2012-11-12 08:34:15
Φωτογραφία για ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΜΠΛΟΚΗΣ ΣΤΑ ΕΝΤΟΚΑ
By Kerin Hope

Η Ελλάδα μάχεται να αντλήσει τα απαραίτητα κεφάλαια για να αποφύγει την στάση πληρωμών σε τίτλους ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγουν αυτή την εβδομάδα, καθώς οι διεθνείς πιστωτές παραμένουν σε αδιέξοδο ως προς το πώς θα μειωθεί το μέγεθος του συνολικού χρέους της χώρας. 

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Χρέους της Ελλάδας ανακοίνωσε σχέδια για να καλυφθεί το ποσό μέσω έκδοσης εντόκων γραμματίων την Τρίτη. Οι ελληνικές τράπεζες όμως, οι οποίες θα καλύψουν την έκδοση, εκτιμάται ότι μπορούν να συγκεντρώσουν μόνο 3,5 δισ. ευρώ σε collateral που να είναι αποδεκτά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποστηρίζουν δύο τραπεζίτες από την Αθήνα.

«Η κατάσταση είναι πολύ σφιχτή» δήλωσε ένας τραπεζίτης και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να βρουν τρόπο να συγκεντρώσουν με άλλο τρόπο το εναπομείναν ποσό». 

Η ΕΚΤ δεν έχει δώσει στην Ελλάδα άδεια να διατηρήσει το προσωρινό πλαφόν των 17 δισ. ευρώ για εκδόσεις εντόκων γραμματίων που αναμένεται να μειωθεί αυτό το μήνα στα 12 δισ. ευρώ, αφήνοντας τη χώρα χωρίς δίχτυ ασφαλείας, ενώ περιμένει την καθυστερημένη δόση ων 31,5 δισ. ευρώ από τους διεθνείς πιστωτές.


«Είναι ένα απογοητευτικό σημάδι… φαίνεται πως οι πρόσφατες προσπάθειες που έκανε η Ελλάδα δεν εκτιμώνται», δήλωσε ανώτατος τραπεζίτης.

Εάν οι τράπεζες δεν μπορέσουν να συγκεντρώσουν τα εναπομείναντα 1,5 δισ. ευρώ με άλλες μορφές collateral, τότε η Ελλάδα μπορεί να καταφύγει στη χρήση κεφαλαίων από τα 3 δισ. ευρώ που είναι διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πού βρίσκονται στο ΤΧΣ.

Η σκληρή στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα έχει εντείνει τις πιέσεις προς τους πιστωτές από την ευρωζώνη να οριστικοποιήσουν την αναθεώρηση του πακέτου των 174 δισ. ευρώ τη Δευτέρα.

Ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι όμως, δηλώνουν ότι υπάρχουν αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών στις Βρυξέλλες, ακόμη κι αν η Ελλάδα συμμορφώνεται με τις προϋποθέσεις για την εκταμίευση μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Χιλιάδες διαδηλωτές φώναζαν σλόγκαν κατά της λιτότητας εκτός του κοινοβουλίου, ενώ οι βουλευτές ψήφιζαν για τον προϋπολογισμό, καθώς δύο από τα μεγαλύτερα εργατικά συνδικάτα κάλεσαν τα μέλη τους να διαδηλώσουν ενάντια στις μειώσεις μισθών και συντάξεων και στα σχέδια για απομάκρυνση περίπου 10.000 δημοσίων υπαλλήλων το 2013.

«Η Ελλάδα κάνει ότι πρέπει να κάνει» δήλωσε σύμβουλος της κυβέρνησης αναφερόμενος στην επιμονή των ξένων πιστωτών να ψηφιστούν και θα δύο νομοθετήματα προκειμένου να γίνει η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Παρόλα αυτά, οι ελπίδες της Αθήνας να εξασφαλίσει σαφή ημερομηνία εντός του Νοεμβρίου για την απολύτως αναγκαία μεταβίβαση των κεφαλαίων, σβήνουν λόγω των διαφωνιών μεταξύ των ξένων πιστωτών ως προς τον προβλεπόμενο ρυθμό της μείωσης του ελληνικού χρέους.

Η ΕΕ και το ΔΝΤ προσπαθούσαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να γεφυρώσουν απόσταση 5% – 10% στις αντίστοιχες προβλέψεις τους για το χρέος της χώρας το 2020, μετά την απότομη υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της Ελλάδας κατά το 2013-14.

FT.com/Euro2Day 
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ