2012-11-14 12:24:38
Φωτογραφία για ΜΕ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΗΝ ΙΣΠΑΝΙΑ Η 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Με συλλήψεις και μεγάλη συμμετοχή ξημέρωσε η πανευρωπαϊκή απεργία στην Ισπανία.Το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας ανακοίνωσε ότι από τα μεσάνυχτα και μετά έχουν γίνει 57 συλλήψεις και έχουν τραυματιστεί 14 άτομα -οι πέντε εκ των οποίων αστυνομικοί.

Ομάδες απεργών κρατώντας κόκκινες σημαίες των δύο μεγάλων ισπανικών συνδικάτων, βγήκαν στους δρόμους της Μαδρίτης και των άλλων μεγάλων πόλεων και πήραν θέσεις σε εισόδους εργοστασίων, εμπορικών κέντρων, αγορών και σταθμών για να συμμετάσχουν στην απεργία.

Στη Βαρκελώνη ομάδες συνδικαλιστών έκαψαν λάστιχα αυτοκινήτων έξω από την αγορά χονδρικής πώλησης MercaBarna και στη Μαδρίτη εκατοντάδες νέοι διαδήλωσαν τα μεσάνυχτα, αποκλείοντας τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας και αναγκάζοντας όσα καταστήματα ήταν ακόμα ανοικτά να κλείσουν. Επίσης μειωμένη είναι η κίνηση και στην κεντρική αγορά της Μαδρίτης, την MercaΜadrid.


"Γενική απεργία", "Οχι, όχι δεν φοβόμαστε", φώναζαν οι νέοι διασχίζοντας τις λεωφόρους της ισπανικής πρωτεύουσας.

Με την ελάχιστη εξυπηρέτηση συγκοινωνιών, όπως σε κάθε απεργία και ακυρώσεις πτήσεων. Ισχυρή η συμμετοχή στο δημόσιο τομέα και στις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. Xειρόφρενο στα τρένα και ακυρώσεις πτήσεων και στην Πορτογαλία. Σε κινητοποιήσεις, εκτός από την τρίωρη στάση στην Ελλάδα, έχουν κάλεσει τα συνδικάτα και στην Ιταλία, τη Γαλλία και το Βέλγιο.

Τα ισπανικά συνδικάτα, σύμφωνα με την El Pais, αναφέρουν ότι η συμμετοχή στην απεργία στους κλάδους που ξεκινούσαν από τα ξημερώματα είναι αρκετά υψηλή και κυμαίνεται κοντά στο 90%.

Μεγάλες βιομηχανικές μονάδες δεν λειτουργούν, όπως τα εργοστάσια των Νissan, Opel και Seat στην Καταλονία, της Volkswagen στη Ναβάρα ενώ ιδιαίτερα αισθητές είναι οι επιπτώσεις στους τομείς της βιομηχανίας χημικών, μετάλλων, κατασκευών αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες.

Τα πρώτα λεωφορεία, για το ελάχιστο των δρομολογίων, ξεκίνησαν από τα αμαξοστάσια με τη συνοδεία αστυνομίας. Μέχρι το πρωί, είχαν ακυρωθεί περίπου 700 πτήσεις σε όλα τα ισπανικά αεροδρόμια. Η κατάσταση στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης είναι ομαλή, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ.

Στην Πορτογαλία, οι σιδηρόδρομοι σταμάτησαν τα δρομολόγια από τη νύχτα της Τρίτης ενώ περίπου το 45% των πτήσεων της TAP έχει ακυρωθεί.

Τα ξημερώματα της Τετάρτης έκλεισαν οι συγκοινωνίες σταθερής τροχιάς στην Λισαβόνα και το Πόρτο. Τα δρομολόγια στον Τάγο προσφέρουν μόνο την ελάχιστη εξυπηρέτηση.

Και στην Ιταλία της κρίσης, η οποία υφίσταται τις επιπτώσεις σκληρής λιτότητας για να αποφύγει την υπαγωγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης, έχουν προγραμματιστεί στάσεις εργασίας σε όλη τη χώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Στο Βέλγιο, στην απεργία συμμετέχουν οι σιδηρόδρομοι από τα ξημερώματα της Τετάρτης, με τις επιπτώσεις να είναι αισθητές και στα διεθνή δρομολόγια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ