2012-11-20 12:56:10
Φωτογραφία για Το FBI στα… χνάρια της κόρης του Στάλιν
Μόλις χθες το FBI έδωσε στη δημοσιότητα αρχεία που φύλασσε δεκαετίες ολόκληρες, για την ακρίβεια από την ημέρα αποστασίας της κόρης του Στάλιν στις ΗΠΑ, το 1967. Η Svetlana Alliluyeva, όπως ήταν γνωστή στη Σοβιετική Ένωση, μετονομάστηκε σε Lana Peters και επέλεξε μία διαφορετική ζωή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αποστασία της στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου ντρόπιασε τους Κομμουνιστές της χώρας της, ενώ κατέστησε εκείνη διάσημη συγγραφέα. Το FBI από την πρώτη ημέρα παρακολουθούσε τη γυναίκα και κρατούσε αρχεία με τις κινήσεις.

Πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Associated Press έγγραφα που την αφορούσαν, αποδεικνύοντας ότι κάθε βήμα και κίνησή της παρακολουθούνταν στενά από άνδρες ασφαλείας, καθώς υπήρχε ο φόβος ότι η αποστασία της είχε σημαντική επίδραση σε όσους από το σοβιετικό μπλοκ σκέπτονταν κάτι παρόμοιο.

Η Lana Peters πέθανε πέρυσι σε οίκο ευγηρίας του Ουισκόνσιν σε ηλικία 85 ετών και πλέον όλα τα αρχεία έρχονται στο φως αποκαλύπτοντας το κλίμα της εποχής κι όλα τα ιστορικά στοιχεία που την περιέβαλαν. Το FBI διατηρούσε αρχείο από το τέλος της δεκαετίας του 1960 και βασίζεται κυρίως σε μαρτυρίες πληροφοριοδοτών για το πώς η άφιξη της Svetlana Alliluyeva επηρέασε τις διεθνείς σχέσεις εκείνη την εποχή.

ΠΗΓΗ: NY DAILY NEWS
enimerotiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ