2012-11-11 19:33:04
Φωτογραφία για  Ο πολιτισμός και η ανάπλαση του Φαλήρου
«Στη ζωή, όταν όλα μοιάζουν αδιέξοδα, πρέπει να δημιουργείς το φως.» Ο Τζόζεφ Βόλπε έκανε το πιο εύστοχο σχόλιο για το μεγαλόπνοο σχέδιο του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου.

Ο τέως γενικός διευθυντής του λυρικού θεάτρου «Μετροπόλιταν» ήρθε στη χώρα μας πρόσφατα, ως ένας από τους προσκεκλημένους του Ιδρύματος, για να συμμετάσχει στην παρουσίαση του κτιρίου που ετοιμάζεται στο Φάληρο μιας και τα τελευταία χρόνια εργάζεται σε μία από τις πιο αξιόπιστες εταιρείες συμβούλων για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό χώρων πολιτισμού.

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όπως και η Εθνική Λυρική Σκηνή, άλλοτε αυτόνομα και άλλοτε σε συνεργασία, έχουν ανεβάσει τις σημαντικότερες παραστάσεις όπερας του παγκόσμιου ρεπερτορίου και έχουν αποκτήσει ένα πιστό κοινό που εκτιμά το ποιοτικό θέαμα. Ωστόσο, λόγω της δυσμενούς κατάστασης στην ελληνική οικονομία τελευταία, οι χρηματοδοτήσεις των πολιτιστικών φορέων μειώθηκαν κατά πολύ με αποτέλεσμα οι παραγωγές να ελαχιστοποιούνται ολοένα και περισσότερο, τουλάχιστον αυτές που απαιτούν μεγάλο “budget”
. Η απαισιοδοξία που πλανιέται στην ατμόσφαιρα δημιουργεί τάση για αδράνεια και αδιαφορία. Συνεπώς, οι αρμόδιοι του πολιτισμού ακολουθούν την ίδια τακτική και φαίνεται πως κάνουν τα πάντα για να περιθωριοποιήσουν μία από τις σπουδαιότερες αξίες που χαρακτηρίζουν την Ελλάδα. Όχι πως με εκπλήσσει ιδιαίτερα. Υπάρχουν τόσοι άνθρωποι που υπηρετούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον πολιτισμό κι όμως από την άλλη πλευρά υπάρχουν φορείς του κρατικού μηχανισμού που δρουν με τρόπο που το μόνο που καταφέρνουν είναι να τον υποβαθμίζουν.

Η ιδιωτική πρωτοβουλία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να αναπλάσει εντελώς το Φαληρικό Δέλτα είναι ένα αισιόδοξο και μεγαλεπήβολο σχέδιο που θα ολοκληρωθεί το 2015. Ο αρχιτέκτονας που έχει αναλάβει το έργο είναι ο Ρέντζο Πιάνο, ο οποίος έγινε διάσημος σε όλο τον κόσμο όταν κατασκεύασε το «Πομπιντού» στο Παρίσι. Η αχανής έκταση θα περιλαμβάνει το νέο κτίριο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, το οποίο θα αποτελεί ένα φιλόξενο περιβάλλον για μάθηση. Όσο για το πάρκο, θα είναι ένα τοπίο από κήπους, μονοπάτια και ανοιχτούς χώρους. Στο υψηλότερο σημείο του θα υπάρχει αναγνωστήριο 900 τετραγωνικών μέτρων, όπου όσοι θέλουν θα διαβάζουν απολαμβάνοντας την όμορφη θέα. Επίσης, ο χώρος θα διατίθεται για πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Όσο αφορά τη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή, πρόκειται για έναν πολυλειτουργικό χώρο 28.000 τετραγωνικών μέτρων που θα μπορεί να στεγάσει όλα τα θεάματα. Η όπερα θα βρει το «σπίτι» που της αξίζει μιας και ο σχεδιασμός του κτιρίου προβλέπει ένα λυρικό θέατρο αντάξιο με τα κορυφαία της Ευρώπης.

Το συνολικό κόστος σχεδιασμού και κατασκευής του πάρκου των 170.000 τετραγωνικών μέτρων χωρίς καμία συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου, ανέρχεται στα 566 εκατομμύρια ευρώ. Το 85% της συνολικής έκτασης θα αποτελείται από το πάρκο ενώ το 15% ανήκει στην Εθνική Βιβλιοθήκη και την Εθνική Λυρική Σκηνή. Το ποσό που εκτιμάται ότι θα αποφέρει η κατασκευή του κέντρου ετησίως αγγίζει τα 160 εκατομμύρια ευρώ ενώ 1 δισεκατομμύριο ευρώ φαίνεται πως θα είναι το ποσό της οικονομικής δραστηριότητας που θα προσφέρει στο σύνολο του.

Το έργο θα παραδοθεί στο κράτος μόλις υλοποιηθεί. Ο φόβος για κακή διαχείριση όμως είναι διάχυτος στα λόγια των υπευθύνων του Ιδρύματος. Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Αγουρίδης, έχει δηλώσει ότι «θα προσπαθήσουμε να θέσουμε στο ελληνικό δημόσιο κάποιους όρους για τον άψογο και σύγχρονο τρόπο λειτουργίας του ΚΠΙΣΝ…Αν το ΚΠΙΣΝ λειτουργεί με υποδειγματικό τρόπο, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος δε θα το εγκαταλείψει και θα ενισχύσει τη λειτουργία του με έκτακτες δωρεές όταν καταστεί αναγκαίο».

Εξαιρετικά ευοίωνο το πλάνο για ένα έργο που θα αλλάξει την εικόνα της Αθήνας και θα της προσφέρει έναν πολιτιστικό πυρήνα διεθνών προδιαγραφών. Κάθε πρωτεύουσα που σέβεται την κουλτούρα της, οφείλει να έχει ένα υψηλού επιπέδου λυρικό θέατρο. Οι λάτρεις της όπερας θα βρουν το νέο τους «στέκι» και μπορούν να είναι καθησυχασμένοι ότι δε θα μείνει ημιτελές. Το εγχείρημα αυτό αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι η τέχνη είναι πάντα μια ουσιαστική διέξοδος και ειδικά όταν διαπνέεται από ποιότητα. Αρκεί οι αρμόδιοι που θα αναλάβουν εκ των υστέρων το κέντρο να εκτιμήσουν τη σπουδαιότητα του και να μην το ευτελίσουν στο ελάχιστο. Ο κίνδυνος για εύκολο κέρδος με «φθηνά» θεάματα ελλοχεύει πάντα. Ας ελπίσουμε ότι δε θα πέσει στην παγίδα και ότι θα προβάλλει με τον καλύτερο τρόπο την πάντα ενδιαφέρουσα πολιτιστική Αθήνα ysterografa.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
NoCoverFlow: Cydia tweak free
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
NoCoverFlow: Cydia tweak free
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ