2012-03-23 08:31:32
Φωτογραφία για Αννα: Δώστε μας (και) χρόνο....
Χρόνο προκειμένου να σταθεροποιηθεί και να ανακάμψει η χώρα, αναγνώριση των προσπαθειών της και αλληλεγγύη από τους εταίρους ζήτησε η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου, κατά τη διάρκεια ανοιχτής συζήτησης σε Ίδρυμα του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), στο Βερολίνο.

Αναφερόμενη στα επικριτικά σχόλια του Γερμανού υπουργού Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση στον τομέα των επενδύσεων «απογοητευτική», υπενθύμισε ότι ζήτησε να της δοθεί κατάλογος με τα ονόματα των γερμανικών εταιρειών που αντιμετώπισαν εμπόδια και σημείωσε ότι τελικά επρόκειτο για τέσσερις εταιρείες οι οποίες είχαν εκδηλώσει μόνο προφορικά το ενδιαφέρον τους.

Παραδέχθηκε πάντως ότι υπάρχουν προβλήματα, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα δεν είναι εχθρική προς τις ξένες επενδύσεις, είναι εχθρική προς όλες τις επενδύσεις». Τόνισε ακόμη ότι η υπηρεσία «Invest in Greece» έχει αναλάβει να υποστηρίξει τους επενδυτές και να διευκολύνει την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών.


Απέδωσε παράλληλα τα περί «Κομισαρίων που θα κυβερνήσουν την Ελλάδα» σε σχετικά δημοσιεύματα κάποιων ΜΜΕ και επισήμανε ότι τόσο οι πολίτες όσο και οι πολιτικοί καλωσορίζουν την τεχνική βοήθεια από το εξωτερικό.

Η υπουργός Ανάπτυξης ζήτησε ωστόσο την έμπρακτη συμπαράσταση των εταίρων της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι «αλληλεγγύη δεν σημαίνει μόνο χρήματα, αλλά και λόγια». Εκανε επίσης λόγο για «υπερ-παραγωγή» σχολίων από ευρωπαίους αξιωματούχους γύρω από το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας καθ΄ όλη τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε και στη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπέρ της αναβολής των εκλογών, διερωτώμενη πώς ένας έμπειρος πολιτικός αναμιγνύεται στις εσωτερικές υποθέσεις μιας άλλης χώρας. Έσπευσε πάντως να διευκρινίσει ότι και η ίδια συμφωνούσε με την ουσία της τοποθέτησης του κ. Σόιμπλε. «Αλλο όμως να το λέω εγώ», δήλωσε.

Στο πλαίσιο της ίδιας συζήτησης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γερμανικών Επιχειρήσεων, Μάρκους Κέρμπερ αναγνώρισε τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει η Ελλάδα, ωστόσο επισήμανε ότι «δεν είναι δυνατόν να αλλάξεις μια χώρα σε δύο χρόνια» και προέβλεψε ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 5-10 χρόνια και τεράστια προσπάθεια προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Ανέφερε ακόμη ότι οι ξένες επιχειρήσεις για την ώρα παρακολουθούν τις εξελίξεις, επισήμανε ότι πολλά θα κριθούν από το αποτέλεσμα των εκλογών και από το κατά πόσο η νέα κυβέρνηση θα επιθυμεί να ακολουθήσει την ίδια πορεία, ενώ τόνισε ότι τα χρήματα για επενδύσεις δεν μπορούν πλέον να προέρχονται από τα δημόσια ταμεία.

«Αν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και ένα σοβαρό σχέδιο, οι επενδυτές θα έρθουν», δήλωσε.
ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ