2023-07-20 16:27:42
Φωτογραφία για Σαν σήμερα: οι πρώτοι αστροναύτες αφήνουν τα χνάρια τους στη ΣελήνηΊδρυμα Ευγενίδου / Eugenides Foundation

Σαν σήμερα: οι πρώτοι αστροναύτες αφήνουν τα χνάρια τους στη Σελήνη

Το Apollo 11, η θρυλική αποστολή που μετέφερε τους αστροναύτες Neil Armstrong, Michael Collins και Edwin “Buzz” Aldrin στη Σελήνη, εκτοξεύθηκε στις 16 Ιουλίου 1969.

Τα 20 και πλέον χρόνια του σκληρού ανταγωνισμού μεταξύ της τότε Σοβιετικής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για την κατάκτηση του Διαστήματος, πλησίαζαν προς το τέλος τους.

Περίπου 4 μέρες αργότερα, στις 16:17 ώρα Χιούστον της 20ής Ιουλίου, η φωνή του Armstrong ενημέρωνε το Κέντρο Ελέγχου: «Χιούστον, εδώ η Βάση της Γαλήνης. Ο Αετός προσεδαφίστηκε».

Η σεληνάκατος, έχοντας εξαντλήσει σχεδόν όλα της τα καύσιμα, περνούσε στην ιστορία ως η πρώτη που μετέφερε ανθρώπους σε ένα άλλο ουράνιο σώμα του Ηλιακού συστήματος.

Αργότερα την ίδια ημέρα, ο Armstrong έκανε το πρώτο του βήμα στην επιφάνεια της Σελήνης, διατυπώνοντας τη φράση που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην ιστορία: «Ένα μικρό βήμα για τον άνθρωπο, ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα».


Οι Armstrong και Aldrin, εκτός από ορισμένα επιστημονικά όργανα, άφησαν στην επιφάνεια της Σελήνης μία αμερικανική σημαία και μία επιγραφή με τις υπογραφές των τριών αστροναυτών και του τότε προέδρου Richard Nixon, που σε ελεύθερη μετάφραση έγραφε: «Εδώ, άνθρωποι από τον πλανήτη Γη πάτησαν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Σελήνη, τον Ιούλιο του 1969 μ.Χ. Ήλθαμε ειρηνικά και εξ ονόματος ολόκληρης της ανθρωπότητας».

Η επιστροφή των αστροναυτών στη Γη έγινε στις 24 Ιουλίου με την προσθαλάσσωσή τους στον βόρειο Ειρηνικό ωκεανό, όπου και τους περισυνέλεξε το αεροπλανοφόρο USS Hornet.

Περισσότερες πληροφορίες για τον αμερικανοσοβιετικό ανταγωνισμό για την κατάκτηση του Διαστήματος, καθώς και για το πρόγραμμα Apollo, μπορείτε να αντλήσετε από το βιβλίο της ψηφιακής παράστασης «Από την Γη στην Σελήνη», στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.eef.edu.gr/media/3689/e_s00013.pdf

Ο “Buzz” Aldrin στην επιφάνεια της Σελήνης, σε φωτογραφία που ελήφθη από τον Neil Armstrong.
© NASA
tinanantsou.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ