2012-11-20 10:18:20
Φωτογραφία για Η Ευρώπη θα χάσει, αν φύγει η Βρετανία
By Gideon Rachman 

H σχέση ανάμεσα στην Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιάζει με γάμο που δεν πάει καλά.Οι καβγάδες γίνονται όλο περισσότεροι και συχνότεροι. Οι δύο πλευρές μιλούν ανοιχτά για χωρισμό. Η πιθανότητα να εγκαταλείψει εντέλει η Βρετανία την ΕΕ αυξάνεται ανεξέλεγκτα. Μια πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε ότι το 56% των Βρετανών θέλουν να φύγουν. 

Στις Βρυξέλλες, αυτή η πιθανότητα αντιμετωπίζεται όλο και πιο πολύ με έναν στεναγμό παραίτησης. Εκτιμάται ευρέως ότι ο Ντέιβιντ Κάμερον συμπεριφέρεται με απαράδεκτο τρόπο. Στην σύνοδο κορφής μεθαύριο, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα είναι πιθανότατα ο μόνος ηγέτης που θα ζητεί πάγωμα του προϋπολογισμού της ΕΕ. Πολλοί στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η ένωση θα δούλευε καλύτερα χωρίς το καταστροφικό βρετανικό πλήρωμα μέσα της. Μακροπρόθεσμα, λένε, οι Βρετανοί είναι που θα υποφέρουν. 

Αυτή είναι η επικρατούσα άποψη. Αλλά είναι επικίνδυνα κοντόφθαλμη. Η Βρετανία πολύ πιθανόν να υποφέρει, αν φύγει από την ένωση
. Αλλά το ίδιο θα πάθει και η ΕΕ. Η ιδέα ότι οι βρετανικές απαιτήσεις είναι τόσο παράλογες, που δεν μπορούν να υλοποιηθούν, απλά είναι λάθος. Λίγες καθοριστικές μεταβολές στην βρετανική σχέση με την Ευρώπη, θα μπορούσαν να αλλάξουν την φύση της συζήτησης στο Ηνωμένο Βασίλειο και να γλιτώσουν και την Βρετανία και την ΕΕ από ένα αμοιβαία καταστροφικό διαζύγιο.

Υπάρχουν ορισμένοι στην ηπειρωτική Ευρώπη οι οποίοι αρχίζουν να υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Ο Ulrich Speck του Carnegie Endowment έγραψε ένα έργο με τον τίτλο «Γιατί η Βρετανία είναι ζωτικής σημασίας για την ΕΕ». Ισχυρίζεται ότι «χωρίς την ενεργή συμμετοχή της Βρετανίας, η ΕΕ πρέπει να ξεχάσει τα όνειρά της να γίνει παγκόσμια δύναμη». 

Ομως τα επιχειρήματα υπέρ της παραμονής της Βρετανίας προχωρούν πολύ παραπάνω από τα στρατιωτικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα που φέρνει στην ένωση ή από το γεγονός ότι η Βρετανία έχει μεγάλη καθαρή συνεισφορά στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό. Εντέλει, απηχεί στον σκοπό τον ίδιο της ΕΕ, που ήταν να ξεπεράσει τις διαφορές που οδήγησαν την Ευρώπη σε επάλληλους πολέμους. Αξίζει να θυμόμαστε ότι η Βρετανία υπήρξε καίριος σύμμαχος σε όλους τους μεγάλους ευρωπαϊκούς πολέμους των τελευταίων αιώνων. Το έργο της ευρωπαϊκής ειρήνης που δεν θα περιέχει την Βρετανία, θα αφήσει απ’έξω ένα κεντρικό τμήμα του παζλ. 

Μια βρετανική αποχώρηση επίσης θα στείλει αρνητικό μήνυμα για το μέλλον. Η κρίση της ευρωζώνης έχει κάνει ήδη πολλούς Αμερικανούς και Ασιάτες να αμφισβητούν το μέλλον του ευρωπαϊκού δημιουργήματος. Αν η Βρετανία, μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες και τις αρχαιότερες δημοκρατίες, επιλέξει να φύγει από την ΕΕ, το δημιούργημα θα αποσταθεροποιηθεί ακόμη περισσότερο. 

Οι «Ευρωκράτες» απαντούν ότι υπάρχουν πολλές άλλες χώρες που θέλουν να μετέχουν στην ένωση. Αλλά το να χαθεί η Βρετανία και να κερδηθεί η Κροατία, δεν το λες και δίκαιη ανταλλαγή.

Στην Γερμανία, όπου η δημόσια γνώμη όλο και περισσότερο κάνει τον χονδροειδή διαχωρισμό ανάμεσα στους νομοταγείς Βορειοευρωπαίους και τους αναξιόπιστους και χρεωμένους Νότιους, αναφέρουν συχνά μετανοιωμένοι, ότι και η Ελβετία και η Νορβηγία επέλεξαν να μην συμμετέχουν καθόλου στην ΕΕ και συνεχίζουν να απολαμβάνουν ευμάρεια. Η αποχώρηση της Βρετανίας, που παραδοσιακά συντάσσεται με την Γερμανία στις υποθέσεις της ενιαίας αγοράς, θα αποδυναμώσει περαιτέρω το βορειοευρωπαϊκό μέτωπο. Ορισμένοι στην Γαλλία ίσως καλοδέχονται την αποχώρηση της Βρετανίας για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Ακόμη και στους Γάλλους όμως, θα λείψουν οι Βρετανοί, που τείνουν να συμμερίζονται τις απόψεις τους σε ζητήματα εθνικής κυριαρχίας. 

Ακόμη και την ώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, ακούω τις απελπισμένες απαντήσεις από τους «Ευρωκράτες»: «Ολα καλά αυτά, αλλά οι Βρετανοί θέτουν απίστευτες απαιτήσεις και απειλούν με βέτο οτιδηποτε δεν γίνεται όπως το θέλουν αυτοί. Την μια είναι ειδικές προβλέψεις για το City του Λονδίνου, την άλλη πάγωμα του προϋπολογισμού». 

Τόσο παράλογες όμως είναι οι βρετανικές αξιώσεις; Ας πούμε, το πάγωμα του προϋπολογισμού. Σε μια περίοδο που γίνονται περικοπές στους εθνικούς προϋπολογισμούς σε όλη την Ευρώπη, ακούγεται απολύτως λογικό οι δαπάνες της ΕΕ –που είναι διάσημες για τις σπατάλες τους σε πολλές περιπτώσεις- θα πρέπει να παγώσουν, τουλάχιστον. 

Μέχρι πρόσφατα, αυτή ήταν μάλιστα η θέση και της Γερμανίας. Οι Βρετανοί έχουν επίσης δίκιο που ισχυρίζονται ότι, αν δεν κοπούν τα «τυχερά» και οι συνθήκες εργασίας των λειτουργών της ΕΕ, οι «ιερείς» των Βρυξελλών θα απομακρυνθούν ακόμη περισσότερο από τα βάσανα των Ευρωπαίων που πλήττονται από ύφεση. 

Πέρα από τον προϋπολογισμό, η βασική αντίρρηση της Βρετανίας είναι ότι η ΕΕ εμπλέκεται σε κάθε ειδους πράγματα, που θα ήταν καλύτερα να τα χειρίζεται το κάθε έθνος, καθώς και ότι η ροή της εξουσίας, επί δεκαετίες, είναι κεντροφόρος. Ο επαναπατρισμός ορισμένων τέτοιων εξουσιών από την Ευρώπη θα αντιμετώπιζε σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό αυτή την διαμαρτυρία, και θα έδινε στην βρετανική κυβέρνηση τα επιχειρήματα που χρειάζεαι για να κερδίσει σε δημοψήφισμα για την παραμονή. 

Μια καλή αρχή θα ήταν να ανακληθεί ένα κομμάτι της, καταστροφικής για την απασχόληση, κοινωνικής νομοθεσίας, όπως είναι η οδηγία για τα ωράρια εργασίας ή οι οδηγίες για τους κρατικούς υπαλλήλους. Μια ευρύτερη μείωση των εξουσιών της ΕΕ σε χώρους όπως η εκπαίδευση, η υγεία και η νομοθεσία ασφαλείας και οι περιφερειακές δαπάνες, οπωσδήποτε θα βοηθούσαν πολύ. 

Σε προηγούμενες δεκαετίες, ο επαναπατρισμός εξουσιών θα θεωρείτο αιρετκός. Αλλά η κρίση στην ευρωζώνη παρέχει και την ανάγκη και την ευκαιρία να γίνει αναθεώρηση σε θέσφατα του παρελθόντος. Ήδη έχουν σπάσει κάποια ταμπού, προκειμένου να συνεχίσει να υπάρχει το ενιαίο νόμισμα. Οι φορολογούμενοι της Βορείου Ευρώπης γίνονται ανάδοχοι τεράστιων διασώσεων για τους Έλληνες και άλλους. Η ΕΚΤ προτείνει εξαιρετικά ανορθόδοξες στρατηγικές που ορισμένοι Γερμανοί θεωρούν εντελώς παράνομες. 

Όλα αυτά θεωρήθηκαν απαραίτητα για να κρατηθεί η Ελλάδα στο ευρώ. Δεν αξίζει, λοιπόν, να γίνουν κάποιες λιγότερο δραστικές, λιγότερο ακριβές, κινήσεις, για να κρατηθεί η Βρετανία στην ΕΕ; 

Εuro2day.gr

ΠΗΓΗ: FT.com 

Copyright The Financial Times Ltd. All rights reserved.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ