2012-03-24 12:00:13
Φωτογραφία για Γιατί καλπάζουν οι αγορές διεθνώς;;..
Από τον Πάνο Παναγιώτου

Αν δεν παρακολουθήσατε τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές τελευταία τότε μάλλον δε θα είδατε πως καλπάζουν καταγράφοντας ένα εντυπωσιακό ράλι, το οποίο έχει φέρει, μεταξύ άλλων, το Nasdaq σε νέο υψηλό δέκα και πλέον ετών ενώ έχει σπρώξει αμερικανικούς και ευρωπαϊκούς δείκτες κοντά στα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα τιμών.

Τί είναι αυτό, όμως, που προκαλεί ένα ράλι τέτοιου μεγέθους εν μέσω τόσων οικονομικών προβλημάτων και ανησυχιών; Εξάλλου, ήταν μόλις πριν λίγους μήνες που όλοι συζητούσαν για την ευρωπαϊκή κρίση και το πώς θα μπορούσε να προκαλέσει ένα ατύχημα τεράστιου βεληνεκούς, με τα πρωτοσέλιδα των διεθνών ΜΜΕ να δημοσιεύουν καταστροφικά σενάρια για την ευρωπαϊκή οικονομία αλλά και με τους οικονομολόγους να βλέπουν ως πιθανή μία διπλή ύφεση στις ΗΠΑ.

Τί άλλαξε, λοιπόν, από τότε; Η απάντηση ίσως κρύβεται, τουλάχιστον εν μέρη, στο γεγονός πως το 2012 είναι έτος βουλευτικών εκλογών σε 40 χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γαλλίας, ενώ ακόμη και στην Κίνα η αλλαγή ηγεσίας ξεκινά στα τέλη του έτους
. Καθώς οι κυβερνήσεις πιέζουν τις κεντρικές τους τράπεζες για νομισματική χαλάρωση με στόχο την αύξηση της ρευστότητας ώστε να στηριχτούν οι οικονομίες, δημιουργείται μία παγκόσμια φούσκα ρευστότητας χρηματοδοτούμενη από δεκάδες κράτη.

Στο παιχνίδι αυτό κυρίαρχο ρόλο παίζει η αμερικανική FED η οποία με το τελευταίο της πρόγραμμα παρέχει ρευστότητα που ξεπερνά τα 500 δις δολάρια ενώ τη μεγάλη έκπληξη έκανε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που με επικεφαλής το Μάριο Ντράγκι άνοιξε την κάνουλα της ρευστότητας παρέχοντας περισσότερα από 1 τρις ευρώ στις ευρωπαϊκές τράπεζες μέσω του νέου της προγράμματος παροχής δανείων.

Καθώς αυτή ρευστότητα ρέει στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα πολλαπλασιάζεται και αυξάνεται θεαματικά προκαλώντας ανατίμηση των περιουσιακών στοιχείων (ο μηχανισμός αναφέρεται στο βιβλίο “Το Ταγκό των Αγορών και Το Μεγάλο Κόλπο”, Πάνος Παναγιώτου, εκδόσεις Λιβάνη).

Το ερώτημα είναι τί θα συμβεί όταν τα προγράμματα παροχής ρευστότητας ολοκληρωθούν. Στο πρόσφατο παρελθόν, η ολοκλήρωση τους σήμανε και το τέλος των χρηματιστηριακών ράλι. Αυτό δεν εμπόδισε τις κεντρικές τράπεζες να επανέλθουν με νέα προγράμματα και να δώσουν στους διεθνείς επενδυτές αυτό ακριβώς που επιθυμούν: περισσότερα κέρδη.

GSTA/EKTA

http://www.sta-gr.com/
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ