2012-11-12 21:50:04
Φωτογραφία για Μάριο Μόντι: Επιβολή φόρου στους πλούσιους
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι που βρίσκεται στο Μιλάνο, μιλώντας κατά την διάρκεια μιας ημερίδας της εφημερίδας Financial Times, δήλωσε: «Η κυβέρνηση μας μελετά το ενδεχόμενο... επιβολής φόρου στις μεγάλες περιουσίες. Δεν θα εγκριθεί όμως νύχτα, και δεν θα πρέπει να προκαλέσει φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό».

«Με την υπόθεση αυτή ασχοληθήκαμε ήδη πριν από καιρό, αλλά σε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις της πολυσύνθετης πλειοψηφίας η οποία μας στηρίζει, το συγκεκριμένο μέτρο δεν άρεσε καθόλου» πρόσθεσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης τεχνοκρατών της Ρώμης, αναφερόμενος έμμεσα στην μπερλουσκονική κεντροδεξιά.

Η προεδρία της ιταλικής κυβέρνησης εξέδωσε πάντως μια ανακοίνωση στην οποία διευκρινίζει ότι «δεν ανακοινώθηκε η υλοποίηση μιας ευρείας φορολόγησης των περιουσιών» και σημειώνει πως ο Μόντι «υπενθύμισε, απλώς ότι ως βάσει αρχών δεν είναι αντίθετος σε μια περιορισμένη και ήπια φορολόγηση».


Ο Μόντι είπε στην ομιλία του ότι «με την μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και την αύξηση σύντομα της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, η Ιταλία θα εξοικονομήσει 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 (και) τα οποία το 2022, θα φτάσουν τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ».

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο να παραμείνει στην πρωθυπουργία και μετά τις εκλογές της Άνοιξης, ο Ιταλός τεχνοκράτης-πρωθυπουργός απάντησε μονολεκτικά, με ένα κοφτό «όχι».

Η τοποθέτησή του αυτή ήταν διαφορετική από εκείνη που έκανε σε συνέντευξή του σε γαλλικό περιοδικό που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, στην οποία Μόντι είχε δηλώσει πως «αν τα κόμματα δεν μπορέσουν να βρουν μια συμφωνία, θα είναι παρών».

Εξάλλου αναφερόμενος στους υπαλλήλους που παραιτήθηκαν από τις θέσεις τους λαμβάνοντας οικονομικά κίνητρα, (τραπεζικοί, εργαζόμενοι στην Telecom Italia και άλλους οργανισμούς) --μένοντας όμως τελικά χωρίς σύνταξη, λόγω της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης-- η κυβέρνηση το Σάββατο ανακοίνωσε ότι έχουν βρεθεί οι αναγκαίοι πόροι για την κάλυψή των αναγκών τους.

Ωστόσο δημοσιεύματα στον ιταλικό Τύπο αναφέρουν ότι το πρόβλημα στην πραγματικότητα δεν έχει επιλυθεί: αφού φέρονται να μην είναι «μόνον» 60.000 πρόσωπα, αλλά σχεδόν 200.000 «πρώην εργαζόμενοι και μελλοντικοί συνταξιούχοι».

Κατά συνέπεια η οικονομική κάλυψη, σύμφωνα και με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, θα μπορέσει να εξασφαλισθεί μόνο με φορολόγηση ή περικοπή των υψηλότερων συντάξεων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ