2012-11-20 11:46:23
Φωτογραφία για Σταμάτης Φασουλής: «Κάτω από το γέλιο υπάρχει παράπονο»,
Η Βέρα Κρούσκα με τον Σταμάτη Φασουλή

Λοβέρδου Μυρτώ 

Ο ηθοποιός, σκηνοθετεί και παίζει στο καινούργιο έργο του Ακη Δήμου «Οθων και Ποθούλα» στο θέατρο Δημήτρης Χορν,

«Χωρίς νεοελληνικό έργο δεν υπάρχει νεοελληνικό θέατρο»: Ο Σταμάτης Φασουλής ήταν σαφής, παρουσιάζοντας το μεσημέρι της Δευτέρας το θεατρικό «Οθων και Ποθούλα» του Ακη Δήμου, με το οποίο θα κάνει πρεμιέρα το προσεχές Σάββατο (24/11) στο «Δημήτρης Χορν». «Για το καλό όλων μας πρέπει να το στηρίζουμε. Κι εγώ θα συνεχίσω να προσπαθώ να το παρουσιάζω ανάμεσα στο ρεπερτόριο με τα έργα που σκηνοθέτω ή και παίζω». 

Πρεμιέρα το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 21.15 στο θέατρο «Δημήτρης Χορν», Αμερικής 10

Ανάμεσα σε συνεργάτες και φίλους, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός αναφέρθηκε στο έργο που δεν ήταν ακριβώς παραγγελία: «Πρόκειται για μια ουσιαστική και έξυπνη κωμωδία. Κάτω από το λαμπερό της γέλιο υπάρχει ένα παράπονο. Ούτε αγνοεί ούτε κοροϊδεύει, απλώς αναρωτιέται.... Κι αν ξεκίνησε να έχει τον τίτλο "Οθων εναντίον  Οθων", βαφτίστηκε τελικά "Οθων και Ποθούλα" κι έτσι ανεβαίνει. Ενα έργο που συνδυάζει το σύγχρονο με την Ιστορία».


 Μιλώντας για τους συνεργάτες του, ο Σταμάτης Φασουλής σχολίασε τη «συζυγική» σχέση που μοιράζεται με τη Σοφία Φιλιππίδου, η οποία «συνεχίζει να με εκπλήσσει γιατί περπατά πάντα σε τεντωμένο σκοινί. Οπως με τον καιρό καταλαβαίνεις τι το απρόβλεπτο είναι οργανωμένο...». Οσο για τη Βέρα Κρούσκα, θυμήθηκε τη δουλειά τους στη μεγάλη επιτυχία με το «Βίρα τις άγκυρες», υπογραμμίζοντας τη χαρά του που είπε το «ναι» για έναν ρόλο «σπουδαίο» αλλά «μικρό».... 

Το έργο «Οθων και Ποθούλα» πραγματεύεται έναν άλλοτε οικονομικά κραταιό βιοτέχνη που πτωχεύει και αναγκάζεται να εγκαταλείψει τη μεζονέτα του στα βόρεια προάστια για να εγκατασταθεί με τη γυναίκα του στο προικώο της στο Κουκάκι. Θα μπορούσε να είναι μια ακόμη ιστορία στον καιρό της κρίσης. Αλλά δεν είναι. Γιατί ξαφνικά ο Όθων Μολοχάνθης και η σύζυγός του Δωδώνη θα βρεθούν να συγκατοικούν με την Ποθούλα Ραρράκου, Κυρία των Τιμών της Βασίλισσας Αμαλίας και πνεύμα εκ γενετής ανυπότακτο, έναν Αξιωματικό της Χωροφυλακής, ορκισμένο εχθρό της Βαυαροκρατίας, κι ένα νεαρό Εαμίτη έτοιμο για τ’ αντάρτικο. Από αυτή τη συγκατοίκηση δεν μπορεί παρά να κριθεί όχι μόνο το μέλλον της χώρας, αλλά και η τύχη του απελπισμένου Όθωνα, που βρίσκεται ξαφνικά από καταχρεωμένος βιοτέχνης… ηγέτης μιας ανήκουστης επανάστασης. Ανάμεσα στο 1837 και το 2012, με στάση στο 1942, το θεατρικό του Ακη Δήμου διασχίζει την Ελλάδα που «αν και πέφτει συνέχεια του θανατά ποτέ δεν τα τινάζει». 

«Επιθυμία και όχι παραγγελία», χαρακτηρίζει αυτή τη συνεργασία ο Ακης Δήμου καθώς με το έργο του «κλείνει το μάτι στη ζωή» καθώς αποτελεί μια πρόσκληση για χορό, «βαλς, χάλι γκάλι ή και τη Γερακίνα...». Από την πλευρά της η Σοφία Φιλιππίδου μίλησε γι΄αυτή τη «σχέση αγάπης, την ερωτική σχέση» που μοιράζεται με τον Σταμάτη Φασουλή: «Είναι σαν πατάω στη γη και ίπταμαι συγχρόνως, σε αυτή τη χορογραφία που είναι και όπερα μαζί» είπε η ηθοποιός. «Αγαπάμε ό,τι κάνουμε και αγαπιόμαστε μεταξύ μας» είπε στη συνέχεια η Βέρα Κρούσκα ενώ ο Θανάσης Αλευράς νοιώθει ότι κάνει «δεύτερη σχολή» και η Σοφία Φαραζή «ότι εδώ και επτά χρόνια ό Σταμάτης Φασουλής μου μαθαίνει την κωμωδία...».

Εκεί και η Ντένη Βαχλιώτη που υπογράφει τα δέκα αλλά άκρως ενδιαφέροντα κοστούμια της παράστασης, προσθέτοντας άλλη μια θεατρική παραγωγή στη δημιουργική της πορεία.

Η Ταυτότητα της παράστασης

«Οθων και Ποθούλα» του Ακη Δήμου. 

Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής

Σκηνικά: Μαργαρίτα Χατζηϊωάννου

Κοστούμια:  Ντένη Βαχλιώτη

Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα. 

Παίζουν: Σταμάτης Φασουλής, Σοφία Φιλιππίδου, Θανάσης Αλευράς, Σοφία Φαραζή, Κωνσταντίνος Καρβέλης και η Βέρα Κρούσκα. 

Πότε και που

Στο θέατρο Δημήτρης Χορν Αμερικής 10, τηλ. 210 3612.500.

Πρεμιέρα το Σάββατο 24 Νοεμβρίου στις 21.15 

Παραστάσεις: Τετάρτη - Πέμπτη & Σάββατο στις 21.15, Κυριακή στις 18.30.

Αναδημοσιευσα Από Βημα
molibixarti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ