2012-11-11 20:15:03
Φωτογραφία για Κατά 23 δισ. ευρώ θα αυξηθεί το χρέος έως το 2016
Στοιχεία για τη μεταβολή του δημόσιου χρέους παρουσίασε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας ότι η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ την περίοδο 2013 - 2016.

«Άκουσα υπερβολές για το ύψος και την εξέλιξη του χρέους» ανέφερε σχολιάζοντας τις ομιλίες βουλευτών της αντιπολίτευσης στη συζήτηση του προϋπολογισμού ο κ. Σταϊκούρας, επισημαίνοντας ότι «για όσο χρονικό διάστημα έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, είναι προφανές ότι το δημόσιο χρέος θα αυξάνει, τουλάχιστον με βάση το έλλειμμα του χρόνου αναφοράς. Αυτό είναι το προφανές». Με βάση όμως το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και εξαιτίας της αναδιάρθρωσης του χρέους (PSI) που έγινε αλλά και της μείωσης των ελλειμμάτων, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, η μεταβολή του χρέους την περίοδο 2013-2016 είναι κατά μέσο όρο 5,7 δισ. ευρώ, πολύ χαμηλότερα από τα ποσά του παρελθόντος, όπως υποστήριξε. Η συνολική αύξηση του χρέους, σε απόλυτα ποσά, είναι περίπου 23 δισ. ευρώ, όση ήταν περίπου η ετήσια αύξηση στο παρελθόν, σημείωσε.


Σε ό,τι αφορά στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι τόκοι αναμένεται να μειωθούν από τα 16,3 δισ. ευρώ το 2011 στα 8,9 δισ. ευρώ το 2013. «Επιβεβαιώνεται, συνεπώς, η ορθή προσέγγιση της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης να θέσει ως βασικό στόχο της οικονομικής πολιτικής την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2013, έτσι ώστε η χώρα να πορεύεται με βαθμιαία μειούμενες δανειακές ανάγκες» είπε ο κ. Σταϊκούρας.
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ