2012-11-20 16:43:01
Φωτογραφία για Γνωστός του Μπρέϊβικ ο επιστήμονας που ήθελε να ανατινάξει το πολωνικό κοινοβούλιο με τέσσερις τόνους εκρηκτικών !
Πολωνοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν σήμερα πως συνέλαβαν εξτρεμιστή ο οποίος σχεδίαζε να πυροδοτήσει όχημα παγιδευμένο με τέσσερις τόνους εκρηκτικών έξω από το κοινοβούλιο, όταν μέσα στο κτίριο βρισκόταν ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε μάλιστα ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στον άνδρα αυτόν και τον Νορβηγό ακροδεξιό εξτρεμιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους πέρυσι στη Νορβηγία. Ο Τουσκ σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο ύποπτος για τον σχεδιασμό βομβιστικής επίθεσης "δεν έκρυβε τον θαυμασμό του" για τον Μπράιβικ. Επίσης υπογράμμισε ότι μια ανάλυση των επαφών που είχε ο Μπρέιβικ στο εξωτερικό βοήθησαν την πολωνική αστυνομία να οδηγηθεί στον ύποπτο που συνελήφθη.

 Εισαγγελείς δήλωσαν πως ο άντρας αυτός, επιστήμονας που διδάσκει στο πανεπιστήμιο της Κρακοβίας, είχε συγκεντρώσει ένα μικρό οπλοστάσιο εκρηκτικών υλών, όπλων, πυροκροτητών και προσπαθούσε να πείσει και άλλους να τον βοηθήσουν
. Βίντεο που βρέθηκε στην κατοχή του συλληφθέντα έδειχνε μια δοκιμή της έκρηξης που προκάλεσε ένα μεγάλο κρατήρα, διευκρίνισαν οι εισαγγελείς. Η πολωνική κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές που πρόσκεινται στις έρευνες, μετέδωσε πως ο ύποπτος σκόπευσε να αντιγράψει τις μεθόδους του νορβηγού Αντερς Μπέριγκ Μπράιβικ, ο οποίος σκότωσε 77 ανθρώπους στο Όσλο, επικαλούμενος ρατσιστικά κίνητρα.

 "Ο ύποπτος δεν ανήκει σε πολιτική οργάνωση ή κόμμα. Ισχυρίζεται πως τα κίνητρά του ήταν εθνικιστικά, αντισημιτικά και ρατσιστικά", τόνισε ο εισαγγελέας Πιοτρ Κράσον.

 "Έκανε αναγνωριστικές κινήσεις στη συνοικία του κοινοβουλίου και παρακολουθούσε τις μετακινήσεις του προέδρου Μπρόνισλαβ Κομορόφσκι. Το κτίριο ήταν ο στόχος της επίθεσης", πρόσθεσε ο εισαγγελέας. Νωρίτερα σήμερα, οι εισαγγελείς ανακοίνωσαν πως οι νομικές διαδικασίες εναντίον του υπόπτου άρχισαν στις 5 Νοεμβρίου και πως την υπόθεση ανέλαβε η Υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας της Πολωνίας.

"Η υπόθεση φαίνεται πολύ σοβαρή. Ξέρουμε πως πιθανοί στόχοι ήταν ο πρόεδρος, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Πάβελ Γκρας.                       
Eglimatikotita
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ