2012-11-17 22:27:33
Φωτογραφία για Σχέδια κοντά στο...εγκεφαλικό!
Εντονο προβληματισμό και ισχυρή κριτική από τους ειδικούς συναντούν τα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που προορίζεται να κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως επόμενο διάστημα. Μερικά από αυτά μάλιστα προκαλούν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις με σημαντικότερη την κατηγορηματική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στα σχέδια φορολόγησης των εφάπαξ με συντελεστές από 10% έως και 45%.

Το θέμα έθεσε, κατόπιν συνεννόησης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλο, ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Ανδρ. Μακρυπίδης σε συνάντηση με τον υφυπουργό Γ. Μαυραγάνη, για να λάβει διαβεβαιώσεις ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί φόρος στα εφάπαξ. Η πρόταση ήταν τόσο προχωρημένη που είχε αποτυπωθεί σε προσχέδιο νομοσχεδίου. Δεν είναι όμως η μοναδική πρόταση που εγείρει ισχυρές αντιδράσεις και κριτική.

Ειδικοί φοροτεχνικοί και πανεπιστημιακοί με τους οποίους μίλησαν «ΤΑ ΝΕΑ» επισημαίνουν ότι, αν τα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας συμπεριληφθούν τελικά στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, τότε οι αλλαγές δεν θα συνιστούν φορολογική μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση
. Αντίθετα, θα επιβαρύνουν με νέα δυσβάστακτα φορολογικά βάρη μεγάλα τμήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων, ενώ θα διαιωνίσουν και θα εντείνουν υφιστάμενες αδικίες. Οπως λένε, τα σχέδια αυτά έχουν έντονο εισπρακτικό χαρακτήρα - με αύξηση των προβλεπόμενων εσόδων κατά 1 δισ. ευρώ - επιβάλλοντας σε μεγάλο βαθμό νέα βάρη κυρίως σε όσους δηλώνουν τα εισοδήματά τους και πληρώνουν τους φόρους τους.

Αναλυτικό πίνακα με τον φόρο που προκύπτει ανάλογα με το εισόδημα, αν ισχύσουν η νέα σχεδιαζόμενη κλίμακα και οι περικοπές στο αφορολόγητο για τα παιδιά, δημοσιεύουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ» (στην επόμενη σελίδα). Από αυτόν προκύπτει αύξηση του φόρου κατά 50% ακόμη και για εισοδήματα των 10.000 ετησίως. Κριτική ασκείται για τον άδικο χαρακτήρα προτεινόμενων ρυθμίσεων που αφορούν την κατάργηση του αφορολογήτου για τα παιδιά, ενώ επισημαίνεται η έλλειψη αναπτυξιακής διάστασης στις προτεινόμενες ρυθμίσεις και η απουσία προτάσεων απλοποίησης.

***

Περισσότερο φόρο θα πληρώσουν το 2013 οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με δύο παιδιά και εισόδημα 10.000 ευρώ και πάνω, αν περάσουν τελικά οι εισηγήσεις που έχει δεχθεί η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για σαρωτικές αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος και κατάργηση του έξτρα αφορολογήτου για όσους έχουν παιδιά. Οι επιβαρύνσεις διευρύνονται ακόμα περισσότερο αν γίνουν πράξη και οι σχεδιασμοί για σαρωτική κατάργηση των φοροαπαλλαγών.

Τα παραδείγματα που επεξεργάστηκαν «ΤΑ ΝΕΑ», στη βάση των μέχρι σήμερα γνωστών σχεδιασμών, δείχνουν ότι όσο περισσότερα παιδιά έχει ένας φορολογούμενος τόσο μεγαλύτερες είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις οι οποίες έρχονται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Παράλληλα, πλασματικές είναι οι ελαφρύνσεις έως και 400 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους με εισοδήματα έως 25.000 ευρώ της νέας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος. Και αυτό γιατί την όποια μείωση φόρου από την κλίμακα υπερκαλύπτουν οι επιβαρύνσεις από το μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές.

Μέχρι φέτος, όσοι έχουν παιδιά κερδίζουν αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 2.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 3.000 για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα. Οι προσαυξήσεις αφορολογήτου, αν ισχύουν οι εισηγήσεις, καταργούνται και κάθε μισθωτός, ασχέτως αν έχει κανένα, ένα ή πέντε παιδιά, θα κληθεί να πληρώσει τον ίδιο φόρο. Οι επιβαρύνσεις είναι προφανείς και φτάνουν έως και το 90% για φορολογούμενο με δύο παιδιά και εισόδημα 12.000 ευρώ. Σε σχέση με φέτος, μετά τις αλλαγές, μισθωτός με ένα παιδί και φορολογητέο εισόδημα 12.000 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον 70 ευρώ, ενώ αν έχει δύο παιδιά θα πληρώσει επιπλέον 270 ευρώ. Ο ίδιος μισθωτός χωρίς παιδιά, εξαιτίας και μόνο των αλλαγών στην κλίμακα, θα πληρώσει 130 ευρώ λιγότερα. Οσο ανεβαίνουν τα εισοδήματα τόσο ανοίγει και η ψαλίδα των επιβαρύνσεων. Για παράδειγμα, μισθωτός με δύο παιδιά και φορολογητέο εισόδημα 45.000 ευρώ, φέτος καλείται να πληρώσει φόρο 10.320 ευρώ και μετά τις προτεινόμενες αλλαγές 12.450 ευρώ ή 2.130 ευρώ περισσότερα. Ελαφρύνσεις από 40 έως 200 ευρώ προκύπτουν μόνο για όσους φορολογουμένους έχουν ένα παιδί και φορολογητέο εισόδημα έως 11.000 ευρώ.

***

Τα σχέδια που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπουν την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών, με εξαίρεση αυτές που αφορούν έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, διατροφής και δαπάνες δωρεών ή χορηγιών. Ετσι, προβλέπεται η κατάργηση φοροαπαλλαγών που αφορούν τους τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ενοίκια κύριας κατοικίας ή παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και ασφαλίστρων ζωής. Οι ως άνω φοροαπαλλαγές μειώνουν έως σήμερα τον φόρο κατά 10%, με μέγιστο όριο δαπάνης που αναγνωρίζεται συνήθως τα 1.000 ευρώ. Αν καταργηθούν, οι επιπτώσεις θα είναι καταλυτικές αυξάνοντας δραστικά τους φόρους. Για παράδειγμα, ο μισθωτός χωρίς παιδιά με το φορολογητέο εισόδημα των 12.000 ευρώ, ο οποίος με βάση τη νέα κλίμακα φέρεται να κερδίζει 130 ευρώ χαμηλότερο φόρο, αν είχε καταβάλει για τόκους στεγαστικού δανείου 1.000 ευρώ (άρα μείωση φόρου 100 ευρώ) και επιπλέον 1.000 ευρώ για ασφάλιστρα ζωής (επιπλέον έκπτωση φόρου 100 ευρώ), με την κατάργηση των φοροαπαλλαγών θα βρεθεί όχι να έχει ωφέλεια φόρου 130 ευρώ, αλλά να οφείλει παραπάνω φόρο 70 ευρώ σε σχέση με φέτος.

***

Το φορολογικό νομοσχέδιο, στις διατάξεις που έχουν γίνει γνωστές και αν δεν αλλάξουν έως την κατάθεση στη Βουλή, προβλέπει ότι για μισθωτούς και συνταξιούχους καθιερώνεται κλίμακα χωρίς το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ και με τρεις συντελεστές, οι οποίοι θα επιβάλλονται ως εξής: 21% από το πρώτο ευρώ έως τα 25.000 ευρώ, 36% για το κλιμάκιο εισοδήματος από 25.001 έως 48.000 ευρώ και 45% για τα εισοδήματα άνω των 48.000 ευρώ.

Παράλληλα προτείνεται να καθιερωθεί σύστημα σταθερής μείωσης φόρου 1.950 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 18.000 ευρώ. Εάν το ποσό της έκπτωσης είναι μεγαλύτερο από το ποσό του φόρου που προκύπτει με την κλίμακα, ο φόρος θα μηδενίζεται, δηλαδή η επιπλέον διαφορά δεν θα επιστρέφεται στον μισθωτό ή στον συνταξιούχο.

Για εισοδήματα πάνω από τις 18.000 ευρώ η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ θα μειώνεται κατά 50 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι το επίπεδο των 29.000 ευρώ, ενώ για εισοδήματα πάνω από 29.000 ευρώ η έκπτωση φόρου θα μειώνεται περαιτέρω κατά 100 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ εισοδήματος μέχρι να μηδενιστεί στο επίπεδο εισοδήματος των 42.000 ευρώ.

Με βάση αυτό το σύστημα προκύπτουν, σε σχέση με την ισχύουσα κλίμακα, μειώσεις φόρου έως και 400 ευρώ για όσους έχουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ. Για παράδειγμα, μισθωτός χωρίς παιδιά, με φορολογητέο εισόδημα 9.000 ευρώ, δεν θα οφείλει καθόλου φόρο (από 400 ευρώ με την ισχύουσα κλίμακα) ενώ στα 25.000 ευρώ ο φόρος περιορίζεται κατά 20 ευρώ (από 2.670 σε 2.650 ευρώ).

Η εικόνα μεταβάλλεται δραματικά όταν συνυπολογιστούν οι παράμετροι των φοροαπαλλαγών που καταργούνται και της κατάργησης του έξτρα αφορολόγητου για όσους έχουν παιδιά.

***

οι ελεύθεροι επαγγελματίες από τα εισοδήματα του 2013 θα έχουν διαφορετική κλίμακα φορολογίας εισοδήματος έναντι των μισθωτών και των συνταξιούχων, αν περάσουν τελικά οι προτάσεις που προβλέπουν κατάργηση αφορολογήτου και καθιέρωση μίνι κλίμακας δύο συντελεστών 26% και 33%. Η αιτιολογία του υπουργείου Οικονομικών είναι ότι επιβάλλεται η καθιέρωση αυστηρότερης κλίμακας μετά την πιστοποιημένη από στατιστικά στοιχεία διαπίστωση ότι ένας στους δύο τα τελευταία χρόνια δηλώνει εισόδημα κάτω από το αφορολόγητο. Το παράδοξο κρύβεται στο αποτέλεσμα. Η εφαρμογή των δύο κλιμάκων οδηγεί πράγματι σε δραστικές επιβαρύνσεις των ελευθέρων επαγγελματιών στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια, οι οποίες όμως περιορίζονται και σταδιακά εξαλείφονται όσο αυξάνονται τα δηλωθέντα εισοδήματα, για να φτάσουμε στα υψηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια όπου ο μισθωτός οφείλει περισσότερο φόρο έναντι του ελεύθερου επαγγελματία.

Για παράδειγμα, μισθωτός με εισόδημα 45.000 ευρώ, αν ισχύουν οι προτάσεις αυτές θα κληθεί να πληρώσει φόρο 12.450 ευρώ (+16,14%). Για το ίδιο φορολογητέο εισόδημα ένας ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει φόρο 11.700 ή 750 ευρώ λιγότερα από τον μισθωτό. Για τον ελεύθερο επαγγελματία μάλιστα η αύξηση του φόρου που προκύπτει σε σχέση με φέτος είναι χαμηλότερη (+9,1%). Στο υποθετικό παράδειγμα όπου ένας μισθωτός φορολογείται για εισόδημα 100.000 ευρώ η νέα κλίμακα οδηγεί σε φόρο 36.930 ευρώ. Αν, επίσης υποθετικά, ελεύθερος επαγγελματίας δηλώσει φορολογητέο εισόδημα 100.000 ευρώ θα καταβάλει 29.500 ευρώ ή 7.430 λιγότερα από τον μισθωτό.

Σε ό,τι αφορά την κλίμακα για τους ελεύθερους επαγγελματίες, το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ προβλέπεται να καταργηθεί με μεγάλες επιβαρύνσεις έως και 1.460% στα χαμηλότερα εισοδηματικά κλιμάκια. Η προτεινόμενη κλίμακα περιλαμβάνει δύο συντελεστές, 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και 33% για το υπερβάλλον ποσό.

Με την κλίμακα αυτή ελεύθερος επαγγελματίες με φορολογητέο εισόδημα 5.000 ευρώ, που φέτος δεν οφείλει ούτε ένα ευρώ φόρο, θα κληθεί να πληρώσει 1.300 ευρώ, όταν ένας μισθωτός με το ίδιο εισόδημα θα είναι αφορολόγητος. Οι επιβαρύνσεις φτάνουν ακόμη και τα 2.840 ευρώ για ελεύθερο επαγγελματία με δηλωθέντα εισοδήματα 26.000 ευρώ αλλά, παραδόξως, υπάρχουν ελαφρύνσεις για εισοδήματα που υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ.

***

Φόρο στα εισοδήματα από ενοίκια από το πρώτο ευρώ, με συντελεστές από 10% έως και 45%, μελετά το υπουργείο Οικονομικών, με την προτεινόμενη κλίμακα να φέρνει φόρο 10% στα πρώτα 12.000 ευρώ, 30% στα επόμενα 48.000 ευρώ και 45% για εισοδήματα από ενοίκια που υπερβαίνουν τα 60.000 ευρώ.

Οι εισηγήσεις για αυτοτελή φορολόγηση των εισοδημάτων από ενοίκια πέφτουν στο τραπέζι σε κάθε φορολογική «μεταρρύθμιση» τα τελευταία χρόνια και αποτελούν εισήγηση και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Αν υιοθετηθεί η προτεινόμενη κλίμακα για τα ενοίκια, μεγάλοι χαμένοι θα είναι όσοι εισπράττουν χαμηλά ποσά από ενοίκια και δεν έχουν άλλα εισοδήματα καθώς χάνουν το ισχύον αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, και μεγάλοι κερδισμένοι όσοι εισπράττουν πολύ υψηλά ενοίκια.

Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος ο οποίος εισπράττει σήμερα ετησίως από ενοίκια 100.000 ευρώ χωρίς άλλα εισοδήματα, φορολογείται με βάση την κλίμακα και οφείλει φόρο εισοδήματος 32.420 ευρώ και συμπληρωματικό φόρο 3.000 ευρώ, συνολικά δηλαδή 35.420 ευρώ.

Με τις αλλαγές, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα πληρώνει φόρο 33.600 ευρώ ή 1.820 ευρώ λιγότερα. Σε συνδυασμό μάλιστα με τις αλλαγές στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος μισθωτών - συνταξιούχων προκύπτει επαχθέστερη φορολόγηση των εισοδημάτων (ο συντελεστής 45% επιβάλλεται από το ύψος των 48.000 ευρώ) από εργασία παρά από ενοίκια. Σήμερα τα εισοδήματα από ενοίκια προστίθενται στα υπόλοιπα εισοδήματα και φορολογούνται με βάση την κλίμακα και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ. Στη συνέχεια επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος 1,5% για κατοικίες μέχρι 300 τ.μ. και 3% για κατοικίες επιφάνειας άνω των 300 τ.μ.
I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ