2012-03-23 08:49:04
Φωτογραφία για Οι Ιταλοί τρώνε ότι και το 1981
Ραγδαία πτώση παρουσίασαν οι δαπάνες των ιταλικών οικογενειών σε ό,τι αφορά την κατανάλωση τροφίμων, σύμφωνα με έρευνα οικονομολόγων του ιδρύματος της τράπεζας Intesa San Paolo. «Το ποσό που ξοδεύει κατά μέσον όρο κάθε Ιταλός για αγορές σε τρόφιμα περιορίστηκε σημαντικά, επιστρέφοντας στα επίπεδα του 1981», τονίζεται στην έρευνα. Οι οικονομολόγοι που διεξήγαγαν την έρευνα αναφέρουν χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να επιστρέψουμε στην αρχή της δεκαετίας του 1980 για να βρούμε μια ανάλογη κατάσταση, με κατά κεφαλήν ετήσια έξοδα για αγορές τροφίμων που δεν ξεπερνούν τα 2.400 ευρώ. Πρόκειται για μια τάση που συνδέεται με την περιορισμένη κατανάλωση ορισμένων ειδών, όπως τα καπνά».

Συγχρόνως, κατά την έρευνα της Ιntesa San Paolo, τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν «τις σαφείς δυσκολίες του Ιταλού καταναλωτή, ο οποίος λόγω των εντάσεων στην αγορά της εργασίας και δοθεισών των απολαβών του, μειώνει ακόμη περισσότερο τις σπατάλες και περιορίζει τις αγορές ακόμη και σε έναν τομέα που δύσκολα μπορείς να περικόψεις, όπως αυτόν τον τροφίμων».


Στο μεταξύ η κατανάλωση βενζίνης τον περασμένο Φεβρουάριο μειώθηκε κατά ποσοστό 20% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011. Υπενθυμίζεται ότι η τιμή της βενζίνης σε πολλές περιοχές της κεντρικής Ιταλίας έχει ξεπεράσει, πλέον, τα δυο ευρώ το λίτρο και αρκετοί ιταλοί στρέφονται προς τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, στις κύριες αιτίες που συνδέονται με τον έντονο περιορισμό της κατανάλωσης, συμπεριλαμβάνεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών και της φορολόγησης των κατοικιών οι οποίες χρησιμοποιούνται για ιδιοκατοίκηση, οι αλλαγές που προωθούνται στην αγορά εργασίας --που καθιστούν πιο εύκολες τις απολύσεις-- και η οικονομική ύφεση (το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά - 0,5% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2012) στην οποία βρίσκεται στη χώρα. TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ