός
Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων άρχισε το μεσημέρι η συζήτηση στη Βουλή για την κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού -διαδικασία η οποία θα κορυφωθεί το αργά βράδυ με την ψηφοφορία στην Ολομέλεια, κατά την οποία η κυβέρνηση ελπίζει σε μία εικόνα η οποία θα αντισταθμίσει σε επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων εκείνη των 153 «ναι» με τα οποία πέρασε την περασμένη Τετάρτη το τρίτο Μνημόνιο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει ανησυχία για την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, καθώς τόσο στη ΝΔ, όσο και το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, έχουν ως κεντρική γραμμή το «ναι». Εντούτοις, δεν επικρατεί ούτε εφησυχασμός, ιδιαίτερα μετά τον προβληματισμό που προκάλεσαν στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για το ελληνικό χρέος και την εκταμίευση της δόσης, την επομένη της ψήφισης των μέτρων.

Στην ομιλία του, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να εμφανιστεί καθησυχαστικός για την εκταμίευση της δόσης και παράλληλα να επιτεθεί στην αντοπολίτευση, και ιδιαίτερα στο ΣΥΡΙΖΑ, για τη στάση που τηρεί
. Τη Δευτέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup, το οποίο δεν αναμένεται να ανάψει το φως για την εκταμίευση της δόσης, και την τρίτη ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να μεταβεί στις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με κρίσιμους «παίκτες» στην Ευρωζώνη, καλώντας τους εταίρους σε τήρηη των συμφωνηθέντων.

Από την αντιπολίτευση και τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένονται συντονισμένα πυρά περί αδυναμίας της κυβέρνησης να διασφαλίσουν την τήρηση των συμφωνηθέντων και την άμεση εκταμίευση της δόσης, την ώρα που η κυβέρνηση επικαλούνταν τη συνεδρίαση του επικείμενου Eurogroup για να θέσει σε ψηφοφορία το νέο πακέτο μέτρων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και μάλιστα σε ένα μόνο άρθρο.

Από πλευράς κυβερνητικών εταίρων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος θα τονίσει πως θα πρέπει να υπάρξει λύση πακέτο για τη χώρα μας. «Τώρα χρειαζόμαστε την άμεση και ειλικρινή ανταπόκριση των εταίρων μας προκειμένου να αλλάξει το διεθνές κλίμα. Οποιαδήποτε καθυστέρηση ή αμφιθυμία, αυτή τη στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν λειτουργεί μόνο εναντίον της Ελλάδας αλλά και εναντίον άλλων χωρών που βρίσκονται σε προγράμματα προσαρμογής και της Ευρωζώνης συνολικά» λέει ο κ. Βενιζέλος στο Έθνος της Κυριακής.

Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης αναμένεται να τονίσει και από την πλευρά του την αναγκαιότητα της εκταμίευσης της δόσης και να επαναλάβει ότι το κόμμα του στηρίζει την κυβέρνηση (η γραμμή της ΔΗΜΑΡ για την ψήφιση του προϋπολογισμού, που θεωρείται ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, είναι «ναι»), αλλά ταυτόχρονα δεν εκχωρεί το δικαίωμά του να διαφωνεί, όπως αναφέρει στη Realnews.

Την ίδια ώρα κλιμακώνονται και οι κινητοποιήσεις εναντίον των μέτρων.

Στις 5 το απόγευμα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή ενάντια στις περικοπές. Σε συμμετοχή στο συλλαλητήριο έχει καλέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Για την ίδια ώρα έχει προγραμματίσει συγκέντρωση στην Ομόνοια το ΠΑΜΕ, ενώ στην Αμαλίας και Όθωνος θα συγκεντρωθούν τα πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων.

Λόγω των προγραμματισμένων κινητοποιήσεων, οι σταθμοί του Μετρό σε Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Πανεπιστήμιο θα παραμείνουν κλειστοί, για λόγους ασφαλείας, από τις 2 μετά το μεσημέρι.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ