2012-11-20 10:36:42
Φωτογραφία για Eurogroup: Οι διαφωνίες διατηρούν ανοιχτά όλα τα ελληνικά σενάρια
H σημερινή συνεδρίαση του Εurogroup αναμένεται να οδηγήσει σε κατ' αρχήν αποφάσεις για την Ελλάδα, ωστόσο η συνεχιζόμενη, μέχρι αργά χθες το βράδυ, διαφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους, δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με την εμβέλεια των αποφάσεων.Πηγές της Ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, υπογράμμιζαν χθες ότι το «τοπίο» θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει σήμερα το πρωί στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης, η οποία θα προετοιμάσει και το σχέδιο των αποφάσεων, που θα υποβάλει το απόγευμα στο Εurogroup.

Ολα τα σενάρια βρίσκονται στο «τραπέζι» και ισχύουν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ότι τα πάντα θα κριθούν από την τελική στάση που θα κρατήσει στη διάρκεια της συνεδρίασης του Εurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Παρά τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του Βερολίνου ότι θα βρεθεί λύση με το ΔΝΤ, μέχρι χθες, δεν είχε επιτευχθεί προσέγγιση των απόψεων με το διεθνή Οργανισμό να πιέζει είτε για «κούρεμα» των δανείων των Ευρωπαίων πιστωτών προς την Ελλάδα είτε για προωθημένες αποφάσεις που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο.


Στην έδρα της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, εξακολουθούν να παραμένουν αισιόδοξοι με τον εκπρόσωπο του Ολι Ρεν να δηλώνει χθες ότι «βρίσκονται σε εξέλιξη συνεχείς συζητήσεις με στόχο να καταλήξουμε σε συμφωνία στη συνεδρίαση του Εurogroup», προσθέτοντας ότι χρειάζεται μια απόφαση για την Ελλάδα που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα ενημερωθούν σήμερα από την τρόικα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, σχετικά με την εκπλήρωση όλων των δεσμεύσεων που είχε αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση.

Τι μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία

Oι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα δώσουν σήμερα το πράσινο φως για την εκταμίευση 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, αλλά τα χρήματα θα δοθούν στις 5 Δεκεμβρίου εφόσον η χώρα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα, ανέφεραν στο Reuters Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που συμμετέχουν στις προετοιμασίες του σημερινού Eurogroup.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι περιμένουν μια «πολιτική συμφωνία επί της αρχής» για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα και τη διεξαγωγή συζητήσεων για τον τρόπο μείωσης του ελληνικού χρέους και της κάλυψης της χρηματοδότησης της διετούς παράτασης του προγράμματος. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει ότι έχει εκπληρώσει τις «προαπαιτούμενες δράσεις», προτού καταβληθεί η δόση στην Ελλάδα.

Μόλις οι υπουργοί Οικονομικών δώσουν την πολιτική στήριξη, θα σταλούν στα εθνικά κοινοβούλια προτάσεις για την περαιτέρω μείωση του ελληνικού χρέους και την κάλυψη της επιπρόσθετης χρηματοδότησης, διαδικασία που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ώς τις 30 Νοεμβρίου. Η εξέλιξη αυτή θα προσφέρει χρόνο στην Ελλάδα να ολοκληρώσει τις εναπομείνασες «προαπαιτούμενες δράσεις». Οι διεθνείς δανειστές θα ελέγξουν στις 28 Νοεμβρίου αν οι δεσμεύσεις έχουν εκπληρωθεί και το Eurorgoup θα λάβει την τελική απόφαση για την καταβολή της επόμενης δόσης στις 3 Δεκεμβρίου. Η Ελλάδα και η Κομισιόν θα υπογράψουν αναθεωρημένο μνημόνιο κατανόησης στις 4 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θα λάβει τα χρήματα της δόσης στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με χρονοδιάγραμμα των αποφάσεων για την Ελλάδα στην οποία έχει πρόσβαση το Reuters.

Ένας από τους βασικούς όρους που απαιτεί η Γερμανία για τη συνέχιση του δανεισμού προς την Ελλάδα είναι η καταβολή των δόσεων σε ειδικό λογαριασμό. Η απόφαση που έλαβε η Ελλάδα τη Δευτέρα να καταβάλλονται τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις σε ειδικό λογαριασμό εντός 10 ημερών, φαίνεται σύμφωνα με το Reuters να καλύπτει αυτόν τον όρο.

Oι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι, σε μια προσπάθεια να καταλήξουν σε ενιαία θέση για το ελληνικό ζήτημα, εν όψει της σημερινής, κρίσιμης συνεδρίασης του Eurogroup, με τη διαμάχη μεταξύ Ευρωπαίων και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να επισκιάζει τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους.

Δημοσίευμα του Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επιβεβαίωσε τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ των «τεσσάρων», οι οποίοι φέρεται να συζήτησαν τρόπους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ΜΝΙ, εκτός των υπουργών Οικονομικών, στη συνάντηση του Παρισιού ήταν προσκεκλημένοι ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Ο κ. Γιούνκερ αρνήθηκε, με το επιχείρημα ότι ως επικεφαλής του Eurogroup δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι υιοθετεί συγκεκριμένη στάση.

Παραμένουν ακλόνητες οι γερμανικές θέσεις

Γερμανικές διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες καλλιεργούσαν χθες κλίμα για μερική απόφαση στη σημερινή συνεδρίαση και παραπομπή των ανοικτών θεμάτων για το Δεκέμβριο με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

Πολιτικά η γερμανική κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να προωθήσει μια τέτοια εξέλιξη γιατί θεωρεί ότι μια συνολική απόφαση θα εκληφθεί ως τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, κάτι που θα απαιτούσε διεξοδική συζήτηση στη Βουλή και όχι μια συνοπτική διαδικασία έγκρισης, που είναι και ο στόχος του Βερολίνου.

Το Βερολίνο, πάντως, επανέλαβε χθες την αντίθεσή του σε οποιαδήποτε νέα μερική παραγραφή του ελληνικού χρέους, εκτιμώντας ότι «είναι αδιανόητο» ένα τέτοιο μέτρο, το οποίο θα κόστιζε ακριβά στις πιστώτριες χώρες με πρώτη τη Γερμανία. «Η θέση μας δεν άλλαξε. Μία παραγραφή του χρέους είναι για μας αδιανόητη» δήλωσε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μαριάνε Κότε, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων την παραμονή του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών,Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που αποφάσισε, απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το σημερινό Eurogroup θα καταλήξει σε συμφωνία. «Ακόμη και όλα τα λεφτά του κόσμου δεν θα βοηθούσαν, εάν η Ελλάδα δεν εφαρμόσει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα προβλήματα πρέπει να λυθούν και γι' αυτό χρειάζεται η Ελλάδα χρόνο. Και αυτό θα το καταφέρουμε», είπε χαρακτηριστικά. Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, ο κ.Σόιμπλε επεσήμανε ότι το πρόβλημα δεν το έχει μόνο η Γερμανία αλλά όλες οι χώρες της Ευρωζώνης. «Το γνωρίζουμε όλοι, το γνωρίζει και η κ.Λαγκάρντ, ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία των κρατών- μελών, δεν μπορείς ταυτόχρονα να δίδεις δάνεια, να αναλαμβάνεις εγγυήσεις και για τα δάνεια που έδωσες να κάνεις κούρεμα», ανέφερε.

Ωστόσο, ο υφυπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Κάμπετερ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην καταλήξει σε συμφωνία για την Ελλάδα το σημερινό Eurogroup εξαιτίας των διαφορετικών απόψεων των πιστωτών και επεσήμανε ότι σε αυτή την περίπτωση, η απόφαση θα μπορούσε να αναβληθεί.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών, Φόλκερ Κάουντερ, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Bild, θεωρεί «εντελώς παράλογο» ένα νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους το οποίο θα έθιγε τους δημόσιους πιστωτές. «Θα αποδυνάμωνε τη μεταρρυθμιστική βούληση των ευρωπαϊκών κρατών. Οι Ελληνες υποσχέθηκαν να πληρώσουν τα χρέη τους και έτσι πρέπει να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπεύθυνος για τα δημοσιονομικά των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, Κάρστεν Σνάιντερ, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο το γερμανικό κοινοβούλιο να ασχοληθεί την επόμενη εβδομάδα με μία πιθανή φόρμουλα για την Ελλάδα, ενώ η γερμανική Μπούντεσμπανκ διαμήνυσε ότι δεν είναι στη δικαιοδοσία της ΕΚΤ να προσφέρει περαιτέρω βοήθεια προς την Ελλάδα.

 Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος απέρριψε το ενδεχόμενο απομείωσης του ελληνικού χρέους προς τους επίσημους πιστωτές και αντιπροτείνει η Αθήνα να εφαρμόσει με σοβαρότητα τις μεταρρυθμίσεις. «Ενα κούρεμα του χρέους προς τους επίσημους πιστωτές είναι κάτι ασυνήθιστο και μπορεί να υπάρξει μόνο σε ακραίες και εξαιρετικές περιπτώσεις», δήλωσε σε συνέντευξή του στη Handelsblatt, απαντώντας στο αίτημα του ΔΝΤ για νέα απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Γερόεν Ντιζσελμπλόεμ, σε μία σαφή αλλαγή στάσης από τη σκληροπυρηνική γραμμή του προκατόχου του, πρότεινε να δοθούν στην Ελλάδα χαμηλότερα επιτόκια ή περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή του χρέους της. Επιπλέον, επανέλαβε τη θέση της Ολλανδίας ότι μία διαγραφή του ελληνικού χρέους από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αποτελεί επιλογή.

Πάντως, οι Ευρωπαίοι εταίροι στην περίπτωση που δεν καταλήξουν σε πλήρη συμφωνία για την Ελλάδα θα δρομολογήσουν με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα όλα τα ανοικτά ζητήματα, ώστε να μην υπάρχει αβεβαιότητα η οποία θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στις αγορές.

Αναφορικά με τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής τα σενάρια για την αναζήτηση του ποσού των 32,6 δισ. ευρώ που αναζητείται βρίσκονται στο «τραπέζι», όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα κληθούν να κάνουν τις τελικές επιλογές.

Ειδικότερα, προβλέπεται παράταση της αποπληρωμής των δανείων που δόθηκαν στη χώρα μας από τους Ευρωπαίους εταίρους, δραστική μείωση ή μηδενισμό των επιτοκίων δανεισμού, επαναγορά ομολόγων από την Ελλάδα στη δευτερογενή αγορά σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής τους αξίας.

Σχετικά με το θέμα της επαναγοράς χρέους που βρίσκεται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών, η έγκυρη γαλλική οικονομική «Les Echos» σε χθεσινό άρθρο της αναφέρεται στην πιθανότητα η Ελλάδα να επαναγοράσει το χρέος, και πως η τιμή που προτείνεται κυμαίνεται μεταξύ του 27 και 33% της ονομαστικής αξίας των τίτλων. Ωστόσο, προειδοποιεί ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει γρήγορα, καθώς ο χρόνος περνά, και η τιμή των τίτλων ανεβαίνει. Για να έχει επιτυχία μια επαναγορά, η Αθήνα δεν μπορεί να αφήσει τη φήμη να κυκλοφορεί, σημειώνει η συντάκτης.

Τέλος, στο «τραπέζι» βρίσκεται και το θέμα της επιστροφής στην Ελλάδα των κερδών που αποκομίζουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και κεντρικές τράπεζες ορισμένων κρατών μελών, οι οποίες έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα, ύψους 50-60 δισ. ευρώ, τα οποία αγόρασαν στο 70% της ονομαστικής τους αξίας.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ - [email protected]

Το ΔΝΤ αποφασισμένο για τη θέσπιση του πλαισίου της οριστικής λύσης

Αποφασισμένη να θέσει το πλαίσιο για οριστική λύση για την Ελλάδα προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή όμως που εντός του εκτελεστικού συμβουλίου αλλά και μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του Ταμείου επικρατεί γενικότερος προβληματισμός σχετικά με τη διαχείριση της ελληνικής υπόθεσης και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι το ΔΝΤ θα δεχθεί τη «σαλαμοποίηση» της απόφασης για την Ελλάδα, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που θα καθιστούν το χρέος βιώσιμο. Η μέγιστη παραχώρηση που θα μπορούσε να κάνει ο διεθνής Οργανισμός είναι να συναινέσει να μη γίνει «κούρεμα» των δανείων, υπό την προϋπόθεση ότι όλες οι συνιστώσες της απόφασης για την Ελλάδα θα είναι προχωρημένες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Deutsche Welle από την Ουάσιγκτον, η κα Λαγκάρντ φέρεται να επιμένει μεν στην επίτευξη του στόχου το ελληνικό χρέος να βρίσκεται στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά, μπροστά στον κίνδυνο μιας ευρύτερης αποσταθεροποίησης που θα προκαλούσε η ευθεία σύγκρουση με την Ευρώπη και μία νέα αποτυχία στη λήψη απόφασης για την Ελλάδα, συζητεί την αποδοχή μιας λύσης που, σε πρώτη φάση, δεν θα περιλαμβάνει «κούρεμα» του χρέους, κάτι που εκτιμάται ότι θα επανεξεταστεί μετά τις γερμανικές εκλογές, όταν θα είναι πολιτικά εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει αρχίσει να εφαρμόζει με επιτυχία τις μεταρρυθμίσεις. Σε περίπτωση που επιτευχθεί σήμερα συμφωνία, το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ θα συνεδριάσει για να εκταμιεύσει την επόμενη δόση στην Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου, το πιθανότερο στις 7 του μηνός, ενδεχομένως και λίγες ημέρες αργότερα, εάν η οριστική απόφαση του Eurogroup προκύψει τελικά στις 26 Νοεμβρίου.

Με δεδομένη την αντίθεση της Γερμανίας και άλλων χωρών, ο συμβιβασμός που εξετάζεται εστιάζει σε ένα μείγμα δράσεων, με το οποίο θα επιτυγχάνεται βραχυπρόθεσμα ο στόχος της διασφάλισης της βιωσιμότητας και το οποίο περιλαμβάνει την επαναγορά ομολόγων, τη μείωση των επιτοκίων και την επιστροφή στην Ελλάδα κερδών που έχουν αποκομίσει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Στο πλαίσιο αυτό, αρμόδιες πηγές από την Ουάσιγκτον επεσήμαναν στην DW ότι η επιστροφή των κερδών από την ΕΚΤ συνιστά ουσιαστικά «συμμετοχή του επίσημου τομέα», ενώ η επαναγορά ομολόγων είναι μία ήπια μορφή επιπρόσθετης «συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα».

Πηγη:naftemporiki.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ