2012-11-24 13:08:35
Φωτογραφία για Πάτρα: Καταρρέει η Δικαιοσύνη - Στο περίμενε περιπτώσεις που βγάζουν μάτι!
«Δεν λειτουργεί τίποτα και οι απατεώνες οργιάζουν»! Πρόκειται για την άποψη που εκφράζουν γνωστοί δικηγόροι αλλά και αστυνομικοί! Η κρίση, η αποσάθρωση της ελληνικής κοινωνίας, η μη λειτουργία θεσμών, οι καθυστερήσεις στην απόδοση της δικαιοσύνης, και το γενικότερο «μπάχαλο» που επικρατεί, συντελούν στην «κάλυψη» που πλέον προσφέρεται απλόχερα σε κακοποιούς, εγκληματίες, ακόμη και στα... κλεφτρόνια!

Σαν να μην έφτανε αυτό, οι αλλαγές στη νομοθεσία προκειμένου να αποσυμφορηθούν οι φυλακές αλλά και να εκδικάζονται... γρηγορότερα οι υποθέσεις (ή να μην χρειαστεί να φθάσουν στο ακροατήριο) έχουν φέρει... τα πάνω κάτω!

Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα που εντοπίζεται αυτή την περίοδο σε σχέση με την αύξηση της εγκληματικότητας και την άτυπη «κάλυψη» που παρέχεται σε κάθε λογής κακοποιό έχει να κάνει με τις κινητοποιήσεις των δικαστών - δικαστικών υπαλλήλων - δικηγόρων, την έλλειψη προσωπικού στα Δικαστήρια αλλά και την έλλειψη προσωπικού στην Ελληνική Αστυνομία.


«Οι δικαστές είναι απογοητευμένοι από όσα έχουν τραβήξει λόγω των μέτρων και με το δίκιο τους. Φθάνουν όμως σε σημείο να μας κάνουν να πιστεύουμε πως αναζητούν και την παραμικρή αιτία για την αναβολή της δίκης» δηλώνει στον «Κόσμο» γνωστός Πατρινός δικηγόρος. «Αυτό προσφέρει μία άτυπη κάλυψη σε κάθε λογής κατηγορούμενο. Ξέρει ότι δεν θα αναβληθεί η καταδίκη του».

Ο απατεώνας με τις επιταγές... είναι ελεύθερος και ωραίος!

Η αλλαγή της νομοθεσίας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο «μπάχαλο» που επικρατεί με την Ελληνική Δικαιοσύνη. τρανό παράδειγμα αυτό που συνέβη σε Πατρινό από τον οποίον έκλεψαν ένα μπλοκ επιταγών. Ο κλέφτης χρησιμοποίησε τις επιταγές, «προείσπραξε» από την τράπεζα χρηματικό ποσό ύψους 130.000 ευρώ, όμως η υπόθεση μετετράπη από κακούργημα σε πλημμέλημα. Στη συνέχεια παρεγράφη και ο Πατρινός μηχανικός - θύμα της κλοπής... ακόμη ψάχνει τα λεφτά που του έφαγε ο... ελεύθερος και ωραίος (πλέον) δράστης.

Κοινωνικές εκρήξεις στις οικογένειες

Αληθινές τραγωδίες καταγράφονται καθημερινά και σε οικογένειες με διαζύγιο. «Υποθέσεις διατροφής εκδικάζονται το 2014» μας είπε δικηγόρος ενώ άλλος συμπλήρωσε: «Εχω αυτή την περίοδο τρία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας. Σύζυγοι πηγαίνουν στα σπίτια, σπάνε πόρτες, τα παιδιά είναι μπροστά, βιώνουν απίστευτες καταστάσεις. Ποιος τα προστατεύει; Κανένας. Η Δικαιοσύνη δεν λειτουργεί, οι δομές δεν υπάρχουν. Ξέρετε τι είναι να πλακώνονται τα ζευγάρια μπροστά στα παιδιά και κανείς να μην μπορεί να δώσει λύση;» αναρωτήθηκε! Κάποιες γυναίκες όμως αντιμετωπίζουν και άλλο πρόβλημα. Πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας και ούτε μήνυση δεν μπορούν να κάνουν. «Είπα σε μία να κάνει μήνυση στον εν διαστάσει σύζυγό της, την ενημέρωσα πως κοστίζει 100 ευρώ και μου απάντησε πως... με 100 ευρώ θα ζήσω μια εβδομάδα τα παιδιά μου» συμπλήρωσε τρίτος δικηγόρος.

Οι καθυστερήσεις στον προσδιορισμό των δικών

Δικηγόροι της Πάτρας ανέφεραν στον «Κόσμο» παραδείγματα προσδιορισμού δικών για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα στην απονομή της Δικαιοσύνης: Αν κάποιος καταθέσει αγωγή ύψους άνω των 20.000 ευρώ τότε η δικάσιμος θα προσδιοριστεί για το πρώτο εξάμηνο του 2014. Αν έχεις ασκήσει έφεση για τη συγκεκριμένη αγωγή τότε η δικάσιμος θα οριστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Αν κάποιος ανήκει στην κατηγορία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών τότε η δίκη του θα γίνει στα τέλη του 2015 και σε ορισμένες περιπτώσεις... το 2016!

Έχουν στα σπίτια τους τις αποφάσεις

Λόγω της απεργίας των δικαστών (η οποία συνεχίζεται μέχρι τον Δεκέμβριο) οι πάσης μορφής αποζημιώσεις μένουν... στα σπίτια τους (σε φακέλους). Ετσι κάποιοι δεν έχουν εισπράξει αποζημιώσεις από τροχαία, τις διατροφές τους αλλά και χρήματα από άλλες δικαστικές αποφάσεις, έστω και αν αυτές έχουν εκδοθεί εδώ και μήνες.

«Στρίβειν»... δια του συμβιβασμού

Ένα από τα σημεία της νέας νομοθεσίας που θα πρέπει να επισημανθεί είναι η δυνατότητα που δίνει σε κάποιους (ακόμη και σε περίπτωση απάτης) να συμβιβαστούν με το θύμα τους πριν φθάσουν στις δικαστικές αίθουσες. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν για παράδειγμα κάποιος οικειοποιηθεί χρηματικό ποσό από άλλο πρόσωπο και του υποβληθεί μήνυση, μπορεί να συνεχίσει να κρατά το ποσό και όταν... «κάνει το θαύμα του ο Θεός» και γίνει η δίκη (σε δύο ή τρία χρόνια) αν τον εξοφλήσει, τότε... δεν κάθεται καν στο εδώλιο!

Οι διαρρήκτες πέφτουν στα μαλακά!

Οι κλοπές και οι διαρρήξεις είναι πλέον μία... εύκολη υπόθεση! Η αστυνομική πρόληψη είναι στο... μηδέν, ενώ δεν υπάρχει και φύλαξη. Οι υπηρεσίες της αστυνομίας έχουν αποδυναμωθεί ενώ ακόμη και οι κακοποιοί γνωρίζουν καλά πως η όποια τιμωρία θα τους επιβληθεί θα είναι «λάιτ»! Οπότε ρισκάρουν! Για παράδειγμα, αν γίνει κλοπή ή διάρρηξη μέχρι του ποσού των 10.000 ευρώ και ο δράστης συλληφθεί, θα τελεσιδικήσει η υπόθεσή του σε 4 ή 5 χρόνια, θα φυλακισθεί για 2 χρόνια, θα μπορεί να μετατρέψει την ποινή του σε κοινωνική εργασία ή θα πληρώσει τμηματικά το ποσό... και θα ζει μια χαρά! Χαρακτηριστική απόδειξη των παραπάνω αυτό που συνέβη με τον 17χρονο ρομά! Μέλος συμμορίας, είχε διαπράξει 74 κλοπές και διαρρήξεις στην ευρύτερη περιοχή ενώ συμμετείχε και σε 5 ληστείες (αρπαγές τσαντών κλπ) σε βάρος ηλικιωμένων. Κι όμως οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα και... αφέθηκε ελεύθερος! Ρωτήσαμε το εξής γνωστό δικηγόρο της Πάτρας: Τι θα συνέβαινε αν ο ίδιος δράστης (ο 17χρονος) έκλεβε και την επόμενη μέρα και τον συνελάμβαναν... δύο ημέρες μετά; «Θα τον άφηναν και πάλι ελεύθερο» ήταν η απάντησή του.

Πηγή: dete
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ