2012-11-19 22:44:31
Φωτογραφία για Ο Θρυλικός ήρωας, Νίκος Γόδας (vids) Santos 7
Σάν σήμερα19 Νοεμβρίου, 1948. Νήσος Λαζαρέτο, Κέρκυρα. Ο λοχαγός Νίκος Γόδας εκτελείται φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα του Θρύλου. Σήμερα, 64 χρόνια μετά, ο Ολυμπιακός τιμά τη μνήμη του.

«Θέλω να μου φέρετε την φανέλα και το σορτσάκι μου» και δίνει στους εκτελεστές του ένα σημείωμα για τους συγγενείς του. Όταν πια ο Λοχαγός Νίκος Γόδας οδηγείται εκτός φυλακής φορώντας την στολή του Ολυμπιακού, είναι σαν να βγαίνει στο γήπεδο. «Νενικήκαμεν. Ζήτω οι ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού. Γεια σας συναθλητές μου», ήταν τα τελευταία του λόγια προς τους συγκρατούμενούς του. Έπειτα, οδηγήθηκε στο νησί Λαζαρέτο, στο λιμάνι της Κέρκυρας για την εκτέλεσή του.

 Με το απόσπασμα στη θέση του πλέον, ο Γόδας φωνάζει: «Με δολοφονείτε με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μην μου δέσετε τα μάτια για να βλέπω τα χρώματα της ομάδας μου πριν τη χαριστική βολή».

Κάπως έτσι γράφτηκε πριν από 64 χρόνια ο επίλογος της ζωής ενός πραγματικού ήρωα. Ο Νίκος Γόδας, μεγάλος ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και μετέπειτα αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, εκτελέστηκε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου ζητώντας ως τελευταία του επιθυμία να φορέσει την ερυθρόλευκη φανέλα με τον δαφνοστεφανωμένο έφηβο.


Ένας πειραιώτης που λάτρευε τον Ολυμπιακό και τον υπηρέτησε για χρόνια κι έπειτα στρατεύτηκε υπέρ της πατρίδας και των ιδανικών της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Η θρυλική του ιστορία αποδεικνύει απλά πόσο μεγάλη μπορεί να είναι η αγάπη ενός ανθρώπου για τα ιδανικά του -και ο Ολυμπιακός ήταν και είναι τέτοιο. Κάπως έτσι, η θρυλική ιστορία (ΘΡΥΛΙΚΟΙ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ) του αγωνιστή του ’40 πέρασε στην αιωνιότητα και σήμερα αποτελεί σύμβολο ανάμεσα στα σύμβολα του Θρύλου.

Ως ελάχιστο φόρο τιμής, ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π., σήμερα 19 Νοεμβρίου 2012, 64 χρόνια μετά, εξέδωσε ανακοίνωση για τιμήσει τη μνήμη του:

«Τιμή σε έναν ήρωα

Στη μνήμη του Νίκου Γοδα.

Ο Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. τιμά σήμερα τη μνήμη του Νίκου Γόδα, του ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού ο οποίος στις 19 Νοεμβρίου 1948 εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας φορώντας την ερυθρόλευκη φανέλα όπως ήταν η τελευταία του επιθυμία.

Ο Νίκος Γόδας πολέμησε τους Γερμανούς κατακτητές στην Ηλεκτρική και στην Ανάσταση στο Κερατσίνι, στην Κοκκινιά, στο Πέραμα με θάρρος και αυταπάρνηση.

Με ακόμη μεγαλύτερο θάρρος και με ολυμπιακή υπερηφάνεια αντιμετώπισε το εκτελεστικό απόσπασμα και τον θάνατο, υποχρεώνοντας ακόμη και τους εχθρούς του να υποκλιθούν στο μεγαλείο του.

Μία ιστορική στιγμή με τόσους συμβολισμούς, δύναμη και πίστη σε μεγάλα ιδανικά.

Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.»
goal24news
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ