2012-11-29 08:36:02
Φωτογραφία για Και οι τράπεζες… κύριε; Δεν είναι… “πατριώτες”;
Δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι πολιτικός. Τουλάχιστον όχι με την παλαιά και… βεβαρημένη θεώρηση της έννοιας. Ο καθηγητής Γιάννης Στουρνάρας ωστόσο, έχει… τον τρόπο του να περάσει τα μηνύματα που θέλει. Και διαβάζοντας κανείς between the lines όσων λέει, να ταξιδέψει τη σκέψη του πιο μακριά.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου του Υπουργού Οικονομικών ήταν αρκούντως αποκαλυπτική. Αφορούσε όσα συνέβησαν στο Eurogroup της Δευτέρας, και φυσικά όσα έρχονται για την Ελλάδα, ως… παραμένουσας στην ευρωζώνη. Η επαναγορά ομολόγων, η εκταμίευση της δόσης, η εφαρμογή και υλοποίηση των δεσμεύσεων, η μάχη για την ανάπτυξη, η έξοδος από την κρίση.

Ο τεχνοκράτης Γιάννης Στουρνάρας τα είπε όλα. Είτε ευθέως, είτε σε… δεύτερη ανάγνωση. Ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα “μη εκταμίευσης της δόσης”, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, στην ακραία και μάλλον… ρητορική περίπτωση κατά την οποία δεν προχωρήσει η επαναγορά των ομολόγων.


“Η δόση θα εκταμιευτεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου… Είναι μια σημαντική ευκαιρία να βγούμε από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης και της ύφεσης… Δεν είναι ώρα για πανηγυρισμούς… Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα… Είναι ανάγκη να στηριχτεί το κοινωνικό κράτος… Το καλοκαίρι, όταν στις αρχές Ιουλίου ξεκινήσαμε τις διαπραγματεύσεις είχαμε μονάχα εχθρούς απέναντί μας. Προχθές είχαμε μόνο συμμάχους… Η ελάφρυνση του χρέους κατά 20% θα αποτελέσει σημαντική ένεση, λόγω και της ανάκτησης της εμπιστοσύνης από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών…”, ήταν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αποστροφές του Γιάννη Στουρνάρα.

Η “ταμπακιέρα” βέβαια ήταν η επαναγορά των ομολόγων, το… εθελοντικό του χαρακτήρα της, και το πατριωτικό καθήκον όλων να συμμετάσχουν. Δηλαδή, κυρίως των τραπεζών. “Θα συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του χρέους. Είναι πατριωτικό καθήκον να πετύχει. Είναι εθελοντική ωστόσο, δεν έχει στοιχείο υποχρεωτικότητας”, σημείωσε με νόημα. Και όσοι κατάλαβαν, θα πρέπει να… κατάλαβαν.

http://ysterografa.gr/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ