2012-11-21 14:13:02
Φωτογραφία για Αλλαγές στη λειτουργία κολεγίων στην Ελλάδα - Αναγνωρίζονται τα μεταπτυχιακά
Νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης με την Τρόικα, ρυθμίζουν σημαντικά θέματα για τη λειτουργία ξένων κολεγίων στην Ελλάδα.

Νέες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, με τις οποίες κλείνουν όλες οι εκκρεμότητες της κυβέρνησης με την Τρόικα, ρυθμίζουν σημαντικά θέματα για τη λειτουργία ξένων κολεγίων στην Ελλάδα.

Η πρώτη σημαντική αλλαγή είναι ότι αναγνωρίζονται επίσημα οι μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών που εκδίδουν κολέγια στην Ελλάδα.

Επίσης, αναγνωρίζεται η δυνατότητα συνεργασίας με πανεπιστήμια και άλλων χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης σε επίπεδο προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, με την προϋπόθεση ότι τα ιδρύματα είναι πιστοποιημένα από διεθνείς οργανισμούς που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας.

Με αυτό τον τρόπο, όπως ερμηνεύεται από τους ιδιοκτήτες των κολεγίων, αίρεται η προϋπόθεση που υπήρχε έως σήμερα, με την οποία για να αναγνωριστεί ένας τίτλος σπουδών θα πρέπει το συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο να είναι αναγνωρισμένο ευρωπαϊκό ΑΕΙ.


Είναι γνωστό εξάλλου ότι με το Μνημόνιο 3, με το οποίο συμπληρώθηκε ο νόμος περί κολεγίων, οι απόφοιτοι κολεγίων στην Ελλάδα θα μπορούν να διεκδικούν θέσεις πτυχιούχων ανώτατης σχολής στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Θα μπορούν επίσης να διεκδικούν προαγωγή ή μισθολογική αναβάθμιση, να μετέχουν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλων Οργανισμών και να έχουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που ισχύουν για τους απόφοιτους ελληνικών πανεπιστημίων.

Στο άρθρο 7 τονίζεται ότι «τα κολέγια είναι πάροχοι υπηρεσιών μη τυπικής μεταλυκειακής εκπαίδευσης και κατάρτισης, που παρέχουν κατ' αποκλειστικότητα σπουδές βάσει συμφωνιών πιστοποίησης (validation) και δικαιόχρησης (franchising) με ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της αλλοδαπής, αναγνωρισμένα από τις αρμόδιες αρχές στη χώρα που εδρεύουν, οι οποίες οδηγούν σε πρώτο πτυχίο (bachelor) τουλάχιστον τριετούς διάρκειας σπουδών και φοίτησης ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών».

Ο νόμος, τέλος, προβλέπει ότι τα κολέγια και όλα τα άλλα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια θα πρέπει να λάβουν νέες άδειες λειτουργίας έως τις 31 Αυγούστου 2013.

Πηγή: tanea
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ