2012-11-11 13:16:38
Φωτογραφία για Πρώτη πράσινη πολυκατοικία στο Βόλο
Έως και 60% εξοικονόμηση ενέργειας για τη θέρμανση ή ψύξη του σπιτιού σε σχέση με τις συμβατικές οικοδομές της προηγούμενης πενταετίας, υπόσχεται η πρώτη πράσινη πολυκατοικία, που ανεγέρθηκε στο κέντρο του Βόλου. Το σύνολο των επτά διαμερισμάτων αναμένεται να κατοικηθούν το Πάσχα του 2013 και παρόλο που η τιμή αγοράς τους είναι κατά 15% ακριβότερη σε σχέση με την τιμή των συμβατικών διαμερισμάτων, ο ιδιοκτήτης μπορεί να κάνει απόσβεση μέσα στην πρώτη πενταετία και από εκεί κι έπειτα να κερδίζει σε κόστος κατανάλωσης ενέργειας.

Τι είναι όμως το πράσινο σπίτι; Είναι το σπίτι ενεργειακής απόδοσης, το οποίο καταναλώνει τη λιγότερη δυνατή ενέργεια για να θερμανθεί και να δροσιστεί. Προσφέρει καλύτερη ποιότητα και διάρκεια ζωής, είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ταυτόχρονα προς την τσέπη των ιδιοκτητών.

Μετά τις πρώτες «πράσινες» κατοικίες που δειλά- δειλά κάνουν την εμφάνισή τους στο Βόλο, αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται και η πρώτη πράσινη πολυκατοικία από την εταιρεία Papacostas Constructions, στη συμβολή των οδών Φιλελλήνων με Κωνσταντά.


Όπως εξήγησε μιλώντας στην «Ε» ο πολιτικός μηχανικός και ιδιοκτήτης της εταιρείας, Γιώργος Παπακώστας, η οικοδομή έχει μελετηθεί με βάση το νέο νόμο του ΚΕΝΑΚ (Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων). Η μελέτη δεν περιορίζεται μόνο στα δομικά υλικά που απαιτήθηκαν για την κατασκευή του κτιρίου, αλλά και στους κλιματολογικούς παράγοντες της περιοχής, ενώ έλαβε υπόψη της και τον ίδιο τον προσανατολισμό του οικοπέδου.

Μάλιστα, ενώ ο ΚΕΝΑΚ προβλέπει το κτίριο να είναι κατ’ ελάχιστον ενεργειακής κλάσης Β, η συγκεκριμένη πολυκατοικία ξεπέρασε και την κλάση Β+ και ανέβηκε στην Α.

Η πρώτη πράσινη πολυκατοικία δεν διαφέρει εξωτερικά σε σχέση με τις συμβατικές. Τα στοιχεία που αλλάζουν είναι τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Παπακώστα, κατ’ αρχήν δόθηκε βαρύτητα στη θερμομόνωση. Όλο το εξωτερικό κέλυφος της πολυκατοικίες είναι θερμομονωμένο και έχει επικαλυφθεί σε έγχρωμο σοβά.

Επιπλέον χρησιμοποιήθηκαν κουφώματα αλουμινίου με θερμοδιακοπή, προκειμένου να μην υπάρχουν διαρροές από μέσα προς τα έξω ή εισροές από έξω προς τα μέσα που αυξάνουν την κατανάλωση ενέργειας.

Τοποθετήθηκαν διπλά τζάμια με ειδικό φιλμ που προσφέρουν 60% έως 70% προστασία από τις ακτίνες του ηλίου και επιπλέον αποτρέπουν τις απώλειες από μέσα προς τα έξω.

Το… παζλ της πράσινης πολυκατοικίας συμπληρώνεται με τις παροχές σε κάθε διαμέρισμα ξεχωριστά. Υπάρχουν ατομικοί λέβητες φυσικού αερίου συμπυκνωμάτων και σε κάθε θερμαντικό σώμα εντός του διαμερίσματος βαλβίδες ελέγχου της θερμοκρασίας. Διαθέτουν επίσης ηλιακό θερμοσίφωνα και εγκατάσταση air condition ενεργειακής κλάσης Α.

«Η διαφορά της ενεργειακής οικοδομής έγκειται στη μείωση της κατανάλωσης που απαιτείται για τη θέρμανση, την ψύξη και το ζεστό νερό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση εξοικονομείται έως και 60% ενέργεια, κάτι που μεταφράζεται σε εξοικονόμηση χρημάτων. Για παράδειγμα αν ένα διαμέρισμα 100τ.μ. χρειάζεται 2.000 ευρώ το χρόνο για θέρμανση και νερό, στο πράσινο διαμέρισμα το κόστος πέφτει στα 800 ευρώ το χρόνο», σημείωσε ο κ. Παπακώστας, εξηγώντας ότι η απόσβεση της αυξημένης τιμής αγοράς ενός πράσινου διαμερίσματος μπορεί να γίνει μέσα σε τέσσερα με πέντε χρόνια.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Πηγή: eleftheria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ