2012-11-20 10:21:03
Φωτογραφία για Προϋπολογισμός Κράτους Κύπρου – Κατατίθεται την Πέμπτη στην Ολομέλεια
Στην ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων κατατίθεται την ερχόμενη Πέμπτη από τον υπουργό Οικονομικών ο Προϋπολογισμός του κράτους για το 2013, ανακοίνωσε χθες ο... Αναπληρωτής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης. Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, της οποίας προήδρευσε, ο κ. Βότσης είπε ότι «τη μεθεπόμενη Τρίτη θα αρχίσει η παρουσίαση του Προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών στην παρουσία του Υπουργού Οικονομικών και θα ακολουθήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση των επιμέρους κονδυλίων του Προϋπολογισμού ανά υπουργείο».

Στόχος, πρόσθεσε, είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση της Βουλής για τους προϋπολογισμούς όλων των υπουργείων «με ένα ταχύρυθμο τρόπο που σίγουρα δεν ικανοποιεί κανένα και ακολούθως να οδηγηθούμε στην ενδεχόμενη ψήφισή τους το συντομότερο δυνατόν». Ο κ. Βότσης ανέφερε ότι στην κατ’ άρθρον συζήτηση του προϋπολογισμού δεν θα είναι παρόντες οι υπουργοί αλλά οι τεχνοκράτες των υπουργείων
. Ερωτηθείς πώς οι βουλευτές θα εξετάσουν ένα προϋπολογισμό, ο οποίος θα περιλαμβάνει μόνο εισηγήσεις, είπε ότι «δεν ξέρουμε ακόμη τι θα κατατεθεί ενώπιον μας. Αυτό θα το δούμε κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής την Πέμπτη». Ο κ. Βότσης είπε ότι η Επιτροπή Οικονομικών «και φαντάζομαι όλες οι πολιτικές δυνάμεις», όπως είπε, «έχουν πλήρη επίγνωση της κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε και του επείγοντος σε ό,τι αφορά την κατάληξη σε μια συμφωνία τόσο σε επίπεδο μνημονίου όσο και σε επίπεδο προϋπολογισμού». «Αυτή την περίοδο πρέπει να είμαστε όλοι πανέτοιμοι, ανά πάσα στιγμή, και με επιπλέον συνεδρίες, να συμβάλουμε ως Βουλή στο να μην υπάρξει οποιαδήποτε καθυστέρηση ή πρόβλημα εδώ που φτάσαμε». Ερωτηθείς εάν αποτελεί υποβάθμιση του Κοινοβουλίου η συζήτηση του κορυφαίου ζητήματος ενός κράτους, όπως είναι ο προϋπολογισμός, με τεχνοκράτες, ο κ. Βότσης είπε ότι «υπήρξε ενόχληση στην Επιτροπή απ’ αυτή την εξέλιξη. Όμως οι στιγμές που ζούμε δεν είναι οι καλύτερες, ο χρόνος που έχουμε ενώπιον μας δεν μας παρέχει άνεση να κινηθούμε όπως ενδεχομένως θα θέλαμε». «Αυτή τη στιγμή όλοι οφείλουμε να προσπαθήσουμε να μην δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα κάνουμε τη δουλεία μας όσο καλά μπορούμε να την κάνουμε υπό αυτές τις συνθήκες που βρισκόμαστε σήμερα», κατέληξε. Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, μιλώντας επίσης στη Βουλή, έκαμε λόγο για «διαδικασία εξπρές» και για «δημοκρατία Μίκυ Μάους». Ο κ. Περδίκης είπε ότι «η Βουλή έχει συναινέσει σε μια διαδικασία που δεν τιμά τη δημοκρατία και την ίδια τη Βουλή. Οδεύουμε σε μια δημοκρατία κινουμένων σχεδίων». Όπως είπε, «δεν είναι δυνατόν αυτό το μείζον ζήτημα για κάθε δημοκρατική χώρα που είναι η εξέταση από τη Βουλή των προϋπολογισμών να ολοκληρώνεται μέσα σε μία εβδομάδα, σε έξι ημίωρες συνεδριάσεις της Επιτροπής Οικονομικών, μόνο με τους τεχνοκράτες και χωρίς τους Υπουργούς. Αν είναι δυνατόν», πρόσθεσε.

«Εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι σ’ αυτές τις διαδικασίες που εκφυλίζουν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και θα παρακολουθήσουμε αυτές τις διαδικασίες υπό διαμαρτυρία και μάλιστα προειδοποιούμε για τα μελλούμενα», είπε. Πρόσθεσε ότι «με τέτοια αντίληψη υποταγής διερωτώμαι πως κάποιοι διακηρύσσουν ότι αγωνίζονται για τα δικαιώματα του κυπριακού λαού έναντι της Τρόικας». Απαντώντας, τέλος, σε άλλη ερώτηση, είπε ότι υπάρχει και η σκέψη να γίνουν τοποθετήσεις από τα κόμματα και να ψηφιστεί ο προϋπολογισμός «εν ριπή οφθαλμού».

offsite.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ