2012-11-20 16:57:10
Φωτογραφία για Μπουτάρης: Ευθύνες στον Παπαγεωργόπουλο για την «μαύρη τρύπα» των 51,4 εκατ. ευρώ
Ευθύνες στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο και τον άλλοτε στενό του συνεργάτη γενικό γραμματέα του δήμου Μιχάλη Λεμούσια, για την «μαύρη τρύπα» των 51,4 εκατ. ευρώ στα ταμεία του δήμου, επέρριψε κατά την κατάθεση του ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ο νυν δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης «Είναι αδιανόητο να πιστέψω ότι ο Σαξώνης και οι διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας έκαναν όλη αυτή την ιστορία, χωρίς να είναι σε γνώση των πολιτικών προϊσταμένων τους», είπε ο Γ. Μπουτάρης.

Για τον πρώην δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο είπε: «Πιστεύω ότι συμμετείχε. Παρασύρθηκε. Το χρήμα είναι κακός σύμβουλος», ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του τόνισε ότι δεν υπάρχει δήμαρχος που θέλει να κάνει χρηστή διοίκηση και να μην ξέρει τι υπάρχει στο ταμείο του.

Σε ό,τι αφορά τον πρώην γενικό γραμματέα του δήμου Μ. Λεμούσια σημείωσε: «Ήταν το λύνειν και το δένειν του δήμου. Ήταν το δεξί χέρι του δημάρχου, ο κολλητός του. Δεν γινόταν τίποτα στο δήμο αν δεν περνούσες από τον «πάγκο» του Λεμούσια». Μάλιστα είπε ότι ο άλλοτε γραμματέας του δήμου λειτουργούσε με την αντίληψη «l’ etat c’ est moi» (σ.σ. «το κράτος είμαι εγώ»).


Όσον αφορά τον ισχυρισμό των δύο παραπάνω ότι δεν γνώριζαν τον βασικό κατηγορούμενο για την υπεξαίρεση, πρώην ταμεία Π. Σαξώνη, ο Γ. Μπουτάρης επισήμανε: «Είναι δυνατόν να μην ξέρανε τον Σαξώνη; Όλος ο κόσμος ήξερε ότι είναι το χαϊδεμένο παιδί του δήμου».

Για το εάν η υπεξαίρεση γινόταν εν αγνοία του τέως δημάρχου τόνισε: «Να δεχθώ ότι θα τον δουλέψεις μία, δύο φορές. Δέκα χρόνια να μην πήρε χαμπάρι, δεν γίνεται».

Για ενδεχόμενες ευθύνες των αντιδημάρχων Οικονομικών ο κ. Μπουτάρης εξέφρασε την άποψη ότι όταν αντιλήφθηκαν το σκάνδαλο είπαν «μακριά από μένα». Ταυτόχρονα, διατύπωσε την πεποίθησή του ότι οι διευθυντές της Ταμειακής Υπηρεσίας είχαν απόλυτη γνώση για το σκάνδαλο και ως εκ τούτου είναι συνένοχοι.

Εντύπωση προκάλεσαν οι βαρύτατοι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο Γ. Μπουτάρης περιγράφοντας τόσο τη διοίκηση στο δήμο Θεσσαλονίκης επί Β. Παπαγεωργίοπουλου αλλά και την κατάσταση που βρήκε όταν ανέλαβε αυτός το «τιμόνι» του δήμου: «Υπήρχε ένα δημαρχο-κεντρικό σύστημα», είπε, προκαλώντας την παρέμβαση του εισαγγελέα της έδρας που παρατήρησε ότι «αυτό μας παραπέμπει στον Μεσαίωνα». «Μεσαίωνα είχαμε», ήταν η απάντηση του νυν δημάρχου.

Παράλληλα, μίλησε για «ομερτά» και «συμμορία» στο δήμο, σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες συγκάλυψης του σκανδάλου, τονίζοντας ότι «όλοι αλληλοϋποστηρίζονταν κι όλοι λέγανε δεν ξέρω, δεν είδα».

Ακόμη, υποστήριξε ότι ανέλαβε έναν δήμο που είχε χρέος 42 εκατ. ευρώ προς προμηθευτές, ενώ οι υποχρεώσεις προς την Εφορία ήταν 7,5 εκατ. ευρώ και τα πρόστιμα 22 εκατ. ευρώ.

Ο Γ. Μπουτάρης παρατήρησε ότι δεν διακατέχεται από εκδικητική μανία προς τον προηγούμενο δήμαρχο. «Αν έκανε λάθος να πάει φυλακή. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα 51 εκατ. ευρώ του δήμου».

Η κατάθεσή του συνεχίζεται με τις ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής και των συνηγόρων υπεράσπισης.

Πηγή: news247.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ