2012-11-21 15:06:03
Φωτογραφία για Αποζημίωση ζητούν 60 Αγωνιστές της ΕΟΚΑ απο την Μεγάλη Βρετανία
Μια ομάδα 60 Κυπρίων που πολέμησαν κατά της Βρετανικής κυριαρχίας στη δεκαετία του 50 αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματα των τριών Κενυάτων και να ...λάβουν νομικά μέτρα υποστηρίζοντας ότι υπέστησαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση όταν η Κύπρος ήταν υπό Βρετανική κυριαρχία.

Μια ομάδα 60 Κυπρίων που πολέμησαν κατά της Βρετανικής κυριαρχίας στη δεκαετία του 50 αποφάσισαν να ακολουθήσουν τα βήματα των τριών Κενυάτων και να λάβουν νομικά μέτρα υποστηρίζοντας ότι υπέστησαν βασανιστήρια και κακομεταχείριση όταν η Κύπρος ήταν υπό Βρετανική κυριαρχία.

Οι Κύπριοι έχουν δηλώσει ότι η απόφαση του δικαστηρίου να επιτραπεί αποζημίωση σε τρεις κενυάτες, για βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της εξέγερσης ενάντια της βρετανικής κυριαρχίας στην Κένυα τη δεκαετία του 60, τους έχει δώσει θάρρος.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του BBC την περασμένη εβδομάδα, ο επικεφαλής του συλλόγου των βετεράνων Κυπρίων, Θάσος Σοφοκλέους, επέστρεψε για πρώτη φορά στο κελί του στην Λευκωσία, και όπως δήλωσε, εκεί ήταν που άκουγε τις εκτελέσεις των φίλων του και εκεί που ο ίδιος είχε υποστεί βασανιστήρια.


Στη συνέντευξη του στο Αγγλικό Πρακτορείο Ειδήσεων περιγράφει τα βασανιστήρια "Με χτυπούσαν με μαστίγιο που στα άκρα είχε μικρά κομμάτια από σίδερο. Τα χτυπήματα δημιουργούσαν πληγές στην πλάτη μου, στις οποίες αμέσως μετά έριχναν αλάτι. Τους ζήτησα να με σκοτώσουν αλλά μου απάντησαν ότι - 'δεν πρόκειται να σε σκοτώσουμε μόνο επειδή δεν θέλεις να υποφέρεις. Θα υποφέρεις εδώ κάθε μέρα.' "

Ο κύριος Σοφοκλέους γράφει το BBC ήταν μέλος της ΕΟΚΑ ( εδω αξίζει να σημειώσουμε ότι το αγγλικό πρακτορείο στο δημοσίευμα του την αποκαλεί ως μια 'ενοπλη ομάδα που ξεκίνησε μια αιματηρή εκστρατεία κατά της Βρετανικής κυριαρχίας με την διεξαγωγή βομβιστικών επιθέσεων και εκτελέσεων' ) της Εθνικής Οργάνωσης Κυπρίων Αγωνιστών που έδρασε κατά την χρονική περίοδο 1955-1959 για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία, εθνική αυτοδιάθεση και την ένωση της με την Ελλάδα.

Είχε καταδικαστεί για κατοχή πυροβόλων όπλων, καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη, και με άλλους αγωνιστές της ΕΟΚΑ μεταφέρθηκε στην φυλακή Wormwood Scrubs στο Λονδίνο.

Οι Κύπριοι κρατούμενοι αμέσως κατήγγειλαν τα βασανιστήρια, και τότε τους επισκέφθηκαν κάποιοι βουλευτές του Εργατικού Κόμματος.

Ένας βουλευτής του κόμματος, ο Fenner Brockway, δήλωσε στην Βουλή των Κοινοτήτων τον Ιούλιο του 1957: «Είδα κρατούμενους στο Wormwood με σπασμένα χέρια, με οιδήματα στο σώμα που ειχαν το μέγεθος μπάλας του κρίκετ, και με σημάδια στο λαιμό τους."

Οι κρατούμενοι τελικά αφέθηκαν ελεύθεροι το 1960, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο έδωσε στην Κύπρο την ανεξαρτησία της.

Στη συνάντηση που είχε διοργανώσει ο κ. Σοφοκλέους κάποιοι άλλοι κρατούμενοι περιγράφουν και αυτοί τα βασανιστήρια που είχαν υποστεί. Ο Νεοπτόλεμος Γεωργίου πριν από την ένταξη του στην ΕΟΚΑ ήταν στον Βασιλικό Ναυτικό κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου. Στην ΕΟΚΑ - ως όπλο-δρομέας-θυμάται τους Άγγλους που του είχαν βάλει ένα μεταλλικό δοχείο στο κεφάλι να το χτυπάνε επανειλημμένα. Έχει χάσει την ακοή του στο ένα αυτί, κάποια δόντια και έχει πλέον προβλήματα στο πίσω μέρος των ποδιών του.

Ένας από τους βετεράνους αγωνιστές δήλωσε στο BBC ότι υπήρχαν και κάποιο 'καλοι' στρατιώτες καθώς θυμάται κάποιο φύλακα να του δίνει ένα κομμάτι κέικ τα Χριστούγεννα. Όταν ο ανώτερος του ρώτησε γιατί έδινε κέικ σε ένα "τρομοκράτη", η απάντηση ήταν ότι "τα Χριστούγεννα πρέπει να είμαστε καλοί με όλους".

Πρόσφατα κάποια στοιχεία έχουν φέρει στο φως διάφορες περιπτώσεις κακοποίησης από Βρετανούς στρατιώτες.

Οι βετεράνοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ συνεργάζονται με ένα δικηγόρο στο Μπέρμιγχαμ. Αν και δεν είναι σίγουρο ότι η υπόθεση τους θα αντιμετωπιστεί όπως αυτή με τους τρεις Κενυάτες τουλάχιστον και σύμφωνα με δηλώσεις τους θα μάθει ο βρετανικό λαός ότι "αυτά που έγιναν στην Κύπρο δεν ήταν σωστά."

BBC

lefteria.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ