2012-03-24 00:10:04
Φωτογραφία για Στ. Δήμας: Η Τουρκοκυπριακή αδιαλλαξία εμποδίζει την πρόοδο στο Κυπριακό
Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Αλεξάντερ Ντάουνερ Tην απογοήτευσή της Ελλάδας για την έλλειψη προόδου που υφίσταται - λόγω της αδιαλλαξίας των τουρκοκύπριων - στις διαβουλεύσεις για το κυπριακό εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας ο οποίος εκπροσώπησε η χώρα σήμερα στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Στο περιθώριο του Συμβουλίου, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος ενημέρωσε την ελληνική πλευρά για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς και για τις σκέψεις του, ενόψει της υποβολής έκθεσης προς το Γενικό Γραμματέα για την πορεία των συνομιλιών. Ο Σταύρος Δήμας εξέφρασε την απογοήτευση της Ελλάδας για την έλλειψη προόδου, που οφείλεται, όπως είπε, στην αδιάλλακτη στάση που τηρεί η τουρκοκυπριακή πλευρά
. Εξέφρασε επίσης την ενόχληση της Ελλάδας για τις συνέχεις δηλώσεις που γίνονται στην Τουρκία περί «σχεδίων Β», και οι οποίες έφτασαν στο σημείο να αναφερθούν ακόμα και σε προσάρτηση των κατεχόμενων. Ο Υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε την προσήλωση της Ελλάδας στη διαπραγματευτική διαδικασία υπό τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί τεχνητά χρονοδιαγράμματα, που μόνο στόχο έχουν την υπονόμευση της διαδικασίας.

Κατά τα άλλα τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν στο Συμβούλιο ήταν οι τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, η κατάσταση στη Λευκορωσία και η στρατηγική της ΕΕ για τις λεγόμενες "χώρες του Σαχέλ", υπό το φως του πραξικοπήματος στο Μαλί. Μετά το Συμβούλιο ακολούθησε γεύμα εργασίας, στο οποίο είχε προσκληθεί και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Σημειώνεται ότι την Πέμπτη, 22 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε δείπνο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με τους Υπουργούς Εξωτερικών των υποψηφίων χωρών, στο οποίο εξετάσθηκαν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και οι σχέσεις με τις χώρες της Νότιας Γειτονίας.

Στην παρέμβαση του για τη Συρία, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες του Εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Άναν και εξέφρασε την ικανοποίηση της Ελλάδας για την υιοθέτηση, με τη στήριξη όλων των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, σχετικής δήλωσης. Ο Σταύρος Δήμας υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη άμεσης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και κατάπαυσης του πυρός και την υποχρέωση της διεθνούς κοινότητας να συμβάλλει στην αναζήτηση ειρηνικής διεξόδου από την κρίση, που θα επιτρέψει στο συριακό λαό να αποφασίσει για το μέλλον του, με σεβασμό στην εθνική κυριαρχία της χώρας. Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε τη σημασία συνεννόησης μεταξύ των δυνάμεων της αντιπολίτευσης στη Συρία. Τέλος, ενόψει της προγραμματιζόμενης συνάντησης των «Φίλων του συριακού λαού» στην Κωνσταντινούπολη, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε εμφατικά ότι θεωρεί αυτονόητο ότι πρόσκληση θα πρέπει να απευθυνθεί προς όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει αφήσει σαφώς να εννοηθεί πως προτίθεται να προσκαλέσει όλες τις χώρες της ΕΕ πλην της Κύπρου

Σημειώνεται τέλος, ότι στο περιθώριο του δείπνου των ΥΠΕΞ της ΕΕ με τις υποψήφιες χώρες, ο Σ. Δήμας είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Νίκολα Πόποσκι.
24h NewsRoom
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ