2012-11-20 12:30:08
Φωτογραφία για To ΕΣΥ κλείνει την πόρτα στους χιλιάδες ανασφάλιστους και την ανοίγει... η εφορία
της Κορίνας Καφετζοπούλου

Ένας αναχρονιστικός και πρακτικά μη εφαρμόσιμος νόμος περί έκδοσης βιβλιαρίων απορίας κρατάει «δέσμιους» χιλιάδες ανασφάλιστους Έλληνες – κυρίως επαγγελματίες - οι οποίοι δεν ...μπορούν να αποκτήσουν βιβλιάριο και οφείλουν να πληρώσουν τα νοσήλια τους στα δημόσια νοσοκομεία ... έχουν δεν έχουν, πεθαίνουν δεν πεθαίνουν.

Αν δεν το κάνουν, το χρέος χρεώνεται στην εφορία και διεκδικείται και μετά θάνατον!

Ο νόμος είναι απλός και ξεκάθαρος και η πρώτη δημοσίευση του έγινε επί Χούντας το 1973, για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της περίθαλψης των τότε οικονομικά αδυνάτων.

Σήμερα, 39 χρόνια μετά, και με τους ανέργους να είναι χιλιάδες και υπό άλλες συνθήκες, ο σχετικός νόμος παραμένει σχεδόν ίδιος.

Σύμφωνα με αυτόν αλλά και με άλλες μεταγενέστερες διατάξεις δεν υπάρχει επί της ουσίας ανασφάλιστος Έλληνας για το ελληνικό κράτος (!) υπάρχει μόνο Έλληνας με βιβλιάριο απορίας! Όλοι οι υπόλοιποι (αφού δεν ανήκουν στην κατηγορία των απόρων σύμφωνα με τη γραφειοκρατία) είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν στα δημόσια νοσοκομεία!


Απέναντι από το γράμμα του νόμου υπάρχει και ο όρκος του Ιπποκράτη. Τα νοσοκομεία δεν μπορούν να πετάξουν έξω τον κόσμο αλλά δεν μπορούν να παραβλέψουν και το νόμο!

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων κάνουν «έρευνα» πριν αποφασίσουν αν θα χορηγήσουν δωρεάν υπηρεσίες σε ανασφάλιστους διότι και οι δαπάνες για την υγεία είναι εξίσου περιορισμένες.

Παρά το γεγονός ότι με ανθρωπιά αλλά ταυτοχρόνως με φειδώ αντιμετωπίζονται πολλά ανθρώπινα δράματα από τα νοσοκομεία κατακόρυφα έχουν ανέβει και οι δαπάνες των νοσοκομείων για τους ανασφάλιστους σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το κόστος των παροχών υπηρεσιών υγείας σε ανασφάλιστους Έλληνες και αλλοδαπούς στο ΠΑΓΝΗ το 2011 ανήλθε στο 1.050.000 ευρώ . Μέχρι τον Αύγουστο του 2012, στο ίδιο νοσοκομείο, αυτό το ποσό ανέρχεται στα 800 χιλιάδες ευρώ με τα εξής δεδομένα:

Πρώτον όλα τα παιδιά μέχρι 18 ετών νοσηλεύονται δωρεάν ανεξαρτήτως αν οι γονείς έχουν ασφάλεια ή όχι (σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου υγείας).

Δεύτερον έχουν αυξηθεί τα βιβλιάρια που εκδίδονται από την πρόνοια.

Τα ποσά αυτά, το 2010, ήταν κατά αρκετές χιλιάδες ευρώ ... προς τα κάτω.

Νόμος της Χούντας και με τις … ευλογίες του παπά

Για την ιστορία αυτός ο νόμος δημοσιεύθηκε το 1973 (Π.Δ 57/1973) και τότε ήταν επίκαιρος αφού λόγο είχε μέχρι και ο παπάς!

Τώρα πλέον χαρακτηρίζεται ανεπίκαιρος κυρίως για τους επαγγελματίες που δεν μπορούν να καταβάλουν τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία με αποτέλεσμα νη μην μπορούν να πάρουν βεβαίωση για παραλαβή βιβλιαρίου απορίας.

Για να εκδοθεί αυτό το βιβλιάριο από την υπηρεσία της πρόνοιας απαιτούνται εκτός από την κάρτα ανεργίας και κάποια «εύκολα» δικαιολογητικά, χαρτιά από την εφορία, το ένα ότι δεν υποχρεούσαι να υποβάλεις φορολογική δήλωση, και χαρτί από το ασφαλιστικό σου ταμείο ότι δεν υπάρχει οικονομική διαφορά ή ότι αδυνατείς να καταβάλεις τις εισφορές σου.

Το ταμείο βέβαια στο οποίο οφείλεις, αυτό το χαρτί δεν το μοιράζει απλόχερά ενώ σε περίπτωση πτώχευσης απαιτείται η δικαστική απόφαση.

Πως θα αποδείξεις ότι είσαι φτωχός;

Διότι αν δεν το αποδείξεις και αρρωστήσεις βαριά θα πρέπει να πληρώσεις για να νοσηλευτείς στο δημόσιο νοσοκομείο. Υπάρχουν βέβαια και άλλες δυο επιλογές για την κατηγορία της πλειοψηφίας χιλιάδων ανασφάλιστων που δεν ανήκουν στην κατηγορία "των απόρων" όπως ορίζεται από τη νομοθεσία.

Να κάνεις διακανονισμό ή σε περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει αυτό, το χρέος από τα νοσήλια πιστώνεται στην εφορία και το διεκδικεί ... ζεις ή πεθάνεις!

Αν ζήσεις και καταφέρεις να ορθοποδήσεις έχει καλώς. Αν πεθάνεις, το χρέος συνεχίζει να υπάρχει και το πληρώνει η οικογένεια. Αν και πάλι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα τότε οι συγγενείς αποποιούνται των δικαιωμάτων της κληρονομιάς - σε περίπτωση που άφησες κάτι πίσω!

Αυτή είναι η νομοθεσία και η τραγελαφικότητα της.

Με νόμο του Παπάγου η δωρεάν δημόσια υγεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νόμος του κράτους είναι επίσης και οι παροχές υγείας, ισότιμα, προς κάθε πολίτη. Πρόκειται για νομοθέτημα που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Αλέξανδρου Παπάγου το 1953 (2592/1953) και έθεσε τις βάσεις για το εθνικό σύστημα υγείας αφού ρητά και ξεκάθαρα στο άρθρο 1 αναφέρεται ότι:

"Το κράτος έχει την ευθύνη για την παροχή υπηρεσιών υγείας στο σύνολο των πολιτών και οι υπηρεσίες υγείας παρέχονται ισότιμα σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από την οικονομική, κοινωνική και επαγγελματική του κατάσταση, μέσα από ενιαίο και αποκεντρωμένο εθνικό σύστημα υγείας, που οργανώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου αυτού», όμως στην Ελλάδα του 2012 αυτό είναι όνειρο θερινής νυκτός εξαιτίας άλλων νόμων".

Τα ανθρώπινα δράματα

Όμως η ανθρώπινη ζωή δεν μετριέται σε νούμερα για αυτό και πολλά είναι τα δράματα που εκτυλίσσονται στους διαδρόμους των νοσοκομείων όλης της χώρας και φυσικά στα δύο μεγάλα του νομού Ηρακλείου.

Υπάρχουν περιπτώσεις με ανασφάλιστες ετοιμόγεννες που έφτασαν στο νοσοκομείο την τελευταία στιγμή, δηλαδή τη στιγμή που έσπασαν τα νερά!

Υπάρχουν ασθενείς (ανασφάλιστοι) που έπαθαν έμφραγμα κατά τη διάρκεια της εξέτασης ή έξω από το νοσοκομείο.

Υπάρχουν οι χρόνιες παθήσεις και οι ογκολογικοί ασθενείς, παλαιοί και νέοι, που η ασθένεια χτύπησε την πόρτα τους, τώρα που δεν έχουν βιβλιάριο.

Το δράμα των ογκολογικών ασθενών μάλιστα περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο η πρόεδρος του συλλόγου «Ευ ζω με τον Καρκίνο» κ. Μαρία Τζανάκη: «Δε μιλάμε απλά για επιδείνωση των προβλημάτων ακυρώνεται το δικαίωμα του ασθενή στην περίθαλψη», είπε η ίδια στο MadeinCreta.

Στο χάος αυτό, μοναδικό παρήγορο στοιχείο είναι ... η ανθρωπιά, που παρά τις αντίξοες συνθήκες δε χάνεται! Είναι συγκλονιστικό το ότι οι καρκινοπαθείς αλλά και οι οικογένειές τους προσφέρουν τα φάρμακά τους στα κοινωνικά ιατρεία, αν αλλάξει η θεραπεία τους ή σε περίπτωση που ο ασθενής καταλήξει. Έχουν το κουράγιο, μέσα στον πόνο και τη θλίψη τους, να προσφέρουν στα κοινωνικά ιατρεία εκτός από τα φάρμακα, επίσης ιατρικά βοηθήματα - μέχρι και περούκες - για να βοηθήσουν άλλους καρκινοπαθείς που αυτή τη στιγμή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην ακριβή θεραπεία τους.

Όσοι είναι ανασφάλιστοι πάντως, με δισταγμό επισκέπτονται πλέον τα νοσοκομεία, διότι δεν ξέρουν τι τους περιμένει στο ταμείο.

Από τη μαύρη εργασία στη άσπρη φούσκα

Κατά τη διάρκεια της έρευνας του MadeinCreta, αφού με έκπληξη πληροφορηθήκαμε από υπηρεσία ότι "δεν υπάρχει ανασφάλιστος στην Ελλάδα!", διότι το βιβλιάριο απορίας καλύπτει όλες τις περιπτώσεις των αναξιοπαθούντων (!) τέθηκε, μεταξύ άλλων, και το εξής ερώτημα:

- Ποιος φταίει αν δεν μπορεί τώρα να πληρώσει τις οφειλές του, προς τον ασφαλιστικό του φορέα; Ο ανασφάλιστος ή το κράτος - εννοώντας σαφώς τον ανασφάλιστο (!) η απάντηση του MadeinCreta είναι η εξής:

«Κάποιοι θα πρέπει να φρεσκάρουν τη μνήμη τους για τα πολλά δις. που χάθηκαν από την εισφοροδιαφυγή, τις ανείσπρακτες οφειλές και τη λεηλασία στην πλάτη των εργαζομένων από την ανασφάλιστη εργασία, την εμπλοκή των τραπεζών στα αποθεματικά, την περίοδο της «λευκής φούσκας» του χρηματιστηρίου την περίοδο 1999-2002 και το τζογάρισμα σημαντικού ποσοστού των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και φυσικά το κούρεμα των ομολόγων και άλλες «λεπτομέρειες» που σχετίζονται την κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος».

Για όλα αυτά λοιπόν ποιος φταίει ή μάλλον ποιος πληρώνει τη νύφη με την ίδια του τη ζωή;

Τα συμπεράσματα δικά σας.

madeincreta.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ