2012-11-22 02:07:02
Φωτογραφία για Νέα πρόσκληση προς την ΠΝΟ για συμμετοχή στο διάλογο
Νέα πρόσκληση προς την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να συμμετάσχει ενεργά στο διάλογο για τη ναυτεργασία, προκειμένου να προστατευθεί η απασχόληση... απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβουλία αυτή, στοχεύει στην προαγωγή του διαλόγου και όχι στην υποκατάσταση των συλλογικών οργάνων.

Στην κρίσιμη αυτή περίοδο, που επιτείνεται από τον ανταγωνισμό του διεθνοποιημένου περιβάλλοντος της ναυτιλίας, η απουσία διαλόγου δε βοηθάει κανέναν και αναμένουμε από την ΠΝΟ να ορίσει τον εκπρόσωπό της και τον αντικαταστάτη του, οι οποίοι θα συμμετέχουν στις εργασίες του φόρουμ διαλόγου, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία έχει ανακοινώσει τη μη συμμετοχή της στο διάλογο αυτό, χαρακτηρίζοντάς τον «αναποτελεσματικό» και «αποπροσανατολιστικό», ενώ έχει κατηγορήσει το υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για «τέσσερις μήνες απραξίας».


Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού Αντώνης Νταλακογιώργος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διάλογος που ζητά το υπουργείο, δεν μπορεί να γίνει με βάση τη Διεθνή Σύμβαση Ναυτικής Εργασίας, η οποία θεσπίζει ελάχιστους αποδεκτούς διεθνείς κανόνες ναυτικής εργασίας και χαμηλότερα στάνταρ, καθώς όπως προσθέτει, αυτό θα πλήξει άμεσα τα μισθολογικά δικαιώματα των ναυτεργατών καθώς και τον αριθμό των συνθέσεων στα πλοία.

Ανέφερε επίσης, ότι ενώ είχε συμφωνηθεί ο διάλογος να διεξαχθεί μεταξύ των εκπροσώπων των ναυτεργατών, της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και του υπουργείου Ναυτιλίας, ξαφνικά αναφέρθηκε ότι θα συμμετάσχουν πέντε εφοπλιστικές ενώσεις.

Ανώτεροι κύκλοι στο υπουργείο Ναυτιλίας, δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι ο διάλογος για τη ναυτεργασία με βάση τις αρχές της Διεθνούς Ναυτικής Σύμβασης MLC σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να θίξει κεκτημένα δικαιώματα των Ελλήνων ναυτεργατών, αλλά να εντοπίσει και λύσει προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν στον τομέα της απασχόλησης.

Σχολιάζοντας επίσης τη συμμετοχή πολλών εφοπλιστικών ενώσεων στο διάλογο, τόνισαν, ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αλλάζει κάτι εις βάρος των ναυτεργατών, ενώ υπογράμμισαν ότι οι ενέργειες που έχει υλοποιήσει και που δρομολογεί ο υπουργός, στοχεύουν στη διατήρηση και την αύξηση των θέσεων εργασίας, μέσω της ενίσχυσης της ελκυστικότητας της ελληνικής σημαίας.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ