2012-11-12 12:16:43
Φωτογραφία για Νέα ηγεσία για την ενωμένη συριακή αντίσταση υπό το βλέμμα ΗΠΑ, Κατάρ και Τουρκίας
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Μαράκης

Τις δυνάμεις τους ενώνουν οι συριακές οργανώσεις που αντιτίθενται στο καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ, έπειτα από πολυήμερες συνομιλίες στη Ντόχα και υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Τουρκίας.Η νέα οργάνωση-ομπρέλα αναμένεται να ονομαστεί Εθνική Συμμαχία των Αντιστασιακών Δυνάμεων και της Συριακής Επανάστασης. Την ηγεσία της θα αναλάβει ο επιφανής και φερόμενος ως μετριοπαθής Σουνίτης κληρικός Μοάζ αλ-Κχατίμπ, ο οποίος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να «εκπληρώσει τις δεσμεύσεις» της προς τους αντικυβερνητικούς.

Η ίδρυση της νέας οργάνωσης συμφωνήθηκε έπειτα από την επίτευξη συμβιβασμού μεταξύ του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου και μίας πανσπερμίας άλλων οργανώσεων. Το Συμβούλιο είχε αρχικά αναγνωριστεί ως ο κύριος πολιτικός εκπρόσωπος των αντικαθεστωτικών, ωστόσο, σταδιακά απώλεσε την υποστήριξη που απολάμβανε στη Δύση, λόγω της αδυναμίας του να συνεργαστεί με τις ένοπλες αντικαθεστωτικές οργανώσεις και εξ’ αιτίας των μεγάλων εσωτερικών ανταγωνισμών που αναδύθηκαν στους κόλπους του.


Ενδεικτικό είναι ότι οι αντιπροσωπείες του Συμβουλίου συχνά αριθμούσαν δεκάδες απεσταλμένους, οι οποίοι δεν είχαν καμία επαφή με τα τεκταινόμενα στη Συρία, ενώ την ίδια στιγμή ένοπλες ομάδες όπως ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός κέρδιζαν τη συμπάθια της Δύσης με τη δράση τους στο συριακό έδαφος.

Το Συμβούλιο είχε αναδειχθεί σε «αγκάθι» των διαβουλεύσεων στη Ντόχα, λόγω της ανησυχίας του πως θα περιθωριοποιούνταν στο πλαίσιο της νέας οργάνωσης. Παρά ταύτα, κατόρθωσε να εξασφαλίσει 22 από τις 60 θέσεις στη Συμμαχία, όπου θα εκπροσωπούνται μεταξύ άλλων και οι μειονότητες κούρδων, χριστιανών και αλαβιτών που κατοικούν στη διαιρεμένη χώρα.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου σχολίασε πως «δεν υπάρχει πια καμία δικαιολογία» για τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει τη συριακή αντίσταση. «Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε την πλήρη αναγνώριση του νέου σώματος από όλες τις πλευρές [...] ως τον μοναδικό νόμιμο εκπρόσωπο του συριακού λαού», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ, όπου φιλοξενήθηκαν οι συζητήσεις.

Συνεχίζεται η βία

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται ο κύκλος βίας στη Συρία. Τουλάχιστον 118 άνθρωποι, εκ των οποίων 42 άμαχοι, έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή, 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με πληροφορίες του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μίας μη κυβερνητικής οργάνωσης που εδρεύσει στο Λονδίνο και ενημερώνεται πρωτίστως από αντικαθεστωτικούς.

Κύρια εστία συγκρούσεων ήταν η πόλη Ρας Αλ Έιν κοντά στη μεθόριο με τη Τουρκία, όπου οι αντάρτες είχαν καταλάβει ένα συνοριακό πέρασμα. Συμπλοκές αναφέρθηκαν επίσης στη Δαμασκό, τη Χάμα και τη Χαράστα.

Περίπου 120.000 σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει στην Τουρκία λόγω της αιματοχυσίας στη χώρα τους, ενώ οι συνθήκες διαβίωσης στα προσφυγικά στρατόπεδα αναμένεται να επιδεινωθούν με την έλευση του χειμώνα.
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ