2012-11-13 08:04:18
Φωτογραφία για Σκληρό ρόκ για το χρέος, αναμονή για τη δόση...
της Αγγελική Παπαμιλτιαδου

Σκληρό ροκ «έπαιξε» χθες στη συνεδρίαση του eurogroupμεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστιν Λαγκαρντ και του γερμανού υπουργού οικονομικών Βόλφγκαγκ Σοιμπλε, για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Tο ΔΝΤ επιμένει στην πρόταση για κούρεμα των διακρατικών δανείων της ΕΕ προς την Ελλάδα ως την μόνη σίγουρη λύση προκειμένου το ελληνικό χρέος θα πιάσει τον στόχο βιωσιμότητας. 

Από την άλλη, η Γερμανία που προφανώς ηγείται πλέον της Ευρωπαϊκής πρότασης επιμένει ότι η λύση πρέπει να είναι πιο ήπια, και συνδυαστική, με μειώσεις επιτοκίων, παράταση του στόχου του 120% του ΑΕΠ από το 2020 στο 2022 και επιστροφή κερδών ομολόγων των Ευρωπαϊκών Κεντρικών Τραπεζών στην Ελλάδα. Μέσα στην πρόταση «παίζει» και η παραχώρηση ενός μικρού δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης ώστε η Ελλάδα να επαναγοράσει μέρος του χρέους. 

Βεβαίως το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή λύση είναι ένα μπάλωμα που απλά θα μεταθέσει τις σκληρές αποφάσεις για μετά τις γερμανικές εκλογές και η κ. Λαγκάρντ πιέζεται από τις αναδυόμενες χώρες στο ΔΣ του Ταμείου για κάτι πιο ριζοσπαστικό. 

Μάλιστα η κίνηση Γιούνκερ να αναφέρει την πιθανότητα παράτασης για την επίτευξη του στόχου το 2022 (είτε εκ παραδρομής είτε σε συνεννόηση με τον γαλλογερμανικό άξονα)αιφνιδίασε την κ. Λαγκάρντ που δεν έκρυψε την δυσφορία της. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ παρενέβη και ανέφερε ότι για το ΔΝΤ ο στόχος του 2020 παραμένει. 

Ολα αυτά δείχνουν ότι η σκληρή διαπραγμάτευση τώρα αρχίζει και η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να παρακολουθεί, αναμένοντας τη δόση. 

Στουρνάρας: Κατοχυρώθηκε η επιμήκυνση 

Ο υπουργός οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ικανοποιημένος για τις αποφάσεις του και επισήμανε ότι με αυτές κατοχυρώθηκε η επιμήκυνση κατά δύο χρόνια. Ανέφερε ότι αναμένει την τελική έκθεση της Τρόικας ως τις 17 Νοεμβρίου, προκειμένου να επικυρωθείαπό το eurogroup στις 20 Νοεμβρίου. 

Σημείωσε ότι θα χρειαστούν έξι ημέρες για τα κοινοβούλια που πρέπει να ψηφίσουν για να εγκριθεί η διαδικασία και στις 26 Νοεμβρίου να ληφθεί, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα, η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. 

Δήλωσε βέβαιος ότι η δόση θα εκταμιευθεί ολόκληρη. Θα κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδας αλλά η παρακολούθηση θα είναι ασφυκτική. Δαπάνες και έσοδα θα ελέγχονται ανά μήνα και αν υπάρξουν αποκλίσεις θα λαμβάνονται «διορθωτικά» μέτρα στα δημοσιονομικά, αλλά και τις αποκρατικοποιήσεις. 

Η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα καλυφθούν γρήγορα τα prior actions που είναι σε εκκρεμότητα, καθώς είναι διοικητικές αποφάσεις και ελπίζει ότι θα υπάρξει συμφωνία ανάμεσα σε ΔΝΤ και ΕΕ για την βιωσιμότητα του χρέους. 

Νέα συνάντηση στις 20 Νοεμβρίου με στόχο εκταμίευση στις 26/11 

Όπως τόνισε ο Ζ. Κλ Γιούνκερ μετά το χθεσινό eurogroup η Ελλάδα έλαβε την επιμήκυνση των δυο ετών. Η νέα συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου με την ελπίδα να έχουν κλείσει τα μέτωπα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της βιωσιμότητας τους χρέους. Εν συνεχεία μπορεί να αποφασιστεί η εκταμίευση στις 26 Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως έχουν ληφθεί οι εγκρίσεις από τα εθνικά κοινοβούλια. 

"Το Eurogroupκαλωσορίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, καθώς και την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν το δημοσιονομικό πρόγραμμα σε τροχιά με την ψήφιση των νέων μέτρων και του προϋπολογισμού", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Ανέφερε πως ο στόχος το χρέος της Ελλάδας να αντιστοιχεί στο 120% του ΑΕΠ δεν έχει αλλάξει, άφησε ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατεθεί το 2022, αντί για το 2020. Μια θέση που προκάλεσε την αντίδραση της Κρ. Λαγκάρντ. 

Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θεωρούν κατάλληλους τους αναθεωρημένους δημοσιονομικούς στόχους του ελληνικού προγράμματος και απηύθυνε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση για την εκπλήρωση ορισμένων ακόμα prior actions. 

Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ: 

- Καλωσόρισε την ψήφιση των μέτρων και του προϋπολογισμού από την Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υλοποιηθούν και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες (prior actions) 

-Δήλωσε ότι η ψήφιση των μέτρων δείχνει την αποφασιστικότητα των Ελλήνων να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμίσεις. 

-Σημείωσε ότι είναι σημαντικό να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα σημεία για την Ελλάδακαθώς η έκθεση βιωσιμότητας δεν έχει ολοκληρωθεί. 

Ρεν: Θα αναχρηματοδοτηθούν τα έντοκα γραμμάτια 

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικά Θέματα, Όλι Ρεν εκτίμησε πως τα έντοκα που λήγουν στις 16 Νοεμβρίου θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτηθούν και ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν θα αντιμετωπίσουν κανένα πρόβλημα. 

"Οι ελληνικές τράπεζες θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στη δημοπρασία και η Ελλάδα θα είναι σε θέση, την Παρασκευή, να κάνει την μετακύλιση των εντόκων", ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η ανακοίνωση του Eurogroup 

"Το Eurogroupκαλωσορίζει την αξιοσημείωτη πρόοδο που έχει σημειωθεί προς μια πλήρη συμφωνία σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας για την αναθεώρηση του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένης μιας ευρείας γκάμας αποφασιστικών και αναγκαίων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής προσαρμογής, των δομικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων, των αυτόματων μηχανισμών διόρθωσης και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Το Eurogroupαναγνωρίζει τις σημαντικές προσπάθειες που έχουν ήδη καταβάλλει οι Έλληνες πολίτες και είναι πεπεισμένο ότι οι συνεχιζόμενες δημοσιονομικές και διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα επιτρέψουν στην οικονομία – μετά από ένα ακόμα δύσκολο χρόνο – να επιστρέψει σε ένα βιώσιμο μονοπάτι ανάπτυξης με υψηλότερη απασχόληση, που αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για ένα πιο πρόσφορο μέλλον. 

Το Eurogroupκαλωσορίζει την αποφασιστικότητα των ελληνικών αρχών να επαναφέρουν το πρόγραμμα σε τροχιά, μέσα από την υιοθέτηση από το Κοινοβούλιο, στις 7 και 11 Νοεμβρίου, σημαντικών μεταρρυθμίσεων καθώς και ενός πειστικού προϋπολογισμού για το 2013. Και τα δύο έλαβαν την προκαταρκτική θετική αξιολόγηση της τρόικας. 

Το Eurogroupσημειώνει με ικανοποίηση ότι η Ελλάδα έχει εξελίξει και έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει νέα εργαλεία πριν από την επόμενη εκταμίευση, για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του προγράμματος που θα επιτρέψει την παραμονή του σε τροχιά, ιδίως μέσα από μηχανισμούς διόρθωσης για την περιφρούρηση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων και της σημαντικής ενίσχυσης του υφιστάμενου λογαριασμού για την εξυπηρέτηση του χρέους. 

Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup καταλήγει ότι οι αναθεωρημένοι δημοσιονομικοί στόχοι, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και υποστηρίχτηκε από την τρόικα, θα ήταν μια κατάλληλη προσαρμογή για την περαιτέρω πορεία προς τη δημοσιονομική προσαρμογή, δεδομένων των τελευταίων οικονομικών εξελίξεων. 

Το Eurogroupπροσβλέπει στην υιοθέτηση των σχετικών νομικών κειμένων από το Συμβούλιο. Καλεί τις ελληνικές αρχές να εφαρμόσουν τις λίγες εναπομείνασες prior actions ως ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα, ώστε να επιτραπεί η γρήγορη ολοκλήρωση της έκθεσης. 

Μαζί με την έκθεση για το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής, το Eurogroup θα συζητήσει περαιτέρω τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τη βιωσιμότητα του χρέους, σε έκτακτη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Νοεμβρίου. 

Το Eurogroupαναμένει ότι ως τότε, θα είναι στη θέση τους όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να ξεκινήσουν τα κράτη μέλη τις εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την έγκριση της επόμενης δόσης του EFSF, με την προϋπόθεση ότι η τρόικα θα έχει δώσει την τελική θετική αξιολόγηση για όλες τις prior actions από τις ελληνικές αρχές".

* To Εuro2day.grενθαρρύνει τον διάλογο και την έκφραση απόψεων από τους αναγνώστες. Σχολιάστε το άρθρο και πείτε την άποψή σας δημόσια για όσα συμβαίνουν και μας αφορούν όλους. Αν θεωρείτε το άρθρο σημαντικό, διαδώστε το με τα εργαλεία κοινωνικής δικτύωσης.
liberals10
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ