2012-03-23 12:39:04
Φωτογραφία για Ενισχύεται το fast track στις επενδύσεις
Σειρά σημαντικών παρεμβάσεων με στόχο την προσέλκυση των επενδύσεων και την επιτάχυνση αυτών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, καθώς και τη συνολικότερη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για δραστηριότητες, όπως αυτές των εξαγωγών, εισάγει το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ειδικότερα, αναπροσαρμόζονται τα όρια για την υπαγωγή στρατηγικών επενδύσεων στο καθεστώς ταχείας αδειοδότησης, το λεγόμενο fast track, έτσι ώστε να ενταχθούν περισσότερες. Οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί μια επένδυση (όχι συνδυαστικά) για να ενταχθεί στο fast track είναι οι ακόλουθες:

- Να έχει προϋπολογισμό 100.000.000 ευρώ έναντι 200.000.000 ευρώ που ισχύει σήμερα.

- Να έχει προϋπολογισμό 40.000.000 ευρώ και παράλληλα να δημιουργεί τουλάχιστον 120 θέσεις εργασίας, ενώ σήμερα προβλέπεται προϋπολογισμός 75.000.000 ευρώ και δημιουργία τουλάχιστον 150 νέων θέσεων εργασίας. Επίσης, εφεξής ορίζεται ως στρατηγική η επένδυση που δημιουργεί πάνω από 150 νέες θέσεις εργασίας και όχι πάνω από 250.


- Να πρόκειται για επένδυση άνω των 15.000.000 ευρώ στον τομέα της βιομηχανίας και να γίνει εντός ήδη οργανωμένων υποδοχέων (π.χ. Βιομηχανικές Περιοχές) ή 3.000.000 ευρώ για επενδύσεις που έχουν ενταχθεί στο χρηματοδοτικό εργαλείο Jessica.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, τη μείωση του χρόνου για την έκδοση των απαιτούμενων αδειών από τις 60 μέρες που είναι σήμερα στις 45, ενώ θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα εάν μέσα στις προθεσμίες αυτές δεν γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες. Για τη διευκόλυνση των επενδυτών συστήνεται στο Invest IGreece ειδική Μονάδα Αδειοδοτικής Προώθησης Επενδύσεων, η οποία λειτουργεί ως υπηρεσία μιας στάσης, λαμβάνοντας εντολή από επενδυτές προκειμένου να προβεί έναντι πάσης δημόσιας αρχής σε όλες τις αναγκαίες νόμιμες ενέργειες για τη διεκπεραίωση των διαδικασιών έκδοσης των απαιτούμενων αδειών. Για την επιτάχυνση εξάλλου υλοποίησης των επενδύσεων το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ρυθμίσεων για την απλοποίηση της διαδικασίας εκτέλεσης αρχαιολογικών εργασιών.

Σε μια προσπάθεια περαιτέρω ενίσχυσης των εξαγωγών θεσμοθετείται η Υπηρεσία Μιας Στάσης για τους εξαγωγείς. Επιπλέον, το Μητρώο Εξαγωγέων μετατρέπεται σε Μητρώο Εξαγωγών, το οποίο θα διαθέτει στοιχεία για το τι εξάγει η χώρα, ποιος το εξάγει, ενώ η ενημέρωση των στοιχείων θα γίνεται αυτόματα. Επίσης, στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία καταργείται η υποχρέωση του εξαγωγέα να εγγράφεται σε ειδικό μητρώο στα επιμελητήρια με επιπλέον κόστος και πλέον θα αρκεί η εγγραφή του στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ).

Το πολυνομοσχέδιο εισάγει επίσης έναν νέο εταιρικό τύπο, την Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) ή αλλιώς την «εταιρεία του ενός ευρώ», καθώς αυτό είναι το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για την έναρξή της. Κύριο χαρακτηριστικό της ΙΚΕ είναι η αποσύνδεση της εταιρικής συμμετοχής από το κεφάλαιο, με σκοπό την αξιοποίηση των κάθε είδους εισφορών των εταίρων. Οι συμμετοχές των εταίρων, δηλαδή, θα υπολογίζονται όχι μόνο επί του κεφαλαίου, αλλά επί ενός μεγαλύτερου συνόλου αξιών στο οποίο θα περιλαμβάνονται εισφορές που δεν μπορούν να αποτελέσουν κεφάλαιο (π.χ. εργασία, ανάληψη ευθύνης για μέρος χρεών της εταιρείας). Με το άρθρο 41 του πολυνομοσχεδίου, τέλος, αλλάζει το καθεστώς των ελεύθερων ζωνών και αποθηκών, έτσι ώστε να υπάρξει προσέλκυση επενδύσεων ειδικά στον κλάδο των logistics μέσω της παράλληλης θέσπισης ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος. 24wro
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Elizabeth Taylor, σαν σήμερα...
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Elizabeth Taylor, σαν σήμερα...
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ