2012-11-12 14:58:53
Φωτογραφία για ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ ΖΗΤΕΙ Ο ΓΙΟΥΝΚΕΡ (VIDEO)
Την εκτίμηση ότι το σημερινό Eurogroup θα πρέπει να καταλήξει σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σχετικά με την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε αποκλειστικές δηλώσεις του προς το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δόση», καθώς «από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη «εντυπωσιασμένος» από τις πρόσφατες επιδόσεις της Ελλάδας, με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού, και τόνισε ότι η χώρα μας «έχει εκπληρώσει βήμα-βήμα όσα περιμέναμε αναφορικά με τις υποχρεώσεις που είχαμε θέσει».

«Σήμερα θα αξιολογήσουμε την έκθεση της τρόικας, η οποία μόλις μας περιήλθε, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση για την Ελλάδα σήμερα» κατέληξε ο κ. Γιούνκερ.


Σύμφωνα με άλλες πηγές, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η έκθεση της τρόικας είναι «θεμελιωδώς θετική», επειδή η Αθήνα «τήρησε τις υποσχέσεις της».

Η έκθεση «είναι θεμελιωδώς θετική, επειδή οι Έλληνες τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις, όμως προηγουμένως χρειαζόμαστε αποσαφηνίσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους» ήταν η δήλωσή του.

Ο επικεφαλής του Eurogroup είπε πάντως ότι δεν θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης κατά τις συνομιλίες στις Βρυξέλλες, καθώς αρκετά θέματα παραμένουν ανοικτά, περιλαμβανομένου του ζητήματος αν θα δοθούν στην Αθήνα επιπλέον δύο χρόνια για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.

«Θα συζητήσουμε τα θέματα σήμερα. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε τελική απόφαση», είπε, προσθέτοντας πως τα εθνικά κοινοβούλια έχουν επίσης λόγο.

Καλά λόγια από την Μέρκελ

Την ψήφιση του προϋπολογισμού από την ελληνική Βουλή χαιρέτισε η γερμανική κυβέρνηση.

«Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ την έλαβε υπόψη της με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ.

Μαζί με το πακέτο λιτότητας το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται για «συνολικά μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί, αλλά και η οποία δεν ήρθε και πολύ νωρίς», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας και εξήγησε ότι η περαιτέρω διαδικασία θα γίνει τώρα αντικείμενο διαβούλευσης τώρα από τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup.

Βερολίνο: Καμία απόφαση σήμερα

Η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση που μένει να απαντηθούν, είπε νωρίτερα τη Δευτέρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι απίθανο να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών για την περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Αθήνα.

«Νομίζω ότι είναι μάλλον μη ρεαλιστικό να αναμένεται τελική απόφαση σήμερα, καθώς στη Γερμανία, η Bundestag (Κάτω Βουλή) θα πρέπει να έχει συμφωνήσει σε αυτό εκ των προτέρων», είπε.

Σχετικά με την έκθεση της τρόικας, για την οποία υπάρχει συγκεχυμένη εικόνα, αν δηλαδή είναι πλήρως έτοιμη ή σε βασικά της σημεία, είπε πως δεν πιστεύει ότι η τελική μορφή της έκθεσης είναι έτοιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κομμάτι της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup λείπουν τα βασικότερα θέματα, όπως η βιωσιμότητα του χρέους και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Αποκλείεται η χρεοκοπία

Δεν θα υπάρξει χρεοκοπία της Ελλάδας, ούτε κατά λάθος, ούτε σκοπίμως», αναφέρει η εφημερίδα Financial Times Deutschland (FTD), σε σημερινό της δημοσίευμα, επικαλούμενη πηγές του Eurogroup.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης «να εγκρίνουν, τουλάχιστον επί της αρχής, τη δανειακή βοήθεια» προς την Ελλάδα.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, «επειδή απόψε δεν θα υπάρξει έγκριση της από καιρό καθυστερούμενης δόσης, η χώρα θα πρέπει να λάβει επιμήκυνση για τα ομόλογα ύψους 5 δισ. ευρώ που λήγουν την Πέμπτη στις ελληνικές τράπεζες και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν προηγουμένως το ΔΣ της ΕΚΤ δώσει παράταση στη βοήθεια για τη ρευστότητα των τραπεζών (Πρόγραμμα ELA), με την οποία οι τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν από την Τράπεζα της Ελλάδος».

Οι FTD υποστηρίζουν, ακόμη, ότι κατά το αποψινό Eurogroup θα είναι διαθέσιμο τουλάχιστον ένα μεγάλο μέρος της έκθεσης της τρόικας, ενώ σημειώνει ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υφυπουργός Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ, έχει ήδη ενημερώσει τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της γερμανικής Βουλής ότι δεν θα χρειαστεί έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για την Ελλάδα, οπότε η απόφαση μπορεί να ληφθεί την ερχόμενη εβδομάδα, που είναι, κανονικά, εβδομάδα συνεδριάσεων.

Η δόση δεν λύνει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του χρέους, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η καταβολή της δόσης του δανείου στήριξης δεν θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup, ενώ τονίζει ότι η ψήφιση του «πιο ακραίου προϋπολογισμού λιτότητας και ύφεσης» συνοδεύεται από την «πλήρη ήττα» της στρατηγικής του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Ευρώπη και «της πρόσδεσης στο άρμα Μέρκελ».

Σύμφωνα με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η συνέχιση της μνημονιακής πολιτικής όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το χρέος, αλλά το εκτινάσσει, όταν ακόμα και με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις θα χρειαστούν πολλά χρόνια για να φτάσει στα προ Μνημονίου επίπεδα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι είναι «πλήρως απούσα» από τις διεργασίες στην Ευρώπη, «χωρίς καμία πρόταση για μια ευρωπαϊκή λύση για το χρέος που δεν θα κατεδαφίζει τη χώρα», σχολιάζοντας τις διαφωνίες στο πλαίσιο της τρόικας.

Η ψήφιση του προϋπολογισμού είναι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «η αρχή του τέλους της μνημονιακής κυβέρνησης», καθώς και «στα ψέματα και τους εκβιασμούς που επί σχεδόν τρία χρόνια συνδέουν την ψήφιση μέτρων που εξαθλιώνουν την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας με τη "σωτηρία" της χώρας».

ΑΠΕ/ΔΟΛ
 
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ