2012-03-23 13:06:05
Φωτογραφία για Απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων
Απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης επιχειρήσεων και επενδύσεων μέσα από τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου. Το πολυνομοσχέδιο των 328 άρθρων και 434 σελίδων περιλαμβάνει άρθρα για την ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των αδειοδοτικών αρχών και την υποχρεωτική υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων προκειμένου να εκδοθούν άδειες λειτουργίας και εγκατάστασης επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα βελτιώνεται και το θεσμικό πλαίσιο των στρατηγικών επενδύσεων (φαστ τρακ) με την ένταξη και άλλων επενδυτικών σχεδίων χαμηλότερου κόστους επένδυσης στις διαδικασίες της ταχείας αδειοδότησης. Πιο συγκεκριμένα, υποχρεώνονται όλες οι αρχές αδειοδότησης επιχειρήσεων να αναρτούν στις ιστοσελίδες τους τις άδειες, τα δικαιολογητικά, τις αποφάσεις κι εγκρίσεις για την έκδοση αδειών λειτουργίας κι εγκατάστασης επιχειρήσεων.

Οι αρχές αδειοδότησης διασυνδέονται μεταξύ τους και η αίτηση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά από τον επιχειρηματία
. Αφορά τη μεταποίηση, τις ΑΠΕ, τον τουρισμό και τον ορυκτό πλούτο. Με άλλα άρθρα τροποποιείται ο νόμος των στρατηγικών επενδύσεων (φαστ τρακ). Χαμηλώνουν τα όρια του κόστους των επενδύσεων που θεωρούνται «στρατηγικές». Κατεβαίνουν από τα 220 εκατ. ευρώ σε 120 εκατ. ευρώ ή 40 εκατ. ευρώ με τη δημιουργία 120 θέσεων εργασίας. Σε 45 αντί για 60 μέρες θα εγκρίνεται η επένδυση.

Επιπλέον, εισάγεται ειδική κατηγορία στρατηγικής επένδυσης, στον τομέα της βιομηχανίας, εντός ήδη οργανωμένων υποδοχέων. Στην περίπτωση αυτή, το συνολικό κόστος της επένδυσης πρέπει να είναι άνω των 15 εκατ. ευρώ. Θεσπίζεται νέο κριτήριο υπαγωγής για τις επενδύσεις άνω των 3 εκατ. ευρώ, οι οποίες προωθούνται μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος Jessica.

Η εταιρεία Invest in Greece θα λειτουργεί ως μία υπηρεσία μιας στάσης για επενδύσεις άνω των 2 εκατ. ευρώ. Θα διεκπεραιώνει όλες τις διαδικασίες αδειοδότησης. Εξάλλου, προβλέπεται η δημιουργία με απόφαση του υπουργού Οικονομικών ελεύθερων ζωνών και αποθηκών για εμπορεύματα που κατά κύριο λόγο εξάγονται. Αυτά εξαιρούνται από φόρους και δασμούς, ενώ επιτρέπονται και μεταποιητικές δραστηριότητες σε αυτές. Οι χώροι και οι προϋποθέσεις θα καθοριστούν με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. TreloKouneli
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ