2012-11-21 03:58:02
Φωτογραφία για Συνάντηση στις Βρυξέλλες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν
Αξιωματούχοι από έξι παγκόσμιες δυνάμεις πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να προγραμματίσουν... ένα νέο πιθανό γύρο συνομιλιών με το Ιράν, στην προσπάθεια να βρεθεί μια λύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας και να αποτραπεί ο κίνδυνος μιας στρατιωτικής σύγκρουσης.

Η επανεκλογή του προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, άνοιξε το δρόμο για νέες συνομιλίες και διπλωμάτες του δυτικού κόσμου ανυπομονούν να ξεκινήσουν συζητήσεις το συντομότερο δυνατόν, προτού αυξηθούν περαιτέρω οι ανησυχίες ότι το Ιράν συνεχίζει την ανάπτυξη του πυρηνικού του προγράμματος.

Ωστόσο, οι πιθανότητες για επίλυση του θέματος μέσω διαπραγματεύσεων μικραίνουν, εξαιτίας της ολοένα και αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με την πυρηνική πορεία της Τεχεράνης στο Ισραήλ, το οποίο απείλησε να βομβαρδίσει εγκαταστάσεις στο Ιράν.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι οποιαδήποτε ισραηλινή επίθεση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει περισσότερες διαμάχες στη Μέση Ανατολή, αποτελεί απίθανο σενάριο, πριν από τις εκλογές της χώρας στις 22 Ιανουαρίου, δίνοντας έτσι στις έξι δυνάμεις κάποια περιθώρια ελιγμών.


«Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια για την επισύναψη συμφωνίας, αλλά αυτά τα περιθώρια κλείνουν και κλείνουν με γοργούς ρυθμούς. Στην ουσία όλα εξαρτώνται από τους Ιρανούς και την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεών τους», δήλωσε η Αριέλ Ράτνερ, η οποία ήταν υπεύθυνη για τα θέματα της Μέσης Ανατολής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κατά την πρώτη θητεία του Μπαράκ Ομπάμα.

Με την ελπίδα να σημειωθεί κάποια σημαντική πρόοδος επί του θέματος και παρά τον έντονο σκεπτικισμό, μια συμφωνία με την Τεχεράνη είναι δυνατό να επιτευχθεί και οι έξι δυνάμεις –Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ- επανεξετάζουν τη στρατηγική τους, ύστερα από τρεις άστοχους γύρους διαπραγματεύσεων, όπου δεν βρέθηκε καμία ουσιαστική λύση.

Το Ιράν έχει επανειλημμένως αρνηθεί τις κατηγορίες ότι προσπαθεί να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για τη μείωση της ατομικής του δραστηριότητας, επιμένοντας στην άμεση απαλλαγή των κυρώσεων που του έχουν επιβληθεί.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ