2012-11-27 16:25:02
Φωτογραφία για Διαδικασία απόκτησης πολυτεκνικής ιδιότητας
Γράφει ο Χρήστος Ηλ. Τσίχλης, Δικηγόρος Αθηνών

1) Γονεις που εχουν απο τον ιδιο γαμο τουλαχιστον 4 τεκνα -Συμπληρωμένη αίτηση με όλα τα στοιχεία.

-Δύο πιστοποιητικά οικογενειακής καταστάσεως ειδικού τύπου ΟΓΑ.

-Από μία φωτογραφία του πατέρα, της μητέρας και κάθε τέκνου άνω των τεσσάρων ετών.

-Αστυνομικές ταυτότητες γονέων.

-Για τη περίπτωση μόνο που τα τέκνα έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους και δεν έχουν υπερβεί το 25ο πρέπει να προσκομίσουν αναλόγως με την περίπτωση:

-αναλυτικό πιστοποιητικό σπουδών ή

-πιστοποιητικό στρατολογίας ότι υπηρετούν την στρατιωτική τους θητεία ή

-πιστοποιητικό της πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ότι τυγχάνουν ανάπηρα ισοβίως με ποσοστό αναπηρίας 67 τοις εκατό και άνω,για να μπορούν να συνυπολογισθούν, αφού πρέπει να σπουδάζουν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή να εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις, ενώ δεν έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους.


Στα τέκνα αυτά συνυπολογίζονται και αυτά με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67 τοις εκατό) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης >>,όπως ορίζει η παραπάνω διάταξη του νόμου.Η εγγραφή είναι δωρεάν.

2)ΓΟΝΕΙΣ ΠΟΥ ΈΧΟΥΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 4 ΤΕΚΝΑ ΑΠΟ ΔΥΟ Ή ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΓΑΜΟΥΣ:

Όλα τα παραπάνω πιστοποιητικά και επί πλέον:

-Δικαστική απόφαση ότι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων τους από τον προηγούμενο ή προηγούμενους γάμους τους.

-Πιστοποιητικό του Γραμματέα του οικείου Πρωτοδικείου, που εξέδωσε την απόφαση, στο οποίο να πιστοποιείται ότι εκτός της συγκεκριμένης εκδοθείσης αποφάσεως δεν έχει μέχρι σήμερα (δηλ. την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεώς για αναγνώρισή του ως πολύτεκνου) εκδοθεί άλλη απόφαση περί γονικής μέριμνας και επιμέλειας των τέκνων του εκ του προηγούμενου γάμου μεταξύ αυτού -της και του-της πρώην συζύγου του-της.

Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί δικαστική απόφαση πρέπει να προσκομίζονται:

-Πιστοποιητικό του Γραμματέως του οικείου Πρωτοδικείου που εξέδωσε την απόφαση διαζυγίου, στο οποίο να πιστοποιείται ότι δεν έχει μέχρι σήμερα (δηλ. μέχρι την ημερομηνία υποβολής της αιτήσεώς του για την αναγνώρισή του ως πολυτέκνου) εκδοθεί απόφαση περί γονικής μέριμνας και επιμελείας των τέκνων εκ του προηγουμένου γάμου αυτού-της και του-της πρώην συζύγου του-της.

-Υπεύθυνη δήλωση του-της πρώην συζύγου με επικυρωμένο το γνήσιο της υπογραφής στην οποία να δηλώνετε ποιος έχει την γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων.

-Πιστοποιητικά των σχολείων, που φοιτούν τα τέκνα για το ποιός είναι ο κηδεμόνας των τέκνων.

3) ΓΟΝΕΑΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΥΖΥΓΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟΣ-Η ΥΠΟΧΡΕΩΣ ΠΡΟΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ:

Με την παραπάνω διάταξη αναγνωρίζεται ως πολύτεκνος και ο γονέας, που είναι άνευ συζύγου και έχει τουλάχιστον τρία (3) τέκνα με τις ίδιες παραπάνω προϋποθέσεις για τα τέκνα δηλ.

α) ο-η χήρος-α

β) ή άγαμος μητέρα που έχει εκτός γάμου τρία (3) τέκνα που δεν έχουν αναγνωρισθεί.

Στις παραπάνω περιπτώσεις πρέπει να προσκομίζει όσα πιστοποιητικά αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση και επί πλέον:

Ο-Η χήρος-α ληξιαρχική πράξη θανάτου του αποβιώσαντος συζύγου.Η άγαμος μητέρα ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως όλων των τέκνων.

γ) Η έχουσα λάβει διαζύγιο πρέπει να προσκομίσει εκτός των πιστοποιητικών που αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση και επί πλέον:

-Δικαστική απόφαση ότι έχει τη γονική μέριμνα και επιμέλεια των τέκνων της.

-Τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση Ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του πρώην συζύγου της για μη καταβολή διατροφής στα τέκνα του.

4)ΟΤΑΝ Ο ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΓΟΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΠΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΡΙΑ ΤΕΚΝΑ:

Με τις ίδιες παραπάνω προϋποθέσεις για τα τέκνα αναγνωρίζεται ως πολύτεκνος, εφόσον έχει τουλάχιστον τρία τέκνα και ποσοστό αναπηρίας 67 τοις εκατό και άνω ισοβίως και ως εκ τούτου να προσκομίσει:

-Πιστοποιητικά που αναφέρονται στην πρώτη περίπτωση και επί πλέον:

-Πιστοποιητικό της πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής ότι έχει ποσοστό αναπηρίας 67 τοις εκατό και άνω ισοβίως .

ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΙΚΗΣ ΙΔΙΟΤΗΤΑΣ:

Η πολυτεχνική ιδιότητα θα αποδεικνύεται με το πιστοποιητικό οικογενειακής καταστάσεως ή αντίστοιχο πιστοποιητικό αρμόδιας αλλοδαπής αρχής συνοδευόμενο από πιστοποιητικό της Ανωτάτης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ) όπως ορίζει η διάταξη του νόμου.
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ψάχνουν το μυστικό στο ταμείο
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ψάχνουν το μυστικό στο ταμείο
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ