2012-11-21 11:18:03
Φωτογραφία για Προσφυγή Α.Ε.Ι στο ΣΤΕ για την ηλεκτρονική ψήφο
Αντισυνταγματική και παράνομη χαρακτηρίζουν την ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των οργάνων των...ΑΕΙ, δεκατρία πανεπιστήμια της χώρας που προσέφυγαν στο Συμβουλιο της Επικρατείας.

Με προσφυγή που υπογράφουν 13 Πανεπιστήμια, τέσσερις πρυτάνεις, δυο αντιπρυτάνεις και 49 καθηγητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, επισημαίνουν πως παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος που καθιερώνει την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι.

Ηδη, από τον περασμένο Μάρτιο, έχουν συζητηθεί στο ΣΤΕ 19 προσφυγές Α.Ε.Ι και εκλεγμένων πρυτανικών αρχών κατά υπουργικών αποφάσεων που αφορούν στις διαδικασίες εκλογής συμβούλων διοίκησης στα Πανεπιστήμια και στην ταξινόμηση ψήφου, και αναμένεται η έκδοση σχετικής απόφασης.

Οι πρυτάνεις στην προσφυγή τους κάνουν λόγο για κατάργηση του αυτοδιοίκητου των Α.Ε.Ι λόγω της πρόβλεψης της συμμετοχής τρίτων ιδιωτών στα συμβούλια των Πανεπιστημίων.


Οπως χαρακτηριστικά τονίζουν:

«Το γεγονός ότι τα εξωτερικά μέλη του Ιδρύματος επιλέγονται από τα εσωτερικά μέλη, δηλαδή από πρόσωπα που ανήκουν στην οικεία πανεπιστημιακή κοινότητα και εκλέγονται από αυτήν, δεν θεραπεύει ούτε την έλλειψη οιασδήποτε ακαδημαϊκής νομιμοποίησης, ούτε καλύπτει την αντισυνταγματικότητα της σχετικής ρύθμισης, δεδομένου ότι το άρθρο 16 παράγραφος 5 εδάφιο α΄ του Συντάγματος δεν κατοχυρώνει απλώς την «αυτοδιοίκηση» των Α.Ε.Ι., όπως το άρθρο 16 του Συντάγματος του 1952, αλλά επιτάσσει την «πλήρη αυτοδιοίκηση» τους, που περιλαμβάνει και την επιλογή των μελών των οργάνων της διοίκησης τους μέσα από τα μέλη της οικείας πανεπιστημιακής κοινότητας».

Αναφορικά με την ψήφο μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν πως είναι πολύπλοκο και πως την καταμέτρηση δεν μπορει να ελέγξει ούτε η αρμόδια εφορευτική επιτροπή, ούτε και τα δικαστήρια αν κάποιος προσφύγει σ’ αυτά. Κατά συνέπεια, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το εκλογικό σύστημα προάγει την αδιαφάνεια και αποκλείει τη δικαστική προστασία.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, οι πρυτάνεις Γ. Χαρβαλιάς, Τριαντ. Αλμπάνης, Σίμ. Σιμόπουλος, Θεοδ. Πελεγρίνης, οι αντιπρυτάνεις Αγγελική Δημητρακοπούλου και Αντωνία Μοροπούλου, καθώς και 49 καθηγητές του Ε.Μ.Π.
exelixeis.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ