2012-11-12 15:07:07
Φωτογραφία για «Αστικός και περιφερειακός σχεδιασμός: Καταλύτης ανάπτυξης»
Με επιτυχία και με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο THE ΜΕΤ, η εκδήλωση-ομιλία που διοργάνωσε ο Πρόεδρος κ. Νίκος Φιλίππου και το Διοικητικό Συμβούλιο των Αποφοίτων Αμερικανικών... Πανεπιστημίων, με ομιλητή τον καθηγητή Design, Technology and Management of Harvard Graduate School of Design, Πρόεδρο του Ελληνοαμερικανικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Κολλεγίου Αθηνών και της «Ελληνικόν Α.Ε.»κ. Σπύρο Πολλάλη, με θέμα «Αστικός και περιφερειακός σχεδιασμός: Καταλύτης ανάπτυξης.»

Επίσημοι εκπρόσωποι, διπλωματική κρατική εκπροσώπηση ξένων χωρών, πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων, επιχειρηματίες και στελέχη εταιριών, άκουσαν την διεθνή εμπειρία, την ελληνική εμπειρία και τις προβλεπόμενες προοπτικές ανάπτυξης, που μπορούν να προέλθουν από τον αστικό και περιφερειακό σχεδιασμό και είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να υποβάλουν ερωτήσεις, για αυτό το ενδιαφέρον θέμα. 

Εισαγωγή Προέδρου Νίκου Σπ. Φιλίππου

Το θέμα της ομιλίας του καθηγητή κ. Πολλάλη, εντάσσεται στην προσπάθεια της χώρας, να δημιουργήσει ανάπτυξη από τον αστικό και περιφερειακό σχεδιασμό.

Η χώρα και όλες οι περιοχές, προσπαθούν να βρουν διεξόδους ενίσχυσης του εθνικού τους εισοδήματος, με το κατάλληλο urban planning, που φυσικά αποτελεί το πρώτο βήμα για την ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Υπάρχουν πολλά επιτυχημένα διεθνή παραδείγματα, ακόμη και εργώδεις προσπάθειες παραδειγμάτων στην Ελλάδα, που μπορεί να γίνουν οδηγοί και βάση για την εφαρμογή τους στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, με στόχο να ανατρέψουν την ύφεση και την αποεπένδυση.

Όλη η χώρα, σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, μπορεί να γίνει εφαλτήριο ανασυγκρότησης. Στη Θεσσαλονίκη και στη Βόρεια Ελλάδα, υπάρχουν πολλά παραδείγματα και χώροι ανάπτυξης, που προβληματίζουν την περιοχή. Ήδη ο άξονας της Εγνατίας Οδού, αναβάθμισε τις αναπτυξιακές προοπτικές οριζόντια στη Βόρεια Ελλάδα. Υπάρχει μεγάλη προοπτική και αντικείμενο, με την ανάπτυξη του δυτικού θαλάσσιου μετώπου και της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Αυτές είναι οι προκλήσεις που πρέπει να επιτύχουμε.

Ομιλία καθηγητή κ. Σπύρου Πολλάλη

Η πληθυσμιακή συγκέντρωση σε αστικά κέντρα θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια –προβλέπεται να είναι το 50% του πληθυσμού, σαν απάντηση βιωσιμότητας στην έλλειψη δυνατότητας του πλανήτη να χωρέσει τον συνεχόμενα αυξανόμενο πληθυσμό. Η ανάγκη για νέες πόλεις, ειδικά στην Ασία, και η πύκνωση των υπαρχόντων πόλεων επαναφέρουν την πολεοδομία και τον χωροταξικό σχεδιασμό στο προσκήνιο, σε νέες βάσεις.

Στην διάλεξη παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός πόλεων με κριτήρια περιβαλλοντικής και κοινωνικής βιωσιμότητας, και οικονομικής ανάπτυξης, εναρμονισμένες στις τοπικές συνθήκες και δοκιμασμένες ιστορικές πρακτικές. Κύρια σημεία του σχεδιασμού είναι: Η αειφορία, στην οποία περιλαμβάνεται η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, η διαφύλαξη φυσικών πόρων και η κοινωνική ευημερία. Η ανάπτυξη, στην οποία περιλαμβάνονται οι θέσεις εργασίας, η κοινωνική συνοχή, το υψηλό βιοτικό επίπεδο, η συνεχής εξέλιξη προς νέους τομείς και η καινοτομία.

Ο σχεδιασμός μιας δορυφορικής νέας πόλης DCK του Καράτσι στο Πακιστάν, με μεικτές χρήσεις γης και του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού στην Αθήνα, πάλι με μεικτές χρήσεις γης, θα αποτελέσουν ένα διεθνές και ένα ελληνικό παραδείγμα εφαρμογής. Θα τεθούν οι συντελεστές και το πλαίσιο ανάπτυξης και θα ακολουθήσουν η οικονομική και σχεδιαστική προσέγγιση.

Η δορυφορική πόλη στο Καράτσι προβλέπεται για 500,000 κατοίκους για να αποσυμφορήσει την άναρχη δόμηση στην πόλη των 17 εκατομμυρίων και να αποτελέσει ασφαλή χώρο για κατοικία και εμπορικές δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας. Να σημειωθεί ότι το Πακιστάν, έχει ΑΕΠ όσο περίπου και η Ελλάδα, με 180 εκατομμύρια κατοίκους και μέσο ΑΕΠ κατά κεφαλήν 1000 ευρώ. Παρά ταύτα, ο πολεοδομικός σχεδιασμός είναι σε προτεραιότητα, με κέντρα γειτονιών, επιχειρηματικό κέντρο, ζώνη εκπαίδευσης, παραλίμνιο πάρκο, αθλητικά κέντρα, κεντρική αγορά, golf club, αιολικά και ηλιακά πάρκα, θεματικό πάρκο. Επισημάνθηκε ότι, μεταξύ σχεδιασμού και έναρξης εργασιών από τις μπουλντόζες, μεσολάβησαν μόνο 3 μήνες.

Το Ελληνικό αποτελεί την απάντηση της Αθήνας των 5 εκατομμυρίων για ποιότητα της καθημερινότητας και τη δημιουργία ενός κέντρου διεθνούς ακτινοβολίας που θα κάνει την πόλη ανταγωνιστική με χρήσεις που λείπουν σήμερα. Βασικά στοιχεία που χαρακτηρίζουν την περίπτωση του Ελληνικού, είναι ότι δεν υπάρχει αγορά, το ρίσκο είναι μεγάλο και η αξία μικρή. Οι 4 πυλώνες της ανάπτυξης, κρίθηκαν ότι πρέπει να είναι: η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, οι υποδομές, οι υπηρεσίες και στο τέλος η αξιοποίηση των ακινήτων. Κεντρικοί στόχοι είναι η καλύτερη δυνατή οικονομική αξιοποίηση, με κοινωνική ευαισθησία και συνοχή. Ο χώρος πρασίνου είναι μεγάλος και σε αστεροειδή μορφή, για να μπορούν να τον απολαμβάνουν όσο μπορούν περισσότεροι, ο αεροδιάδρομος χρησιμοποιείται ως κεντρικός οδικός άξονας και απελευθερώνεται η παραλιακή ζώνη, με σταυροειδές πλέγμα πεζοδρόμων.

Η ανάπτυξη της οικονομίας μέσω των έργων είναι κοινή και στα δύο παραδείγματα. Η μεθοδολογία και τα κριτήρια για βιώσιμη ανάπτυξη αποτέλεσαν τη βάση για μια σύντομη συζήτηση για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης. Βρίσκεται στο κέντρο των Βαλκανίων, 500 χιλιόμετρα από την Αθήνα και το Βουκουρέστι, 900 χιλιόμετρα από την Βιέννη και ιστορικά υπήρξε γεωστρατηγικό κέντρο. Τα πολεοδομικά θέματα είναι πολλά και με κατάλληλη μελέτη και προτάσεις, μπορούν να γίνουν εφαλτήριο προσέλκυσης επενδύσεων και ανάπτυξης.

Αμφίδρομη επικοινωνία και συζήτηση

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα και ποιοτική συζήτηση, με αντικείμενο την οικονομική διάσταση του σχεδιασμού, την πληροφορική και κατά πόσο οι προτεραιότητες για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης πρέπει να είναι ανατολικά ή δυτικά. Στην Αμερική, προτεραιοποιούνται οι υποβαθμισμένες περιοχές. Εκτιμήθηκαν ως θετικές πρωτοβουλίες οι κεντρικοί σχεδιασμοί και προτάθηκε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία, όπως «Θεσσαλονίκη Α.Ε.».
elzoni.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ