2012-11-12 18:46:04
Φωτογραφία για Ρυθμίσεις για ληξιπρόθεσμα δάνεια του ΕΤΕΑΝ
Τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων δανείων 11.050 επιχειρήσεων τα οποία είχαν χορηγηθεί από το Ελληνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) ανακοίνωσε σήμερα... ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι, μετά από διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν με τις τράπεζες και σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες, το υπουργείο Ανάπτυξης αναλαμβάνει τέσσερις πρωτοβουλίες.

Η πρώτη πρωτοβουλία αφορά την αναδιάρθρωση δανείων που έχουν ήδη χορηγηθεί από ΕΤΕΑΝ και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα. Η ρύθμιση των δανείων θα ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο και η αποπληρωμή τους στις τράπεζες θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Μάιο του 2014. Σημειώνεται ότι από την αρχή ίδρυσης του ταμείου έχουν χορηγηθεί σε περίπου 65.000 επιχειρήσεις εγγυήσεις ύψους 4,5 δισ. ευρώ για δάνεια 5,5 δισ. ευρώ. Εκτιμάται ότι μέχρι τον Μάιο του 2014 θα καταπέσουν συνολικά εγγυήσεις 670 εκατ. ευρώ. Ποσό που αντιστοιχεί σε 11.050 επιχειρήσεις. Μέχρι σήμερα έχουν καταπέσει 150 εκατ. ευρώ.


Η δεύτερη πρωτοβουλία αφορά τη νέα χορήγηση κεφαλαίων κίνησης στις επιχειρήσεις από προγράμματα του ΕΣΠΑ. Σήμερα ήταν δεσμευμένα για αυτό το σκοπό κονδύλια ύψους 300 εκατ. ευρώ ώστε με συντελεστή μόχλευσης 1 προς 2 οι τράπεζες να έδιναν κεφάλαια κίνησης ύψους 900 εκατ. ευρώ.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε μείωση του συντελεστή 1 προς 1 κι έτσι το ταμείο θα βάλει 170 εκατ. ευρώ και άλλα τόσα οι τράπεζες για να δοθούν κεφάλαια κίνησης 340 εκατ. ευρώ. Η επιδότηση του επιτοκίου θα είναι 50% και η διάρκεια αποπληρωμής 5 έτη. Μέσα στο μήνα θα ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα. Τα υπόλοιπα 130 εκατ. ευρώ του Ταμείου Επιχειρηματικότητας θα διατεθούν για άλλα προγράμματα.

Η τρίτη πρωτοβουλία αφορά στη αντιμετώπιση γραφειοκρατικών προβλημάτων των λοιπών προγραμμάτων του ΕΤΕΑΝ, όπως το «Εξοικονομώ κατ' οίκον», το Ταμείο ΕΝΑΛΙΟ και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ώστε κι αυτά να τρέξουν μέσα στον μήνα.

Τέλος, η τέταρτη πρωτοβουλία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης αφορά στο πρόγραμμα εγγύησης για έκδοση εγγυητικών επιστολών συνολικής αξίας μέχρι 90 εκατ. ευρώ.

metrogreece.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ