2012-11-11 20:12:33
Φωτογραφία για Τι πρέπει να κάνουμε όταν έχουμε πονοκέφαλο
Πριν από λίγες εβδομάδες, το NICE (το Εθνικό Ίδρυμα Υγείας & Κλινικής Υπεροχής που αποτελεί την υγειονομική Αρχή της Βρετανίας) προειδοποίησε ότι ένας στους 50 ενήλικες παρουσιάζουν συχνά πονοκέφαλο που οφείλεται στην υπερκατανάλωση παυσίπονων φαρμάκων.

Όπως είπε, ο κίνδυνος εκδήλωσης αυτών των πονοκεφάλων είναι ιδιαιτέρως υψηλός σε όσους παίρνουν ακετυλοσαλικυλικό οξύ, παρακεταμόλη ή ιβουπροφαίνη τουλάχιστον κάθε τρεις μέρες και επί τουλάχιστον τρεις μήνες, για να καταπραΰνουν τον πονοκέφαλο ή άλλες διαταραχές, όπως οι πόνοι της αρθρίτιδας.

Τί σχέση, όμως, μπορεί να έχουν οι πονοκέφαλοι με τα παυσίπονα; Το NICE λέει πως η κατάχρησή τους μπορεί να καταστήσει τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στον πόνο, αφήνοντας τους ασθενείς ευάλωτους στην ανάπτυξη πονοκεφάλου. Έτσι, όσοι παθαίνουν πονοκέφαλο από τα πολλά παυσίπονα συχνά μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο, επειδή η επιδείνωση του πονοκεφάλου τούς αναγκάζει να παίρνουν ακόμα περισσότερα παυσίπονα, με συνέπεια να πονάνε ολοένα συχνότερα.


Τί πρέπει, λοιπόν, να κάνουμε όταν έχουμε πονοκέφαλο; Ειδικοί έδωσαν τις απαντήσεις στην εφημερίδα «Daily Mail».

Πρώτα η διάγνωση. Η αντιμετώπιση εξαρτάται από το είδος του πονοκεφάλου, κατά τον νευρολόγο δρα Νικ Σίλβερ, από το Κέντρο Νευροεπιστήμης & Νευροχειρουργικής Walton, στο Λίβερπουλ. Άλλη αγωγή χρειάζεται ένας απλός πονοκέφαλος και άλλη η ημικρανία, λέει.

Για να διαπιστώσετε εάν πάσχετε από ημικρανίες, ο δρ Σίλβερ συνιστά να καταγράφετε για μερικούς μήνες τις ημέρες που δεν θα έχετε καμία απολύτως ενόχληση στο κεφάλι. Αν οι «καλές» μέρες είναι από 25 και πάνω, τα απλά παυσίπονα θα σας βοηθήσουν. Αν είναι από 24 και κάτω, ίσως είναι ημικρανία, οπότε πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό στις κεφαλαλγίες.

Το ίδιο πρέπει να κάνετε αν ταλαιπωρήστε συχνά από πονοκέφαλο που αποδίδετε σε ιγμορίτιδα, διότι ο πόνος αυτός μπορεί να οφείλεται σε ημικρανία και όχι στην ιγμορίτιδα, συνιστά ο δρ Ρατζού Καπούρ, νευρολόγος στο Εθνικό Νοσοκομείο Νευρολογίας & Νευροχειρουργικής του Λονδίνου.

Το νου σας στα ύποπτα συμπτώματα. Τα παραδοσιακά συμπτώματα της ημικρανίας (λ.χ. ευαισθησία στον ήχο και το φως, παροδικά προβλήματα όρασης όπως το να «βλέπετε» γραμμές, ναυτία) εκδηλώνονται μόνο σε έναν στους πέντε πάσχοντες από αυτήν και επί περίπου μία ώρα πριν από την έναρξη της κρίσης.

Άλλα ύποπτα συμπτώματα είναι τα αιφνίδια συνεχή χασμουρητά, η αναίτια ναυτία στο αυτοκίνητο, ο πονοκέφαλος έπειτα από μόλις ένα ποτό και ο πόνος στο κεφάλι εξαιτίας μιας αυστηρής προθεσμίας στη δουλειά, ενός πολύβουου γραφείου ή της κατανάλωσης γλυκισμάτων, λέει ο δρ Σάιμον Σιλντς, νευρολόγος στα Νοσοκομεία του Νόρφολκ και του Νόργουϊτς.

Αν παρουσιάσετε τέτοια συμπτώματα, πρέπει να συμβουλευθείτε έναν ειδικό στις κεφαλαλγίες.

Προσοχή στη διατροφή. Ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα έχουν σχετισθεί με την πυροδότηση μιας ημικρανίας σε πολλούς ασθενείς. Στην κατηγορία αυτή ανήκει οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη (καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου κόλα) και το τυρί.

Αντιθέτως, η κατανάλωση υδατανθράκων (λ.χ. μια μπανάνα) μπορεί να αποτρέψει την ημικρανία, επειδή εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κατά τον δρα Άντι Ντόσον, επικεφαλής του Τμήματος Κεφαλαλγιών στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου King’s College, στο Λονδίνο.

Ο δρ Ντόσον λέειπως δεν αρκεί να παρατηρήσετε τι σας πειράζει και να προσπαθείτε να το αποφεύγετε, διότι οι εκλυτικοί παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία συχνά δρουν σε συνδυασμό μεταξύ τους. Μπορεί, λ.χ., να μην σας πειράζει το κρασί, αλλά μια μέρα που θα έχετε στρες να σας προκαλέσει ημικρανία.

Σημειώνεται πως αν δεν πάσχετε από ημικρανίες, αλλά από σποραδικούς πονοκεφάλους, ένα ποτήρι καφές μπορεί να ενισχύσει τη δράση των απλών παυσίπονων που θα πάρετε.

Να τρώτε τακτικά. Η διατήρηση σταθερών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα είναι πολύ καλή ιδέα για να προστατευθείτε από τις ημικρανίες. Φροντίστε να τρώτε τακτικά και να πίνετε πολλά υγρά (2-3 λίτρα την ημέρα) για να αποφύγετε την αφυδάτωση που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο.

Να ξυπνάτε και να κοιμάστε την ίδια ώρα. Η απότομη αλλαγή της ρουτίνας μπορεί να προκαλέσει έντονο πονοκέφαλο, διότι επηρεάζει τον υποθάλαμο – το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την ορμονική ισορροπία του οργανισμού, εξηγεί ο δρ Ντόσον.

Από την πλευρά του, ο δρ Σίλβερ συνιστά να αποφεύγετε να κοιμάστε με φως, για να διεγείρεται η παραγωγή μελατονίνης – είναι η ορμόνη του ύπνου. Να αποφεύγετε επίσης να βλέπετε τηλεόραση στο κρεβάτι, γιατί μπορεί να υπερδιεγείρει τον εγκέφαλό σας.

Να κάθεστε ίσια. Αν έχετε πονοκέφαλο, το να γείρετε πίσω στην καρέκλα σας είναι ό,τι το χειρότερο, διότι η κίνηση του κεφαλιού προς τα πίσω πιέζει τα νεύρα στον αυχένα και επιτείνει την κατάσταση.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να ξαπλώσετε, ξαπλώστε ανάσκελα, χωρίς μαξιλάρι, έχοντας τα πόδια σας ίσια. Φροντίστε ο χώρος όπου θα ξαπλώσετε να μην έχει αρωματικά κεριά, λουλούδια ή άλλα αρώματα, διότι μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο.

Μην αργήσετε να πάρετε παυσίπονο. Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως, ανεξάρτητα από το είδος του πονοκεφάλου, τα παυσίπονα είναι πιο αποτελεσματικά όταν τα παίρνουμε πριν φτάσουμε στο σημείο να λέμε «θα σπάσει το κεφάλι μου».

Μην παίρνετε πολλά παυσίπονα. Όπως προειδοποίησε και το NICE, αν παίρνετε συστηματικά και επί καιρό παυσίπονα (συχνότερα από δύο-τρεις φορές την εβδομάδα και επί τρεις ή περισσότερους μήνες), κινδυνεύετε να αρχίσετε να έχετε πονοκεφάλους από τα πολλά παυσίπονα.

Ο δρ Ντόσον λέει πως προτιμότερο είναι να εξετάσετε πρώτα εάν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις κεφαλαλγίες σας, προσέχοντας τον τρόπο ζωής σας (λ.χ. τη διατροφή, τον ύπνο κ.τ.λ.).

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ Weekend
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ