2012-11-20 19:27:03
Φωτογραφία για Βρετανία: Νέες κατηγορίες για τα πρώην στελέχη του Μέρντοκ
Βρετανοί εισαγγελείς ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα απαγγείλουν κατηγορίες εις βάρος του Άντι Κόλσον, πρώην σύμβουλου επικοινωνίας του πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της πρώην διευθύνουσας συμβούλου του ομίλου News International του Ρούπερτ Μέρντοκ, Ρεμπέκα Μπρουκς, για... χρηματισμό δημόσιων αξιωματούχων στο πλαίσιο του σκανδάλου με τις τηλεφωνικές υποκλοπές σε εφημερίδες του ομίλου.

Ο Κόλσον διετέλεσε σύμβουλος επικοινωνίας του πρωθυπουργού από το 2007 ως το 2011, ενώ η Μπρουκς υπήρξε το "δεξί χέρι" του Μέρντοκ. Οι Κόλσον και Μπρουκς αντιμετωπίζουν ήδη κατηγορίες που σχετίζονται με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών στην ταμπλόιντ του Μέρντοκ News of the World, που τελικά έκλεισε.Οι κατηγορίες προκύπτουν από μία ευρύτερη έρευνα για τον βρετανικό Τύπο που ξεκίνησε ύστερα από τις αποκαλύψεις ότι δημοσιογράφοι στη συγκεκριμένη ταμπλόιντ ιδιοκτησίας του Ρούπερτ Μέρντοκ, η οποία στη συνέχεια έκλεισε, υπέκλεπταν τηλεφωνικές συνομιλίες διαφόρων προσώπων για να εξασφαλίσουν


ελκυστικά ρεπορτάζ.

Ο Κόλσον ήταν αρχισυντάκτης της News of the World από το 2003 ως το 2007 προτού αναλάβει τη θέση του συμβούλου επικοινωνίας του Κάμερον, όπου παρέμεινε από το 2007 ως το 2011. Οι νέες αυτές κατηγορίες αναμένεται να θέσουν και πάλι το ερώτημα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής του Κόλσον από τον πρωθυπουργό.

Κατηγορίες για συνωμοσία σε χρηματισμό δημοσίων υπαλλήλων πρόκειται να απαγγελθούν και εις βάρος της Μπρουκς. "Συμπεράναμε, ύστερα από προσεκτική εξέταση των στοιχείων, ότι εναντίον των Κλάιβ Γκούντμαν (πρώην δημοσιογράφος της News of the World σε θέματα που αφορούν τη μοναρχία) και Αντι Κόλσον, πρέπει να απαγγελθούν κατηγορίες για συνωμοσία", δήλωσε η Άλισον Λέβιτ από το γραφείο του εισαγγελέα. "Οι κατηγορίες συνδέονται με τον χρηματισμό δημόσιων αξιωματούχων με αντάλλαγματην παροχή πληροφοριών, περιλαμβανομένου ενός τηλεφωνικού καταλόγου των Ανακτόρων, γνωστού και ως "Πράσινο Βιβλίο", που περιέχει τα τηλέφωνα επικοινωνίας μελών της βασιλικής οικογένειας και του προσωπικού των Ανακτόρων".

Οι Μπρουκς και Κόλσον αντιμετωπίζουν ήδη κατηγορίες που συνδέονται με τις τηλεφωνικές υποκλοπές—το σκάνδαλο που έπληξε τον κολοσσιαίο μιντιακό όμιλο του Μέρντοκ και προκάλεσε τριγμούς στο βρετανικό πολιτικό κατεστημένο αποκαλύπτοντας τους στενούς δεσμούς ανάμεσα στην κυβέρνηση και σε μερίδα του

Τύπου.

Η Μπρουκς αντιμετωπίζει κατηγορίες μαζί με τον σύζυγό της και με μέλη του προσωπικού της εφημερίδας, επειδή φέρονται ότι επιχείρησαν να παρακωλύσουν την έρευνα της αστυνομίας.

Η βρετανική αστυνομία ξεκίνησε να ερευνά τις κινήσεις δημοσιογράφων της εφημερίδας News of the World τον περασμένο χρόνο όταν έγινε γνωστό ότι κάποιοι από αυτούς επιδίδονταν σε τηλεφωνικές υποκλοπές.

Αντιμέτωπος με το σκάνδαλο ο Μέρντοκ έκλεισε την κυριακάτικη αυτή εφημερίδα τον περασμένο χρόνο και στη συνέχεια συστάθηκε ειδική επιτροπή για τη διερεύνηση του σκανδάλου με τη συνεργασία της αστυνομίας.

Έκτοτε, η αστυνομία συνέλαβε 52 ανθρώπους σε σχέση με την κατηγορία του χρηματισμού δημόσιων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων και μέλη του προσωπικού της καθημερινής ταμπλόιντ του Μέρντοκ Sun, καθώς και αστυνομικούς και ένα μέλος των ενόπλων δυνάμεων.

Εκτός από τον Κόλσον, την Μπρουκς και τον Γκούντμαν, οι εισαγγελείς απηύθυναν κατηγορίες εις βάρος του Τζον Κέι, επικεφαλής του ρεπορτάζ στην Sun από το 1990 ως το 2011 και της Μπετίνα Τζόρνταν Μπάρμπερ του υπουργείου Άμυνας.
tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ