2012-11-20 16:05:06
Φωτογραφία για Δημόσιο με το πιστόλι στον κρόταφο
Βροχή από Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και 14 υπουργικές αποφάσεις αναμένεται στο κρίσιμο 24ωρο που απομένει έως την έναρξη του αυριανού Eurorgoup.

Η κυβέρνηση προσδοκά το πράσινο φως για την εκταμίευση της σούπερ δόσης των 45 δισ. ευρώ, μετά και την απαιτούμενη έγκριση από τα εθνικά κοινοβούλια, και ελπίζει σε θετική έκθεση για τη διαχειρισιμότητα του ελληνικού χρέους το 2020, με ένα πλέγμα παρεμβάσεων -χωρίς κούρεμα-, το. οποίο όπως όλα δείχνουν είναι προ των πυλών.

Η κυβέρνηση και η τρόικα ήταν σε συνεχή επικοινωνία όλο το Σαββατοκύριακο, ενώ ο Γιάννης Στουρνάρας και ο Χρήστος Σταϊκούρας βρίσκονται επίσης σε διαρκή επικοινωνία με το Μέγαρο Μαξίμου. Στην τελική ευθεία ικανοποίησης των προαπαιτούμενων δράσεων, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών φαίνεται να επιχειρεί να αποκλείσει κάθε πιθανή «έκπληξη» η οποία θα οδηγούσε σε νέες αναβολές.

Δύο φορές το Σαββατοκύριακο μίλησε στο τηλέφωνο με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε, ο οποίος φέρεται να του διεμήνυσε ότι όλα πρέπει να έχουν κλείσει από την πλευρά της Ελλάδας έως την Τρίτη το πρωί.


Σε αυτό το πλαίσιο, και ενώ η κόντρα Ε.Ε. - ΔΝΤ φαίνεται να οδεύει σε συμβιβασμό, χωρίς κούρεμα προς το παρόν, ο οποίος όμως, όπως όλα δείχνουν, δεν αλλάζει το χρονοδιάγραμμα διαχειρισιμότητας του ελληνικού χρέους (παραμένει ο στόχος του 2020 για χρέος 120% του ΑΕΠ), η ελληνική πλευρά κλείνει κάθε εκκρεμότητα με δύο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. 

Ορισμένες διατάξεις συναντούν αντιδράσεις, άλλες φαίνονται αυτονόητες και επιβεβαιώνουν κατά ορισμένους ότι έπρεπε να έρθει η τρόικα για να σταματήσει, για παράδειγμα, η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος από τις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ.

Με τις ΠΝΠ επιλογή που επιστρατεύεται τόσο για λόγους ταχύτητας όσο και για λόγους αποφυγής πιθανών κοινοβουλευτικών σκοπέλων -τα μέτρα ψηφίστηκαν από 153 βουλευτές με νύχια και με δόντια-, η κυβέρνηση καθιερώνει «σφιχτό κορσέ» αυτόματων περικοπών δαπανών σε ΔΕΚΟ, ΟΤΑ και νοσοκομεία, ενώ ορίζεται ότι δήμοι που χάνουν τον δρόμο τους επί του προϋπολογισμού θα πληρώνουν με νέους τοπικούς φόρους τις αποκλίσεις. Κοινώς, ο δήμαρχος θα αποχαιρετά την καρέκλα του.

Ειδικότερα, προβλέπονται:

· Κάθε φορέας που παίρνει κρατικό χρήμα (ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, νοσοκομεία, ΝΠΔΔ) θα πρέπει να υποβάλλει έως τις 31 Ιανουαρίου τον προϋπολογισμό του στο ΓΛΚ. Αν δεν το κάνει, κάθε δαπάνη του, πλην μισθών και συντάξεων, είναι παράνομη. · Αν υπάρξουν αποκλίσεις επί των προϋπολογισμών των ΔΕΚΟ πάνω από 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα, επιβάλλεται αυτόματη μείωση των λειτουργικών δαπανών και αναστέλλεται η καταβολή των αποδοχών στα μέλη του Δ.Σ. Αν η απόκλιση παγιωθεί σε ετήσια βάση, τα μέλη του Δ.Σ. θα πρέπει να ξεχάσουν τις θέσεις τους. Προβλέπεται απόλυση.

· Στους ΟΤΑ οι αποκλίσεις πάνω από 10% για δύο συνεχόμενα τρίμηνα θα φέρουν υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων, αλλά και αύξηση των τοπικών φόρων. Ήδη στο πολυνομοσχέδιο του ενός άρθρου και των δεκάδων μέτρων προβλέπεται ότι οι συγκεκριμένοι δήμοι θα είναι υποχρεωμένοι να αυξήσουν έως και στο 3 τοις χιλίοις τον συντελεστή του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική τους περιφέρεια, καθώς και να προχωρήσουν σε αύξηση από 0,5% έως και 2% των τελών επί των ακαθάριστων εσόδων που επιβάλλονται στα καταστήματα και του τέλους παρεπιδημούντων που καταβάλλουν στους δήμους οι ξενοδόχοι.

· Στα υπουργεία αποκλίσεις πάνω από 10% θα κάνουν τον υπουργό «υπάλληλο» του επιτρόπου που θα τοποθετείται, αν και μάλλον υπουργός που θα χάνει τον στόχο θα χάνει και την καρέκλα.

· Όλα τα έσοδα του ΤΑΙΠΕΔ θα μεταφέρονται αυτόματα στον ειδικό λογαριασμό που θα τηρείται στην ΤτΕ, αλλά με αυξημένη εποπτεία από τον EFSF. Οπως αναφέρεται στον ειδικό λογαριασμό θα περνά εντός 10 ημερών τα έσοδα που έχει το ΤΑΙΠΕΔ από την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων (αφού αφαιρεθούν τα έξοδα του Ταμείου) αλλά και οι εισροές από EFSF καθώς και τα χρηματικά ποσά από την συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου στην εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους.
Kafeneio
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ