2012-11-20 15:46:10
Φωτογραφία για Διπλό τσεκούρι κάθε μήνα λόγω των αναδρομικών μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια
Οι μειώσεις στους μισθούς και τις συντάξεις που παίρνουν οι εργαζόμενοι στα ειδικά μισθολόγια θα είναι ακόμα μεγαλύτερες τους αμέσως προσεχείς μήνες, καθώς το κράτος θα παρακρατήσει αναδρομικά και όσα χρήματα είχαν λάβει οι συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες από 1ης Αυγούστου.

Δηλαδή, εκτός από τις περικοπές που θα υποστούν από 1ης Ιανουαρίου 2013 στους μισθούς και τις συντάξεις τους όσοι εργάζονται ή παίρνουν σύνταξη από τα ειδικά μισθολόγια (καθηγητές, γιατροί, στρατιωτικοί, διπλωματές, δικαστές, αστυνομικοί, κλπ), θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται ακόμα περισσότερο, τουλάχιστον 100 ευρώ το μήνα. Κι αυτό γιατί το δημόσιο θα τους παρακρατήσει αναδρομικά μέρος των μισθών και των συντάξεων που έλαβαν από τον προηγούμενο Αύγουστο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, οι παρακρατήσεις από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη, θα γίνουν μέχρι και σε 12 δόσεις και θα αφορούν τις αποδοχές που είχαν από 1ης Αυγούστου μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2012
. Το ελάχιστο ποσό της δόσης θα είναι 100 ευρώ το μήνα και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τα 450 ευρώ. Ως «ταβάνι» έχει τεθεί μόνο το ύψος του μισθού του ερχόμενου Ιανουαρίου, ενώ οι αναδρομικές περικοπές πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2013.

Αναλυτικότερα οι αναδρομικές παρακρατήσεις θα γίνουν ως εξής:

Για ποσά έως 100 ευρώ, εφάπαξ.

Για ποσά έως 250 ευρώ, σε δύο ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για ποσά έως 500 ευρώ, σε τρεις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για ποσά έως 750 ευρώ, σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για ποσά έως 1.000 ευρώ, σε πέντε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για ποσά έως 1.500 ευρώ, σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για ποσά έως 2.000 ευρώ, σε επτά ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για ποσά έως 2.500 ευρώ, σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για ποσά έως 3.000 ευρώ, σε εννιά ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για ποσά έως 4.000 ευρώ, σε δέκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για ποσά έως 5.000 ευρώ, σε έντεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Για ποσά άνω των 5.000 ευρώ, σε δώδεκα ισόποσες μηνιαίες δόσεις.

Τα ποσά αναφέρονται σε αυτά που προκύπτουν από τις μεικτές αποδοχές ή τη μεικτή σύνταξη του υπαλλήλου, λειτουργού, στρατιωτικού ή συνταξιούχου, αφαιρουμένων των προβλεπόμενων κρατήσεων.

Παραδείγματα

Καθηγητής πανεπιστημίου με μείωση αποδοχών 240 ευρώ το μήνα, πρέπει να επιστρέψει 1200 ευρώ συνολικά για κάθε μήνα από τον Αύγουστο ως το Δεκέμβριο. Θα κληθεί να τα δώσει σε 6 δόσεις, δηλαδή 200 ευρώ το μήνα. Άρα, εκτός από την μείωση στον μισθό του Ιανουαρίου, θα έχει επιπλέον παρακράτηση 200 ευρώ το μήνα, δηλαδή θα λαμβάνει 240+200= 440 λιγότερα το μήνα μέχρι τον Ιούνιο.

Δικαστής με μείωση αποδοχών 600 ευρώ το μήνα, πρέπει να δώσει πίσω 3000 ευρώ. Το κράτος θα τα παρακρατήσει σε 9 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, δηλαδή εκτός από τη «κανονική» μείωση του μισθού του, θα παίρνει 333 ευρώ λιγότερα. Συνολικά θα παίρνει 600+333=933 ευρώ λιγότερα μέχρι τον επόμενο Σεπτέμβριο.

Σε μια καλύτερη περίπτωση, αξιωματικός της Αστυνομίας που χάνει 100 ευρώ το μήνα, και έχει να επιστρέψει 500 ευρώ για το διάστημα Αυγούστου-Δεκεμβρίου, θα κληθεί να τα δώσει σε 3 ισόποσες δόσεις, ή 166 ευρώ το μήνα. Συνολικά, για τρεις μήνες, θα παίρνει 100+166 ευρώ=266 ευρώ λιγότερα από ότι παίρνει τώρα.

Η χειρότερη περίπτωση είναι στους ανώτατους δικαστικούς. Εκεί, οι αναδρομικές παρακρατήσεις φτάνουν ή και ξεπερνούν τα 1000 ευρώ το μήνα και συνολικά τα 5000 ευρώ. Θα τα δώσουν πίσω σε 12 δόσεις, ή 416 ευρώ το μήνα. Δηλαδή θα ένας ανώτατος δικαστικός θα παίρνει για τους επόμενους 12 μήνες 1416 ευρώ λιγότερα από ότι παίρνει σήμερα Και σε όσους βγήκαν πρόσφατα στη σύνταξη

Στην περίπτωση, κατά την οποία λειτουργός, υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει αποδοχές, στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του κοινοποιούμενου νόμου μείωση, τα ποσά θα παρακρατηθούν συμψηφιστικά από τη σύνταξή του ή σε περίπτωση μεταβίβασης αυτής, από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του.

Στην περίπτωση που λειτουργός, υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο, πλην της περίπτωσης της συνταξιοδότησης, και έχει εισπράξει αποδοχές, στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη μείωση, τα σχετικά ποσά θα πρέπει να επιστραφούν εφάπαξ.

Πηγή: iefimerida
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ