2012-11-20 07:06:43
Φωτογραφία για Προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ–Τουρκίας μπορεί να δημιουργήσει η κρίση στη Γάζα
Η κλιμάκωση της κρίσης στη Γάζα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ–Τουρκίας, με τη Άγκυρα να ζητά από την Ουάσιγκτον να χαλιναγωγήσει το Ισραήλ.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, στα πλαίσια ομιλίας σε συνέδριο τη Δευτέρα στη Κωνσταντινούπολη, εξαπέλυσε επίθεση κατά του Ισραήλ για τις συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα. Συγκεκριμένα είπε ότι εκείνοι που συνδέουν τη Μουσουλμανική θρησκεία με την τρομοκρατία κλείνουν τα μάτια στις μαζικές δολοφονίες Μουσουλμάνων και των παιδιών τους στη Γάζα. «Για το λόγο αυτό», πρόσθεσε ο τούρκος Πρωθυπουργός «λέω ότι το Ισραήλ είναι ένα κράτος τρομοκρατίας και οι πράξεις του είναι πράξεις τρομοκρατίας».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπεραμύνεται του Ισραήλ όσον αφορά στις επιχειρήσεις του στη Γάζα, χαρακτηρίζοντας τες αυτοάμυνα.

Πολιτικοί αναλυτές στην Τουρκία επισημαίνουν ότι οι αντίθετες αυτές προσεγγίσεις μπορεί να βλάψουν τις σχέσεις των δύο χωρών.  Λένε επίσης ότι παράλληλα με τις έντονες επικρίσεις του προς το Ισραήλ, ο κ. Ερντογάν άσκησε επίσης συγκεκαλυμμένη κριτική στην Ουάσιγκτον και την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αδυναμία τους να χαλιναγωγήσουν τους Ισραηλινούς.


Ο ανταποκριτής Σεμίζ Ιντίζ της τουρκικής εφημερίδας «Μιλιέτ» δήλωσε ότι οι μέχρι τώρα στενές σχέσεις μεταξύ  του κ. Ομπάμα και του κ. Ερντογάν κυοφορούσαν ελπίδες ότι η Ουάσιγκτον θα έπαιρνε μια πιο ουδέτερη στάση απέναντι στο Ισραήλ.

«Είναι απογοητευτικό», είπε «αυτό μόνο εντείνει την ιδέα ότι σε θέματα που αφορούν τη Μέση Ανατολή η αμερικανική εξωτερική πολιτική χαράσσεται από το Τελ Αβίβ και την Ιερουσαλήμ αντί για την Ουάσιγκτον.  Από την άλλη όμως  η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι αναμεμειγμένες στη Συρία και δεν θα αφήσουν την κατάσταση στο Ισραήλ να εξελιχθεί πέρα από κάποια όρια».

Ο πολιτικός αναλυτής Σινάν Ουλγκέν, του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Ένταμ με έδρα την Κωνσταντινούπολη, λέει ότι αν η Άγκυρα συνεχίσει αυτή την ρητορική μπορεί να υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, γιατί «η αμερικανική κυβέρνηση θα τεθεί κάτω από μεγάλη πίεση να επικρίνει την στάση της Άγκυρας».  Επισημαίνει όμως ότι μία κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών μπορεί να μετριαστεί αν η Άγκυρα καταφέρει να πιέσει τη Χαμάς να φανεί διαλλακτική και να σταματήσει τις επιθέσεις. «Και αυτό προσπαθεί να καταφέρει η Τουρκική διπλωματία αυτή τη στιγμή», καταλήγει.

Ο κ. Ουλγκέν προσθέτει επίσης ότι η Τουρκία μαζί με την Αίγυπτο και το Κατάρ έχουν διεξάγει συνομιλίες με την ηγεσία της Χαμάς για το μέλλον και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να ξεπεραστεί η κρίση.

Σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέντ Νταβούτογλου, αναμένεται να επισκεφτεί τη Γάζα στα πλαίσια πρωτοβουλίας του Αραβικού Συνδέσμου, καθώς η  Άγκυρα πιέζει για την επίτευξη άμεσης εκεχειρίας. Η ρητορική του κ. Νταβούτογλου προβλέπεται να είναι ανάλογη με αυτή του τούρκου Πρωθυπουργού, αλλά στο παρασκήνιο αναμένεται να εργαστεί σκληρά για την εξεύρεση λύσης.

http://gr.voanews.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ