2012-11-12 12:30:07
Φωτογραφία για Πόλεμος στη Βουλή για το άρθρο 60 του Συντάγματος
Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου στη διάταξη του Συντάγματος (άρθρο 60*) που αφορά στην κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών.Ο πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης σημείωσε ότι έγινε παρερμηνεία των δηλώσεων του κ. Αθανασίου συμπληρώνοντας ότι δεν τα πιστεύει και ο ίδιος.

Ο κ. Αθανασίου επικαλούμενος τις πρόσφατες διαγραφές βουλευτών κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου καθώς δεν τήρησαν την κομματική γραμμή, έθεσε το ερώτημα αν το άρθρο 60 είναι χωρίς περιορισμούς και αν υπάρχει το απεριόριστο δικαίωμα των βουλευτών.

Όπως είπε ο κ. Αθανασίου υπάρχει και άλλη διάταξη του Συντάγματος που λέει ότι οι πολίτες, που έχουν τις ίδιες πολιτικές αρχές μπορούν να οργανώνονται σε κόμματα, οφείλουν όμως να προστατεύουν το πολίτευμα. Σημείωσε, δε, ότι πρόσφατα έγιναν εκλογές και πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να έρχεται ένας βουλευτής και να λέει δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης.


Λαφαζάνης: "Σε λίγο θα μας πείτε πως να ψηφίζουμε"

"Η πρόταση του κ. Αθανασίου για κατάργηση του άρθρου 60 δείχνει τι κυβέρνηση θέλει ο κ. Σαμαράς. Οι βουλευτές που εκλέγονται πρέπει να έχουν ελεύθερη συνείδηση. Δεν είναι διορισμένοι", αντέδρασε ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

"Παρερμηνεύτηκαν αυτά που είπε ο υπουργός", παρενέβη ο πρόεδρος της Βουλής ενώ την σκυτάλη πήρε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης που έκανε λόγο για ατόπημα του υπουργού.

"Αυτά τα οποία ακούσαμε είναι πρωτοφανή. Καταργούν τον ίδιο το βουλευτή. Εσείς δεν έχετε δικαίωμα να παρεμβαίνετε με αυτό τον τρόπο και να καταργείτε την υπόσταση των ανεξάρτητων βουλευτών. Σε λίγο θα μας λέει η κυβέρνηση πως θα ψηφίζει ο βουλευτής. Είναι ατόπημα αυτό. Πρέπει να τοποθετηθεί ο πρωθυπουργός", ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.

"Δεν τα πιστεύει αυτά. Παραποιήθηκαν αυτά που είπε ο υπουργός", σχολίασε εκ νέου ο κ. Μεϊμαράκης.

*Στο άρθρο 60 του Συντάγματος (Δικαίωμα ψήφου, παραίτηση από το αξίωμα) αναφέρονται τα εξής:

1. Οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση.

2. H παραίτηση από το βουλευτικό αξίωμα είναι δικαίωμα του βουλευτή, συντελείται μόλις ο βουλευτής υποβάλει γραπτή δήλωση στον Πρόεδρο της Βουλής και δεν ανακαλείται.
 Πηγή
logioshermes
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ