2012-12-04 10:59:52
Φωτογραφία για ΟΗΕ: Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ να επιθεωρηθούν από την ΙΑΕΑ
Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ενέκρινε με μεγάλη πλειοψηφία μη δεσμευτικό ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να ανοίξει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση». Πάγια θέση του Ισραήλ είναι να μην επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει ότι διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο, εκτίμηση που είναι αρκετά διαδεδομένη.

Η Γενική Συνέλευση εξέφρασε επίσης την υποστήριξή της στη σχεδιάζομενη συνδιάσκεψη του Ελσίνκι για τα πυρηνικά στη Μέση Ανατολή, η οποία όμως έχει ακυρωθεί. Τυπικά, η συνδιάσκεψη έχει αναβληθεί αλλά οι αραβικές χώρες και το Ιράν αποδίδουν την εμπλοκή στην άρνηση του Ισραήλ να πάρει μέρος. Τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης δεν έχουν δεσμευτική ισχύ αλλά φέρουν σημαντικό ηθικό και διπλωματικό βάρος. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 176 «ναι», 6 «όχι» και 6 αποχές. Τα έξι «όχι» προέρχονταν από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τα νησιά Μάρσαλ, τη Μικρονησία και το Παλάου.

Διαβάστε περισσότερα Το ψηφισμα καλεί επίσης το Ισραήλ να προσχωρήσει στη Συνθήκη Μη Διάδοσης Πυρηνικών, πράγμα που δεν έχει κάνει – όπως και οι πυρηνικές δυνάμεις Ινδία, Πακιστάν και Βόρειος Κορέα. Αυτό το σημείο του ψηφίσματος υπερψήφισαν οι ΗΠΑ (η ψηφοφορία γινόταν τμηματικά) με τα μοναδικά «όχι» να προέρχονται από το Ισραήλ και την Ινδία.

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=486902
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ