2012-11-13 17:40:40
Φωτογραφία για Τα δύο βασικά εμπόδια προς τη συμφωνία
Ποια είναι τα βασικά θέματα που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας και επαναφέρουν στο προσκήνιο τον μεγάλο εφιάλτη της λήψης νέων μέτρων

Ο ειδικός λογαριασμός, στον οποίο θα διοχετεύονται οι πόροι της βοήθειας προς την Ελλάδα, καθώς και ο μηχανισμός για τη λήψη μέτρων, σε περίπτωση που δεν επιτυγχάνονται οι στόχοι του προγράμματος, εξακολουθούν να αποτελούν δύο από τα βασικά εμπόδια για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας μεταξύ της χώρας μας και των δανειστών της.

Και τα δύο θέματα άπτονται της εθνικής κυριαρχίας της χώρας – όπως υποστηρίζεται τόσο από τα κόμματα της συμπολίτευσης όσο κι απ’ αυτά της αντιπολίτευσης – ενώ παράλληλα επαναφέρουν στο προσκήνιο τον μεγάλο εφιάλτη: την προοπτική λήψης και νέων μέτρων, πέραν όσων έχουν ψηφισθεί, στην περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο.

Είναι ενδεικτικό ότι ο μηχανισμός λήψης τους, που περιγράφηκε παραπάνω, θα είναι αυτόματος και θα ενεργοποιείται κάθε φορά που η Ελλάδα «συλλαμβάνεται» να έχει λοξοδρομήσει από τα συμφωνηθέντα.


Και όπως είναι φυσικό, αυτό «τρομοκρατεί» την ελληνική πλευρά, η οποία αντιλαμβάνεται ότι θα έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη με μια… ρήτρα, την οποία θα πρέπει απαρέγκλιτα να τηρεί.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια του 2013, λίγους μόλις μήνες δηλαδή, μετά την ψήφιση των τελευταίων, πολύ σκληρών, μέτρων από τη Βουλή των Ελλήνων. Μετατρέποντας την όλη προσπάθεια για τη διάσωση της Ελλάδας σε μια σύγχρονη περίπτωση Σίσυφου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος καλείται να σηκώσει το βάρος αυτής της στρέβλωσης, θα επιχειρήσει μέσα στις επόμενες 16 ώρες να αλλάξει τα δεδομένα.

Το γεγονός ωστόσο ότι και οι δύο παραπάνω προβλέψεις συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα, καθιστά το έργο του εξαιρετικά δύσκολο και την αποστολή του… επικίνδυνη.Πηγή: voria.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ