2012-11-21 07:09:41
Φωτογραφία για Εurogroup: Αδιέξοδο χωρίς απόφαση.....
 Νέα συνεδρίαση τη Δευτέρα

Σε νέα συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα παραπέμπεται η εξέταση του ελληνικού ζητήματος, όπως έγινε γνωστό πριν από λίγο, και οι υπουργοί οικονομικών του ευρώ θα επαναλάβουν τις συνομιλίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς δεν υπήρξε συμφωνία απόψε. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναφέρεται η ικανοποίηση των ευρωπαίων ηγετών για τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, καλωσορίζει τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο της τρόικας και των ελληνικών αρχών σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει ευρύ φάσμα θετικών μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. 

Οπως επισημαίνεται, το eurogroupσημείωσε με ικανοποίηση ότι όλες οι προαπαιτούμενες δράσεις που είχαν ζητηθεί πριν από τη σημερινή συνεδρίαση έχουν εκπληρωθεί με ικανοποιητικό τρόπο. Αυτό αντανακλά ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων όπως, επίσης, και τον προϋπολογισμό του 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016. 


Οι προσπάθειες αυτές, υπογραμμίζεται, αποδεικνύουν την ισχυρή δέσμευση των ελληνικών αρχών σε σχέση με το πρόγραμμα προσαρμογής. Το eurogroup συνεχάρη τις σημαντικές προσπάθειες που κατέβαλαν οι ελληνικές αρχές και οι έλληνες πολίτες για να φτάσουν σ’ αυτό το στάδιο. 

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι το eurogroup είχε μια διεξοδική συζήτηση και σημείωσε πρόοδο σχετικά με ένα συνεκτικό πακέτο αξιόπιστων πρωτοβουλιών, οι οποίες αποσκοπούν στη σημαντική συνεισφορά για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

Ωστόσο, όπως αναφέρεται, διέκοψε τη συνεδρίασή του προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω τεχνική επεξεργασία σε κάποια από τα στοιχεία του πακέτου και θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου.  

Ολονύχτιες διαπραγματεύσεις 

Οι μαραθώνιες διαπραγματεύσεις διεξάγονταν μέχρι  τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στις Βρυξέλλες, μεταξύ της Ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και τη βιωσιμότητα του χρέους, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τηρεί σκληρή στάση. Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επιδίωκαν να μειώσουν το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, με σειρά μέτρων.

Από τα μέτρα που συζητήθηκαν ήταν η επαναγορά ελληνικού χρέους 35-40 δισ. ευρώ, που διακρατεί ο ιδιωτικός τομέας. Οι υπουργοί εξετάσαν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να επαναγοράσει ομόλογά της αξίας ως και 40 δισ. ευρώ γύρω στο 30% της τρέχουσας αξίας. 

Στο θέμα παρενέβη ξημερώματα το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) λέγοντας «όχι» σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, γεγονός το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, θα έβλαπτε την αξιοπιστία της Ευρωζώνης.

Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του IIF Χ.Τραν τόνισε ότι το PSI «εξηγήθηκε ξεκάθαρα στους επενδυτές ως μια μοναδική περίπτωση που δεν θα επαναληφθεί» και προειδοποίησε ότι «αν προχωρήσουν σε νέα αναδιάρθρωση, η αξιοπιστία τους θα τεθεί σε κίνδυνο». 

Ένα άλλο βήμα θα ήταν η αναστολή για 10 χρόνια καταβολής τόκων για τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα από τον μηχανισμό ευρωδιάσωσης. Αυτό μεταφράζεται σε εξοικονόμηση για την Ελλάδα 44 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας.

Τρίτο μέτρο που τέθηκε στο τραπέζι των συνομιλιών είναι η μείωση του περιθωρίου στα 53 δισ. των διμερών δανείων από κράτη της ευρωζώνης στην Ελλάδα στο 0,25% από 1,5% που ισχύει σήμερα.

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι είναι πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν το θέμα του κενού των 15 δισ. ευρώ στη χρηματοδότηση της χώρας μέχρι το 2014, αλλά θέλουν να καθυστερήσουν για το μέλλον την απόφαση για το πώς θα καλυφθούν τα επιπλέον 17,6 δισ. ευρώ που θα χρειαστεί η Ελλάδα την περίοδο 2014-2016.

Το χρονικό της ημέρας

Πρέπει να βρούμε τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα αποκαταστήσουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και θα διασφαλίσουμε την απαραίτητη χρηματοδότηση» δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Οικονομία Ολι Ρεν. «Η Ελλάδα έχει δείξει σοβαρότητα στις μεταρρυθμίσεις. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η αβεβαιότητα για τη χώρα» σημείωσε ο κ. Ρεν. 

«Η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και πιστεύω ότι μόλις ρυθμιστούν κάποιες εναπομείνασες εκκρεμότητες θα λάβει την επόμενη δόση των δανείων», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Eίναι απαραίτητο να καταφέρουμε να αποφασίσουμε σε ένα σύνολο αξιόπιστων μέτρων για τη μείωση του βάρους του χρέους για την Ελλάδα» σημείωσε ο Ολι Ρεν, προσθέτοντας: «Την ίδια στιγμή, πρέπει να είμαστε έτοιμοι να λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις με βάση τις μελλοντικές εξελίξεις και οι οποίες ασφαλώς θα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του ελληνικού προγράμματος τα επόμενα χρόνια».

Ο πρόεδρος του EurogroupΖαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι αναμένει - μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις - να επιτευχθεί μια συμφωνία επί του θέματος της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, για το οποίο, ως γνωστόν, υπάρχει διάσταση απόψεων της Ευρώπης με το ΔΝΤ, αναφορικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες.

Ερωτηθείς, τέλος, αν η Ελλάδα θα λάβει διετή παράταση, ως το 2022, για τη μείωση του χρέους της στο 120% του ΑΕΠ, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι είναι ένα από τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στο Eurogroup, το οποίο, όπως εκτίμησε, είναι πολύ πιθανόν να καταλήξει σε σημαντικές αποφάσεις.

Πάντως, το συμφωνηθέν μεταξύ των μελών της ευρωζώνης χρονοδιάγραμμα, το οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρει ότι εφόσον σήμερα αποφασίσει θετικά το Eurogroup, θα ακολουθήσει επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια, ώς τις 30 Νοεμβρίου, και στη συνέχεια θα συνέλθει εκ νέου το Eurogroup στις 3 Δεκεμβρίου για την τελική απόφαση. 

Η Ελλάδα και η Κομισιόν θα υπογράψουν το Μνημόνιο στις 4 Δεκεμβρίου και η Ελλάδα θα εισπράξει τα χρήματα στις 5 Δεκεμβρίου.

«Μικτή λύση» αναζητά η Αυστρία

Για την ανάγκη επίτευξης «μικτής λύσης» για την Ελλάδα - καθώς δεν υπάρχει μια ενιαία απάντηση - έκανε λόγο η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ, προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup. Η κυρία Φέκτερ είπε ότι η ευρωζώνη θα εξετάσει κατά πόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις προαπαιατούμενες δράσεις και τόνισε ότι η Αυστρία τάσσεται κατά της χορήγησης «φρέσκου χρήματος στην Ελλάδα», το οποίο θα ήταν «ιδιαίτερα δύσκολο» να εξηγηθεί στους αυστριακούς φορολογούμενους.

Τέλος, σημείωσε ότι η Αυστρία υποστηρίζει τη λύση της μείωσης των επιτοκίων δανεισμού για την Ελλάδα, ζήτημα στο οποίο όμως κάποια κράτη μέλη έχουν αντιρρήσεις, όπως είπε.

Σόιμπλε: «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε σήμερα λύση για την Ελλάδα»

«Θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια», ώστε να βρεθεί λύση για την Ελλάδα κατά την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, δήλωσε τη Δευτέρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο γερμανικό κοινοβούλιο όπου συζητείται ο προϋπολογισμός του 2013.

Ο κ. Σόιμπλε ανέδειξε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη να προστατευθεί η γερμανική οικονομία και επισήμανε ότι η Γερμανία εισέρχεται σε δύσκολη φάση, καθώς εξασθενεί τόσο η ευρωπαϊκή όσο και η παγκόσμια οικονομία.

 πηγη:tanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ