2012-11-12 15:15:54
Φωτογραφία για Γιούνκερ: Θετική η έκθεση της τρόϊκας για την Ελλάδα
Η πολυαναμενόμενη έκθεση των πιστωτών της Αθήνας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), από την οποία εξαρτάται η καταβολή μιας δόσης της βοήθειας ύψους 31,2 δισεκ. ευρώ, «είναι θεμελιωδώς θετική επειδή οι Έλληνες τήρησαν τις υποσχέσεις τους. Τώρα είναι η σειρά μας να τηρήσουμε τις δικές μας υποσχέσεις, όμως προηγουμένως χρειαζόμαστε αποσαφηνίσεις όσον αφορά τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους», δήλωσε ο Γιούνκερ.

Ο επικεφαλής του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου δήλωσε πως δεν θα υπάρξει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης κατά τις σημερινές συνομιλίες στις Βρυξέλλες, καθώς αρκετά θέματα παραμένουν ανοικτά -- περιλαμβανομένου του ζητήματος αν θα δοθούν στην Αθήνα επιπλέον δύο χρόνια για να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.

«Θα συζητήσουμε τα θέματα σήμερα. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε τελική απόφαση», δήλωσε ο Γιούνκερ προσθέτοντας πως τα εθνικά κοινοβούλια έχουν επίσης λόγο.


Αποφασισμένος για τη δημιουργία σταθερού χρονοδιαγράμματος σχετικά με την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα, φαίνεται ο επικεφαλής της ευρωζώνης Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Εντυπωσιασμένος» από την τήρηση των υποχρεώσεών μας δηλώνει ο κ. Γιούνκερ αναφερόμενος στην ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και του προϋπολογισμού.

Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι «θα ήταν φρόνιμο να καταλήξουμε σήμερα σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δόση» καθώς «από τις προπαρασκευαστικές εργασίες που έχουν γίνει, η εκταμίευση της δόσης θα πρέπει να διοργανωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε ακόμη ότι η χώρα μας έχει εκπληρώσει βήμα- βήμα όσα περιμέναμε αναφορικά με τις υποχρεώσεις που είχαμε θέσει.

Βερολίνο: Καμία απόφαση σήμερα

Η Ελλάδα έχει σημειώσει αξιοσημείωτη πρόοδο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση που μένει να απαντηθούν, είπε τη Δευτέρα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, ανέφερε ότι είναι απίθανο να καταλήξουν σήμερα σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών για την περαιτέρω χρηματοδότηση προς την Αθήνα.

«Νομίζω ότι είναι μάλλον μη ρεαλιστικό να αναμένεται τελική απόφαση σήμερα, καθώς στη Γερμανία, η Bundestag (Κάτω Βουλή) θα πρέπει να έχει συμφωνήσει σε αυτό εκ των προτέρων», είπε.

Σχετικά με την έκθεση της τρόικας, για την οποία υπάρχει συγκεχυμένη εικόνα, αν δηλαδή είναι πλήρως έτοιμη ή σε βασικά της σημεία, είπε πως δεν πιστεύει ότι η τελική μορφή της έκθεσης είναι έτοιμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από το κομμάτι της έκθεσης που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup λείπουν τα βασικότερα θέματα, όπως η βιωσιμότητα του χρέους και η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού.

Μέρκελ: Μπράβο και ας καθυστερήσατε

Πάντως η γερμανική κυβέρνηση χαιρέτισε την ψήφιση του προϋπολογισμού από την ελληνική Βουλή . «Η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ την έλαβε υπόψη της με μεγάλο σεβασμό», δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Γκέοργκ Στράιτερ.

Μαζί με το πακέτο λιτότητας το οποίο εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα, πρόκειται για «συνολικά μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία πρέπει να αναγνωριστεί, αλλά και η οποία δεν ήρθε και πολύ νωρίς», προσέθεσε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας και εξήγησε ότι η περαιτέρω διαδικασία θα γίνει αντικείμενο διαβούλευσης τώρα, από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.

Ικανοποίηση από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών

Σημαντική πρόοδο έχει σημειώσει η Αθήνα και με την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά υπάρχουν ακόμη ζητήματα χρηματοδότησης που πρέπει να απαντηθούν, δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαριάνε Κοτέ, αναφερόμενη στην αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup.

«Όλοι εργάζονται υπό μεγάλη πίεση προκειμένου να διευθετήσουν τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά», επισήμανε η κ. Κοτέ και επανέλαβε ότι είναι μάλλον απίθανο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να λάβουν απόψε απόφαση για την περαιτέρω χρηματοδότηση της Ελλάδας.

«Μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένουμε τελική απόφαση σήμερα, καθώς πρέπει προηγουμένως να συμφωνήσει και η Μπούντεσταγκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου, σημειώνοντας ότι δεν θεωρεί ότι είναι έτοιμη, στο σύνολό της, η έκθεση της τρόικας.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ελλάδα τέλος
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ελλάδα τέλος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ