2012-12-03 05:36:58
Φωτογραφία για Καρότο (η δόση) & Μαστίγιο (η επιτήρηση)
Να πανηγυρίσουμε, ή να βάλουμε τα κλάματα; Ιδού η απορία που έχει η πλειοψηφία των Ελλήνων από τα ξημερώματα της Τρίτης, όταν... ανακοινώθηκε η συμφωνία των… βουβαλιών στο Eurogroup και η αποδέσμευση της δόσης-μαμούθ προς τη χώρα, η οποία και αναμένεται να εκταμιευτεί από τις 13 Δεκεμβρίου σταδιακά αν μέχρι τότε δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά.

Αναμφίβολα η απόφαση είναι θετική για την Ελλάδα, αν και οι λεπτομέρειες προκαλούν δέος στους αναλυτές, οι οποίοι φοβούνται ότι για ακόμη μία φορά δόθηκε «μισή λύση» στο μεγάλο πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Επί της ουσίας, με τα όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες η Ελλάδα εξασφάλισε το… οξυγόνο της τουλάχιστον μέχρι τις γερμανικές εκλογές, κάτι που είναι απαραίτητο, καθώς όλοι οι αναλυτές των οίκων αξιολόγησης έβαλαν στο στόχαστρό τους την Ισπανία. Αλλά αυτό το «οξυγόνο» το πληρώνουμε φυσικά ακριβά. Τώρα πλέον, αφού αυτή η μεσοβέζικη λύση μπορεί να επουλώσει αρκετές πληγές μας, περιμένουμε την αντίδραση του οργανισμού μας στην… αντιβίωση.


Και μπορεί κάποιοι να διαφωνήσουν σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι το 2020 είναι πολύ μακρινό και με βάση τα σημερινά δεδομένα όλες οι προβλέψεις των δανειστών έχουν πέσει έξω δίχως να ευθυνόμαστε μόνο εμείς. Απλώς το σχέδιο λιτότητας που έχουν επιβάλει οι Γερμανοί και το ΔΝΤ, αποδεικνύεται για άλλη μία φορά αναποτελεσματικό σε όλες τις χώρες που επιβάλλουν το ίδιο μοντέλο.

Η ευκαιρία

Όλα όσα αποφασίστηκαν στις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν τα ρεπορτάζ της «Α» όλο το προηγούμενο διάστημα, όπου τονίζαμε κατά κόρον ότι οριστική λύση θα δοθεί μετά τις κάλπες του Σεπτέμβρη στη Γερμανία, κάτι που επεσήμανε και ο Όλι Ρεν αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» προς το τέλος του νέου χρόνου. Όμως μέχρι τότε, για να μην τα βλέπουμε όλα μαύρα, η Ελλάδα βγαίνει από την πρώτη γραμμή της επικαιρότητας κι έχει την ευκαιρία να παλέψει για να βρει τον δρόμο προς την έξοδο από το τούνελ.

Φυσικά τα 43,7 δισ. ευρώ που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία μέχρι τον επόμενο Μάρτιο επιβάλλουν αυστηρή επιτήρηση της χώρας μας από τους δανειστές και μηνιαίο έλεγχο από τους πιστωτές μας για την πρόοδο των προαπαιτούμενων δράσεων, που ήδη έχουν συμφωνηθεί στο Μνημόνιο 3 και έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.

Το ασφυκτικό πλαίσιο εποπτείας των εταίρων μας περιέχει ρήτρες για «αυτόματη» λήψη μέτρων, όταν ο προϋπολογισμός εμφανίζει αποκλίσεις ή δεν επιτυγχάνεται ο στόχος για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Η αρχή των αυστηρών ελέγχων θα γίνεται κάθε μήνα από την τρόικα, προκειμένου να διαπιστώνεται ότι οι συμφωνίες υλοποιούνται. Πολλοί είναι αυτοί που θα πουν ότι η χώρα έχει γίνει όμηρος των δανειστών, όμως για να λέμε και του στραβού το δίκιο επί κυβερνήσεων Παπανδρέου πάντα συμφωνούσαμε σε όλα, αλλά στο τέλος δεν υλοποιήθηκε καμία μεταρρύθμιση. Έτσι, το Μνημόνιο 1 που ήταν σαφώς πιο light το ακολούθησαν ακόμη χειρότερα μέτρα και όλοι αποδέχονται ότι το κλίμα για την Ελλάδα άλλαξε από τον Ιούνιο με την τρικομματική κυβέρνηση υπό τον Σαμαρά.

Το «κούρεμα» και η δόση

Το μεγαλύτερο μέρος της δόσης, τα 34,4 δισ. ευρώ, θα εκταμιευθεί αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, στις 13 Δεκεμβρίου, και με την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η επαναγορά ομολόγων σε τρέχουσες τιμές, μιας και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, έχει θέσει ως «προαπαιτούμενο» τη μείωση του χρέους κατά 20 δισ. ευρώ μέσω της επαναγοράς. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, η Ευρωζώνη θα αποδεσμεύσει τη δόση ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα που θα φέρει η επαναγορά και τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο. Προσέθεσε, δε, ότι το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία.

Μία από τις υποχρεώσεις που δεν ακούγονται εύηχα είναι και η μεταφορά στον ειδικό λογαριασμό όλων των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις, τα επιδιωκόμενα πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς και 30% του πλεονάζοντος πρωτογενούς πλεονάσματος, με στόχο να εξυπηρετηθεί το χρέος.

Εξάλλου θα πρέπει να τονιστεί πως, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, θα είναι σταδιακή η εφαρμογή των μέτρων μείωσης του χρέους. Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στο επίσημο ανακοινωθέν του Συμβουλίου, «οι διευκολύνσεις που έχουν ήδη συμφωνηθεί (μείωση επιτοκίων, επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ, μετάθεση πληρωμής τόκων) θα παρέχονται σταδιακά και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόζει αυστηρά τα συμφωνηθέντα διαρθρωτικά μέτρα τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τη λήξη του, το 2016».

Όσον αφορά τον ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος, ο Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) θα ενημερώνεται πριν και μετά τις εκταμιεύσεις των δανείων για το πού διοχετεύονται τα κεφάλαια.

Μπορεί οι εκταμιεύσεις των δόσεων και οι παρεμβάσεις μείωσης του χρέους να συνοδεύονται από ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας, όμως Ευρωζώνη και ΔΝΤ δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τη χρηματοδότηση της Ελλάδας και μετά το 2016 και έως ότου αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές.

Επιμένει στην επαναγορά ομολόγων η Λαγκάρντ

Πολλοί είναι αυτοί που λένε (και δεν έχουν άδικο) πως «ο διάολος κρύβεται στις λεπτομέρειες». Και μία από αυτές είναι η απαίτηση του ΔΝΤ να επαναγοράσει ομόλογα η Ελλάδα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, ώστε να μειωθεί το δημόσιο χρέος. Κάτι που επεσήμανε πολλές φορές στις δηλώσεις η διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Μόλις σημειωθεί πρόοδος στην εξειδίκευση και στην επίτευξη των δεσμεύσεων που έγιναν σήμερα, και συγκεκριμένα στην εφαρμογή της επαναγοράς ομολόγων, θα είμαι σε θέση να συστήσω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ να ολοκληρώσει την πρώτη αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος», σημείωσε η Λαγκάρντ.

Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για την επαναγορά των ομολόγων, όμως εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι, ακόμη κι εάν δεν έχει ολοκληρωθεί το νέο «κούρεμα» στη συγκεκριμένη ημερομηνία, τα λεφτά θα έρθουν στην Αθήνα.

Μάλιστα και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εξέφρασε την άποψη ότι το πρόγραμμα της χώρας μπορεί να αποτελέσει μια θετική έκπληξη.

Η επαναγορά

Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αναφέρεται σε αυτούς τους τίτλους που σήμερα ιδιώτες επενδυτές ανά τον κόσμο και το οποίο αποτελεί προϋπόθεση για να εκταμιευθεί η δόση.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επαναγοράσει 62 περίπου δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα. Από αυτά:

• Τα 30 δισ. περίπου είναι σε χαρτοφυλάκια ξένων funds και τραπεζών.

• Άλλα 30 δισ. είναι σε ελληνικούς φορείς (τα 17 εξ αυτών σε ελληνικές τράπεζες).

• Περίπου 2 δισ. ευρώ σε ιδιώτες και άλλους επενδυτές.

Η στόχευση κατά τα λεγόμενα των εμπλεκόμενων στην επαναγορά είναι τα 30 δισ. ευρώ των ξένων επενδυτικών οίκων.

Εκτός κουρέματος τα ασφαλιστικά ταμεία

«Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία να εξέλθει από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και να πατήσει σε γέφυρα για ένα καλύτερο μέλλον». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, χαρακτήρισε την απόφαση των Βρυξελλών. Όμως, όπως επεσήμανε, δεν υπάρχουν περιθώρια για πανηγυρισμούς, διότι τώρα αρχίζουν τα δύσκολα.

Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως στο κούρεμα που θα επιχειρηθεί μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου δεν θα είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων, κλείνοντας την παραφιλολογία που είχε ξεκινήσει με το «καλημέρα» της απόφασης των Βρυξελλών η αντιπολίτευση. Το πιο σημαντικό είναι πως η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών αναμένει πως, λόγω του ευνοϊκού κλίματος, θα επιστρέψουν στη χώρα οι καταθέσεις 80 δισεκατομμυρίων ευρώ που έφυγαν στο εξωτερικό.

Προτεραιότητα τα εφάπαξ των υπαλλήλων και οι επιστροφές φόρων

Αναλυτικό πλάνο έχει καταρτίσει η κυβέρνηση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς τους ιδιώτες. Μεταξύ των πρώτων που επιθυμούν στο υπουργείο να εξοφληθούν είναι οι δικαιούχοι του εφάπαξ ποσού όσων έχουν συνταξιοδοτηθεί από το δημόσιο και αναμένουν περισσότερα από τέσσερα χρόνια.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, που έχει αναλάβει το συγκεκριμένο πρότζεκτ, είπε ότι στόχος είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του 2013, απέφυγε ωστόσο να δεσμευτεί για το ποσό που θα

αποπληρωθεί έως το τέλος αυτού του έτους.

Εκτός των δικαιούχων του εφάπαξ, προτεραιότητα θα δοθεί στην επιστροφή φόρων εισοδήματος και ΦΠΑ, συνολικού ύψους 850 εκατ. ευρώ. Έτερο σημαντικό κεφάλαιο είναι η εξόφληση των οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, τους γιατρούς και τα νοσοκομεία, και οι οφειλές των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Τουρισμού. Η διαχείριση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων θα γίνεται από ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει θέσει τρία συγκεκριμένα κριτήρια προκειμένου να γίνει ταχύτερα η αποπληρωμή σε ορισμένους επαγγελματικούς κλάδους, ενώ ενδέχεται να υπάρξει και συμψηφισμός με τις πιθανές οφειλές των ιδιωτών προς το Δημόσιο, ή και να ζητηθεί ένα «κούρεμα» του χρέους του κράτους, προκειμένου ο ιδιώτης να πάρει σε ρευστό το υπόλοιπο ποσό.

ΧΡ. ΠΙΣΣΑΡΙΔΗΣ: «Θα αναστηθεί η Ελλάδα»

«Πρόκειται για ιστορική στιγμή. Μέσα σε δύο χρόνια η Αθήνα θα αναστηθεί», δήλωσε στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» της Ρώμης, ο Κύπριος νομπελίστας οικονομολόγος Χριστόφορος Πισσαρίδης, σχολιάζοντας την απόφαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με τον Πισσαρίδη, ο οποίος διδάσκει στο London School of Economics, «η συμφωνία αυτή αποτελεί, οπωσδήποτε, σημείο καμπής για την Ελλάδα». Ο νομπελίστας οικονομολόγος, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, τονίζει ότι πρόκειται για «έναν άνθρωπο που χαρακτηρίζεται από αποφασιστική και συγκεκριμένη δράση», ενώ θεωρεί ότι «όλη η κυβέρνηση της Αθήνας είναι σε θέση να συνεχίσει τη δράση της με σοβαρότητα».

Δεν βάζει φραγμό στην ύφεση η απόφαση των Βρυξελλών

Η πλειονότητα των Ευρωπαίων κυρίως αναλυτών, σχολιάζοντας την απόφαση που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στις Βρυξέλλες από τους υπουργούς Οικονομικών για το ελληνικό χρέος, υποστηρίζει ότι με αυτή η Ευρωζώνη βάζει προς το παρόν –για μερικούς μήνες– στο περιθώριο το ελληνικό πρόβλημα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πραγματικά μεγάλο της πρόβλημα, την υπόθεση της Ισπανίας!

Το βασικό στοιχείο αδυναμίας της απόφασης εντοπίζεται στο γεγονός ότι δεν εισάγει τον παραμικρό παράγοντα αποτροπής στην ισχυρή και διαρκή τάση ύφεσης της οικονομίας, η οποία οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην περαιτέρω μείωση του ΑΕΠ, στη βάση του οποίου υπολογίζονται τόσο το έλλειμμα όσο και το χρέος. Διατηρεί δηλαδή τον φαύλο κύκλο ΑΕΠ - Χρέους/ελλείματος και συνεχίζει να τον τροφοδοτεί.

Η πλέον απειλητική πρόβλεψη της απόφασης στην κατεύθυνση αυτή είναι η εισαγωγή του νέου αυτοματοποιημένου μηχανισμού περικοπής δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους και η ανυπαρξία νέων πηγών πόρων από τους οποίους η οικονομική δραστηριότητα θα μπορούσε να στηριχθεί πέραν των εκκλήσεων για ξένες επενδύσεις. Όπως επίσης και η προβλεπόμενη απορρόφηση των όποιων πλεονασμάτων και εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, στο κονδύλι εξυπηρέτησης του χρέους.

Από τη στιγμή που η απόφαση δεν επιτρέπει τη χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας και τα δεσμεύει αποκλειστικά –μέσω του ελέγχου του EFSF στον ειδικό λογαριασμό της ΤτΕ– στην εξυπηρέτηση του χρέους, διατηρείται η δραματικά περιοριστική πολιτική που τροφοδοτεί την ύφεση.

Για «δώρα» μιλούν οι Γερμανοί οικονομολόγοι

«Βαρέλι δίχως πάτο» χαρακτήρισε την κατάσταση σχετικά με την Ελλάδα ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Μονάχου (Ifo) Χανς Βέρνερ Ζιν και υποστήριξε ότι «έχει πολύ μικρή διαφορά το να μιλάει κανείς για δάνεια ή για δώρα». Τάχθηκε υπέρ ενός «πραγματικού κουρέματος» και κατηγόρησε τους Γερμανούς πολιτικούς ότι καθησυχάζουν τους πολίτες προκειμένου να συνεχίσουν να πληρώνουν.

«Βρισκόμαστε στην πολιτική διαδικασία της σταδιακής ένταξης των δανειακών απαιτήσεων στην κατηγορία του δώρου», δήλωσε ο Ζιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική ραδιοφωνία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι δεν είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο «κουρέματος» του χρέους, αλλά θεωρεί προβληματικό «να τα κάνουμε όλα μέσω της μείωσης των επιτοκίων».

Ο Γερμανός οικονομολόγος εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει τους συμπεφωνημένους όρους, αλλά ότι συνεχώς υπήρχε σταδιακή άμβλυνση των κριτηρίων και ότι η χώρα δεν θα καταφέρει να καταστεί ανταγωνιστική, καθώς αυτό θα απαιτούσε τη μείωση των τιμών των αγαθών κατά 30-40%.

Ο Ζιν τόνισε ακόμη ότι «η πολιτική προσπαθεί να καθησυχάζει», καθώς, όπως λέει, «όταν έχει κανείς την αίσθηση ότι τα πράγματα βαίνουν προς επίλυση, τότε σίγουρα αυξάνονται οι πιθανότητες εκλογής για τα κόμματα που κυριαρχούν. Αλλά δεν ξέρω για πόσο ακόμη οι πολίτες εδώ θα πιάνονται κορόιδα. Η πραγματικότητα είναι δυστυχώς πολύ διαφορετική από αυτή που μας παρουσιάζουν. Η κρίση σε καμία περίπτωση δεν επιλύθηκε», προσέθεσε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου, καταλήγοντας ότι όλα αυτά λέγονται «προκειμένου να καθησυχάσουν τους Γερμανούς για να είναι πρόθυμοι να ανοίξουν περαιτέρω το πορτοφόλι τους».
iapopsi
pontikonews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ